| sabin89 a întrebat:

"Caracter" are trei silabe: ca-rac-ter. Eu ştiu că accentul cade pe ultima. Voi cum ştiţi? Am auzit la tv persoane marcante cum pun accentul pe silaba din mijoc. Cel mai recent l-am auzit pe Marin Badea, care e o adevărată enciclopedie în domeniul istoriei.

Răspuns Câştigător
| mi25 a răspuns:

Este gresita punerea accentului pe silaba din mijloc (carácter). Limba romana este o limba latina nu slavona. Obiceiul, in special in Moldova, vine de la influenta slava, unde pe cuvantul "харáктер" (haracter) - caracter, accentul se pune pe silaba din mijloc. Unii vor sa para mai interesanti. De altfel sunt destui reporteri si promteristi care pun pe anumite cuvinte accente gresite.
Cred ca e bine sa folosim ceea ce ne da dexul.

7 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Potrivit normelor actuale (DOOM 2005), se recomanda o singura accentuare: „caractér"

| petruvb31 a răspuns:

Îți poți da seama unde vine accentul pe cuvânt dacă il rostești. Când îl rostești normal, accentul este pe silaba care sună mai accentuat, sau mai lung.

| sabin89 explică (pentru petruvb31):

Cum îţi explici că sunt oameni de cultură care pun accentul pe "rac"?

| Brizbriz a răspuns:

Accentul se pune pe vocala, nu pe silaba

| sabin89 explică:

În cazul cuvântului "diaspora" - di-as-po-ra, mie mi se întâmplă ceva ciudat: îmi sună mai bine accentul pe silaba a treia (po) decât pe a doua. Ştiu că n-o să vină sfârşitul lumii dacă pun eu un accent greşit, dar totuşi e bine să mă pun de acord cu regulile. happy

| petruvb31 a răspuns (pentru sabin89):

Pur și simplu nu sună natural dacă pronunțăm cuvântul așa când ne exprimăm. Sunt mulți oameni cu un anumit statut social care fac lucrurile într-un anumit fel doar pentru că așa cred ei că e bine. Însă, sper să ții minte ideea aceasta: ceea ce doar crede o persoană că e bine, nu este neapărat și corect.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Tot asa. Cand nu stii accentuarea afli foarte simplu, uitandu-te pe dexonline.ro.