Aerul inspirat trece printr-un filtru care retine toate sau aproape toate substantele nocive pentru organismul uman.Cutia aceea contine filtrul.Se numeste cartus filtrant.
Mască de gaze, antigaz — aparat pentru protecţia individuală a organelor respiratoare, ochilor, feței contra prafului radioactiv, microbilor patogeni, toxinelor şi a altor substanţe nocive din aer. Există M. de g. militare, M. de g. civile şi M. de g. pentru copii. Au diferite mărimi. După principiul de funcţionare se împart în M de g. cu filtru (filtrante) şi M. de g. izolante. La M. de g. cu filtru aerul inspirat trece prin cartuşul filtrant (o cutie cu substanţe absorbente), care reţine substanţele radioactive, bacteriene, toxinele ş, a. M. de g. filtrantă, inventată (1915) de savantul rus N. D. Zelinschii, era bazată pe proprietatea de absorbţie a cărbunelui activat. M. de g. cu filtru GP-4U constă din masca propriu-zisă şi cartuşul filtrant. Cartuşul filtrant este compus dintr-o carcasă metalică, în care se află substanţe absorbante speciale, şi din filtrul de fum. În timpul inspiraţiei aerul poluat din exterior trece la început prin filtru, care reţine particulele de fum şi de praf, apoi prin stratul absorbant (cărbune activ), care reţine gazele toxice şi vaporii de oxid de carbon. Din cartuşul filtrant aerul purificat trece sub masca propriu-zisă, care este executată din cauciuc şi prevăzută cu ochelari, o cutie cu supape (una de inspiraţie şi două de expiraţie) şi un tub pentru comunicarea cu cartuşul filtrant. M. de g. se fixează pe cap cu ajutorul unui cefar cu şireturi. M. de g. cu filtru GP-4U cîntăreşte aproximativ 2 kg.
M. de g. izolante izolează complet organele respiratoare, faţa şi ochii de mediul exterior. Pentru respiraţie se foloseşte rezerva de oxigen din mască. M. de g. izolante se utilizează atunci, cînd M. de g. filtrante nu asigură protecţia cuvenită (de ex, în cazul insuficienţei de oxigen în atmosfera). Există M. de g. izolante al căror principiu de funcţiune este bazat pe întrebuinţarea unor preparate chimice sau a oxigenului comprimat. În cazul utilizării preparatelor chimice (de pildă, la masca IP-4), aerul expirat nimereşte în cartuş, unde are loc absorbţia vaporilor de apă şi a bioxidului de carbon, precum şi eliminarea oxigenului, care pătrunde în săculeţul de respiraţie. În timpul inspiraţiei aerul din săculeţ trece din nou prin cartuş şi se îndreaptă sub masca propriu-zisă. Această mască cîntăreşte 4—4.5 kg şi poate fi purtată 1—3 ore. Cînd se întrebuinţează oxigen comprimat, aerul pătrunde în timpul expiraţiei în cartuş, unde este separat de bioxidul de carbon, ar după acea trece în săculeţul de respiraţie, în care vine regulat oxigenul din balon; de aici aerul îmbogăţit cu oxigen ajunge direct sub masca propriu-zisă. O astfel de mască are masa — de 9 kg şi poate fi purtată 1—2 ore.
fetitaCUPiscoturile întreabă: