| AlExAnDrUgamer a întrebat:

Buna ziua TPU! Am o MEGA problema sad
Sunt in gimnaziu si problema este urmatoarea : NU STIU CE PROFIL SA-MI ALEG PENTRU LICEU!
Uitati care este faza : imi place 80% matematica si am numai de 10 ( si medie si teze, etc... Ma pricep ), iar romana imi place 50% si am note de 7-8, maxim 8, 5.
Va rog fara raspunsuri jignitoare la urmatoarele intrebari :
1. Sa ma duc pe mate-info sau filologie? De ce, justificati!
2. E chiar asa de grea matematica in liceu? ( am ambitie oricum )
3. La ce se dau tezele si BAC-ul la fiecare profil?
4. Care e mai convenabil, ce facultate poti urma? Dar ce meserie poti avea?
VA ROG, URGENT FUNDAAAAA!

5 răspunsuri:
| user123654 a răspuns:

Crede-mă, asta nu-i o „mega problemă". Toți trecem ca gâsca prin apă, așadar profilul/specializarea nu contează atât de mult pe cât se crede. Eu doar te-aș sfătui să alegi mate-info, dacă tot știi matematică, pentru că nu o să fii amenințat că o să rămâi repetent pentru că nu știi nimic. Dacă ai ambiție, nu ți se va părea grea matematica de la mate-info (M3). Specializarea mate-info pune accent pe matematică, informatică și fizică. Informatică vei învăța treptat la liceu, iar fizica în mare parte e tot matematică.

La filologie se pune accent pe română și limbi străine. Ar putea fi și asta o variantă.

Nu știu cum stai cu biologia și chimia? Îți plac? Dacă îți plac, te poți duce la științe ale naturii, unde matematica este M2, mai ușoară decât la mate-info. La științe ale naturii faci informatică doar în primii doi ani de liceu, iar fizica e aceeași ca la mate-info.

La ce dai teze și bacalaureat găsești ușor pe internet. Cât despre facultate, ai o grămadă de timp de gândire, nu e nevoie să știi de pe acum, depinde de tine cum vrei să alegi să-ți trăiești viața. Dacă mai ai nelămuriri, îmi poți da mesaj privat. happy

| Ironwin a răspuns (pentru user123654):

Sunt de acord cu tine cu o completare la mate-info faci matematica M1. In plus sfat pentru Alexandru : de la mate-info(deci profil real) ai mai multe variante in alegerea facultatii decat de la profil uman. Iar tu cu 10 la mate nu ai ce cauta la uman, tu ai probabil o gandire logica indreptata spre stiintele exacte (mate, fizica, info).

| user123654 a răspuns (pentru Ironwin):

Am greșit, mulțumesc că mi-ai atras atenția. M1=dificultate mare, M3=dificultate mică. (Mulțumesc și pentru evaluare.)

| Adry05 a răspuns:

In primul rand calmeaza-te, lumea iti raspunde daca vrea si stie nu ca scrii cu majuscule si 10 semne ale exclamarii.
Eu personal recomand sa mergi la mate-info, e mai general si te pregateste pentru aproape orice domeniu in care ai vrea sa profesezi mai tarziu. Daca-ti si place matematica e clar ca esti indreptat spre latura asta.
Poti face asta si-n continuare, urmand politehnica sau ASE-ul. Pana acolo mai ai oricum 4 ani cand o sa te tot gandesti si razgandesti, deocamdata conteaza profilul.

| geronimo11 a răspuns:

Important este ce vrei sa faci dupa ce termini liceul, adica ce-ai vrea sa fii in viata. Daca vrei sa te faci inginer, informatician sau alte asemenea, alege real. Dar daca nu prea te atrag astea, du-te la uman la stiinte sociale sau filologie. La uman ai mai mult timp liber, nu esti atat de stresat cu invatatul cum esti la mate info unde fizica, matematica si informatica sunt grele, o sa-ti manance nervi, mult timp si o sa devina o corvoada dupa un an sau chiar mai putin. La uman ai mai mult timp sa faci ce-ti place, sa iesi in oras, sa-ti cultivi pasiunile ca atunci cand termini liceul sa stii ce vrei in viata si ce iti place. Iar daca te inscrii la uman si te hotarasti intre timp ca iti place it-ul sau ingineria, poti face ore de pregatire pentru ca timpul ti-o permite. Sau te poti transfera. Dupa ce termini profil uman, te poti intrepta spre Drept, Litere, ASE, Academia de Politie, SRI. Vad ca esti baiat, ai putea sa descoperi in timpul liceului ca iti place iti place domeniul politiei si atunci poti sa dai la Politia de Frontiera, la penitenciar, la jandarmerie sau cum spuneam, la SRI. Eu sunt a 12a, termin acus liceul si sunt fericit ca am ales profil uman, profesorii sunt de treaba, colegii sunt de treaba si ma indrept spre domeniul politiei.
Iti urez succes in viata!