Este gresita punerea accentului pe silaba din mijloc (carácter). Limba romana este o limba latina nu slavona. Obiceiul, in special in Moldova, vine de la influenta slava, unde pe cuvantul "харáктер" (haracter) - caracter, accentul se pune pe silaba din mijloc. Unii vor sa para mai interesanti. De altfel sunt destui reporteri si promteristi care pun pe anumite cuvinte accente gresite.
Cred ca e bine sa folosim ceea ce ne da dexul.
Tot asa. Cand nu stii accentuarea afli foarte simplu, uitandu-te pe dexonline.ro.
În cazul cuvântului "diaspora" - di-as-po-ra, mie mi se întâmplă ceva ciudat: îmi sună mai bine accentul pe silaba a treia (po) decât pe a doua. Ştiu că n-o să vină sfârşitul lumii dacă pun eu un accent greşit, dar totuşi e bine să mă pun de acord cu regulile.
Potrivit normelor actuale (DOOM 2005), se recomanda o singura accentuare: „caractér"
Îți poți da seama unde vine accentul pe cuvânt dacă il rostești. Când îl rostești normal, accentul este pe silaba care sună mai accentuat, sau mai lung.
Pur și simplu nu sună natural dacă pronunțăm cuvântul așa când ne exprimăm. Sunt mulți oameni cu un anumit statut social care fac lucrurile într-un anumit fel doar pentru că așa cred ei că e bine. Însă, sper să ții minte ideea aceasta: ceea ce doar crede o persoană că e bine, nu este neapărat și corect.