Presentul Simplu se foloseste la actiiunile care au fost in trecut si se vor repeta.se adauga terminatia "ed" sau forma a 2 a cuvantului. Prezentul Continuu se foloseste sa arati o actiiune care a fost in trecut si se mai petrece si acum.se adauga "ing"
Present simple se foloseste pentru actiuni desfasurate in prezent, fie mai rar, fie mai des =prezent simplu
present continuous-se foloseste pentru actiuni desfasurate in momentul vorbirii=prezent continu
Prezent simple este o actiune care se petrece acum si nu s-a terminat. ex i run, you fly etc
Prezent continuos arata o actiune care se petrece acum si verbul se termina cu ing de obicei este insotit si de now, at the moment etc
PS ș DOBRE MIREL 1992 ala e past tense simple ce spui tu...
Present simple se foloseste in actiuni care se intampla o data la un timp ex:every monday si la pers. a 3-a singular se pune "-s" sau "-es".La present continuos se intampla acum in clipa aceasta, iti poti da seama cand e present continuos in propozitie este cuvantul "now" sau alte sinonime si are la inceput verbul "to be" care are mai multe forme depinde de persoana ex: I am, You are, He/She/It is; We/You/They are.Si sunt urmate acum de un verb urmate de "-ing". Sper ca ti-am fost de folos
Imi poti da si niste exemple? (enunturi)
Present simple- pentru actiune generala, un obicei, ceva ce se intampla mereu, un fapt real.
ex. imi place sa ma uit la televizor-actiune generala. I like(present simple) watching TV. Iubesc florile. I love flowers. Sau El merge in fiecare zi la scoala. He goes to school everyday.-la persoana a III-a se adauga -s la finalul verbului sau -es in cazul in care verbul se termina in ch, o, oo, sau y precedat de o consoana(atunci y devine i si se adauga es- ex. try-tries)
Present continuos- arata o actiune care se petrece in momentul vorbirii sau foarte aproape de momentul vorbirii. se formeaza cu verbul TO BE(conjugat in functie de persoana)+verbul propriu zis+ing la finalul verbului.
EX I am going to school now. (ma duc la scoala acum), I am eating now(mananc acum!).I am writing now.(scriu acum).
Ed- este la past simplu nu presentul simplu. le cam incurci.
La continous se formeaza si cu "to be" - de exemplu "we are walking" sau "we're watching TV".
Uite aici:
http://www.marplo.net/engleza/prezentul_simplu_continuu-g
Vazui ca acolo nu scrie, prezentul simplu se mai foloseste si cand de exemplu atingi cu mana un lemn si zici ca este aspru - It FEELS rigid. (prezentul simplu) - se simte aspru(la atingere)/ este aspru.
Unele verbe nu au forma continua.
- Verbele de perceptie:
ex: to feel(a simti), to hear( a auzi), to see( a vedea), to notice( a observa), to smell( a mirosi), to taste-a gusta(simtul gustativ).
EXCEPTII: to see- atunci cand sensul sau nu mai este cel de baza.
ex: i am seeing my doctor on Monday.( nu mai are sensul de 'a vedea' ci de a se intalni cu.
Sau atunci cand ai halucinatii.
ex: I am seeing ghosts.
Verbele care exprima activitati mentale.
ex: to agree, to believe, to trust, to distrust, to doubt, to imagine, to understan, to suppose, to remember, to forget, to recognize, to mean, to think.
EXCEPTII: to think= ma gandesc
= cred
CRed ca e o idee buna- niciodata cand are valoarea de a exprima opinia, nu se foloseste continuu. - I thing it`s a good ideea.
Cand se refera la procesul de gandire, se poate folosi la continuu
ex:I am thinking- ma gandes(acum)
Verbele care exprima dorinta:
-i wishm i wantm to intend, to desire. I wish to go there(imi doresc sa ma duc acolo)
Verbele care zprima trairi emotionale, atitudini, sentimente
-to love, to like, to dislike, to detest, to prefere, to adore, to hate.
I like it( imi place)
Verbele modale
- can, may, might.- I can do it( pot s-o fac)
Verbele care exprima posesia
-to posses, to own, to belong, to keep, to hold. I keep it for myself( o pastrez pentru mine)
Altele
-to expect, to differ, to appear, to contain, to deserve. This movie appears to be interesting( filmul asta pare sa fie interesant).
Present simple(Prezentul simplu) il folosesti cand actiunea se desfasoara mai des, iar present continuos(Prezentul continuu) cand actiunea se petrece acum.
Past simple este asa ex:He played basketball yesterday
AmazingONEx întreabă:
Adi1987 întreabă: