Sinonimele sunt cuvintele cu sens asemanator.
Cuvintele polisemantice au mai multe semnificatii, in functie de context.
Sinonimele sunt cuvinte care au formă diferită dar acelaşi senes.
Cuvântul polisemantic este un cuvânt care poate avea mai multe sensuri.
Asta e diferenţa.
Sinonimele sunt cuvintele care au forme diferite, dar sens asemanator (incontinuu = mereu, de exemplu.)
Cuvintele polisemantice sunt cuvintele care au aceeasi forma, dar au mai multe sensuri (par = pom sau par = podoaba capilara.)
Sinonimele sunt cuvinte care se scriu diferit dar au acelasi sens
Ex: Vesnic - etern, nemuritor
Cuvintele polisemantice sunt cuvinte care se scriu la fel dau au sensuri diferite
Ex: carnet
1. de note
2. de sofer
3. de notite personale
Sinonimele sunt cuvintele care au acelasi sens ( mai multe cuvinte cu acelasi sens), iar cuvintele polisematice sunt cuvintele care au un singur sens si numai unul!
ex. A venit la ceas tarziu": ceas = „ora" cu sensul „unitate temporala de 60de minute", nu si „obiect pentru masurat timpul".
Ah,da ...si ca o completare : sinonimele sunt cuvintele cu forma diferita(ex. vesel-bucuros), pe cand cuvintele polisemantice au forma identica.
Pai sinonimele sunt cuvinte asemanatoare, care au acelasi inteles : zapada=nea
cuvintele polisemantice-cuvinte care au mai multe sensuri,,(ex; nota
1. muzicala
2. calificativ)
Deci sinonimele au un singur sens iar cuv polisemantice au mai multe sensuri/ intelesuri :*:*
Sinonimele sunt cuvinte cu sens asemanator iar cuvantul polisemantic este cuvantul cu mai multe sensuri exemplu simonim pentru pastila avem capsula, iar ca exemplu de cuvant polisemantic, avem cuvantul pui-pui de gaina.pui de somn, pui apa sper ca te.am putut ajuta
Sinonimele sunt cuvinte cu forma diferita, dar inteles asemanator, iar cuvintele polisemantice sunt cuvinte care au mai multe sensuri.
ex: mancare-hrana :sinonime
masa1=mobila(Am cumparat o masa noua)
masa2=mancare(Hai la masa)
masa3=spatiu de lucru(Pacientul a decedat pe masa de operatie)
Intre masa1 masa2 si masa3 exista o relatie de polisemie.A nu fi confundate cu omonimele care sunt cuvinte cu aceeasi forma si intelesuri diferita, insa nu exista o asemanare ca la cuv. poilisemantice.
ex: masa4=cantitatea mare(Corpul are masa de 27 Kg)
masa5=multime(In piata era o masa mare de oameni)
masa4-masa5 :omonime
Succes!
Intr-adevar, cuvintele polisemantice nu au forma identica,ci omonimele. Vroiam sa subliniez faptul ca sinonimele au INTELES ASEMENATOR SAU IDENTIC,insa a iesit altceva. Oricum, dragul meu WeeD, crede-ma ca am facut foarte multa romana. In schimb, vad ca tu le incurci rau. Antonimele sunt cuvintele cu SENS OPUS, eu am precizat mai sus ca polisemantismul unui cuvant inseamna posibilitatea de a avea mai multe sensuri. Ideea a fost sa o ajut pe Roxy. Sa ai o seara buna!
Una e forma, alta e sensul, dragul meu! Forma reprezinta compunerea lui, sensul se subintelege din context. Prin urmare, raspunsul meu e foarte bun si-mi sustin parerea. Omonimele, cum ziceam, sunt cuvintele cu FORMA identica. LAC(acumulare de apa) LAC (pentru parchet). Sinonimele, vesel-bucuros, au FORMA DIFERITA.
anonim_4396 întreabă: