Parerea mea este ca ura fata de alte fiinte umane, si in special xenofobia, izvoraste dintr-o nevoie subconstienta de conservare a speciei si propriului material genetic pe care individul il imparte cu cei de aceeasi rasa. Acest comportament poate fi eliminat partial prin educatie, e adevarat, dar mostenirea genetica este mult mai puternica decat o suta sau doua de ani de conditionare sociala. Acelasi comportament il putem observa la anumite specii de animale care nu "suporta" alte specii in teritoriul lor. Atat in cazul homo sapiens, cat si in cazul altor animale (si chiar plante) totul se rezuma la instinctul de supravietuire.
Interesant! Numai ca, animalele nu au constiinta conservari speciei si lupta pentru supravietuire nu-i tot una cu rasismul si xenofobia.Pe partea lor, lupta teritoriala e mult mai importanta.Corect, orice fiinta are inscriptionat in materialul genetic reproducerea, dar asta nu inseamna ca daca 10 chinezi apar in orasul meu, mie mi s-a taiat orice posibilitate de a-mi duce genele mai departe.
E adevarat ce spui, dar eu cred ca este totusi o reactie de teama a subconstientului la posibilitatea nou-aparuta de a avea in viitor material genetic "amestecat" cu acel grup nou aparut. Sau teama ca vei fi inlaturat de acel grup nou aparut. Raman la ideea mea ca rasismul se bazeaza pe teama de concurenta. La urma urmei, asta este lupta pentru supravietuire, legea junglei.
Animalele au constiinta conservarii speciei, altfel nu s-ar reproduce, nu ar lupta pentru hrana si teritoriu. E un mare pacat faptul ca oamenii desconsidera foarte mult celelalte specii cu care impart planeta.
Pai, daca te uiti putin in jur, cred ca e destul de evident...In orice caz, cred ca rasismul apare cand o majoritate (cu limite si caracteristici bine definite) izoleaza exceptiile, acestea alcatuind minoritatea (pe diferite criterii: culoarea pielii, religia, cultura, nationalitatea). Motive sunt multe: spiritul de turma al rasei umane, ipocrizia, ingamfarea, mai ales orgoliul. Aici ma refer la categoria oamenilor mediocri, la un moment dat ei devin rasisti fara a avea neaparat vreo motivatie, pur si simplu urmeaza multimea. Pe de alta parte, oamenii care au educatie si sunt deosebit de inteligenti sunt oarecum indreptatiti sa abordeze un comportament discriminatoriu. Pentru ca oamenii nu sunt egali, mi se pare si absurd sa compari un filozof cu un om de rand (presupunand ca sunt si de rase diferite). Asta nu inseamna ca rasismul nu se manifesta si reciproc, si minoritatile urasc aerul superior al celorlalti. Sau, te poti trezi (alb fiind) undeva in Africa, unde tu, "rasa pura", esti privit ca un intrus acolo, ca un microb. Pe de alta parte, la noi in tara e diferit...M-am saturat sa li se tot ia apararea tiganilor sub penibilul pretext ca "nu sunt toti la fel". Atata timp cat majoritatea prezinta anumite caracteristici infecte, cu siguranta ele sunt prezente (poate in cantitati mai mici) si la exceptiile bune pe care le tot invoca (si am avut si eu prieteni tigani, foarte de treaba). Impresia tiganilor ca asta e tara lor si ca au pus stapanire pe ea, facand ce vor ei, mi se pare cel putin jignitoare pentru popor. Au ajuns sa aiba mai multi bani ca noi, intretin mafia si crimele, au "manelizat" tara, promovand incultura si comportamentul animalic; au impresia ca li se cuvine totul (pentru ca li s-a cam dat prea mult). Nu mi se pare normal ca mie, roman, sa imi fie teama sa merg pe strada la 11-12 noaptea pe strada din cauza tiganilor, punandu-mi viata in pericol. Sustin rasismul atata timp cat exista o coerenta si o justificare prin care se manifesta, cum e si in cazul de fata.
P.S. Tot aud ca romanii sun xenofobi si rasisti... Nu stiu unde se intampla asta, atata timp cat 80% din populatie asculta manele.
Sunt de acord cu tine, cu o singura obiectie.Constiinta e caracteristica exclusiva umana.Ai grija sa nu amesteci instinctele cu constiinta.
Nici unui leu nu ii va parea rau ca te-a mancat daca te-a prins prin junga.Dar unui om ii vei sta pe contiinta daca ti-a dat o palma nemeritata
Nu amestec instinctele cu constiinta. Sunt de parere ca subestimam animalele.
Perfect de acord! Exceptiile nu scuza regula.Sa nu ma intelegeti gresit, eu nu sunt moralistul perfect ce indemn la umanitate si convietuire intre specii.Eram curios ce indeamna anumiti oameni sa aiba un comportament advers fata de alti oameni.La randul meu sustin orice masura ce se ia impotriva oricarui paria parvenit aiurea, atata timp cat deranjeaza echilibrul social si relatiile umane.