| cnvv a întrebat:

Care-i diferenta dintre a fi vegan si a fi vegetarian?
E mai bine sa fii vegetarian/vegan decat sa mananci carne?
De ce?

10 răspunsuri:
| CuriousStuff a răspuns:

Exista lacto-ovo-vegetarieni... Deci care consuma produse lactate si oua pe cand veganul nu mananca si nu foloseste nimic ce provine de la animale.

Dupa parerea mea nu e deloc bine. Daca alegi stilul asta de viata trebuie sa te cam indopi cu suplimente si medicamnete pentru ca o dieta strict vegetala nu poate sa ofere tot ce are corpul nevoie. Cel mai bine e sa fii echilibrat, nici sa mananci numai carne nu e bine, dar nici numai verdeturi. Altfel corpul tau o sa aiba de suferit.

| Emima27 a răspuns:

Sa fii vegetarian inseamna sa nu mananci carne, dar sa fii vegan inseamna sa nu mananci nimic care provine de la animale (lapte, oua, carne), nici sa nu imbraci haine din blana etc. Deci sa fii vegetarian inseamna ca tii o dieta, dar sa fii vegan inseamna sa iti schimbi stilul de viata.
Cred ca nu este bine sa alegi o dieta de asta, pentru ca corpul tau are nevoie de proteine din carne. Chiar daca sa fii vegetarian inseamna sa mananci mai multe fructe si legume, poti dezvolta carente de fier, calciu etc care se gasesc in carne si lapte, astfel ca ajungi sa iei si suplimente.
Deci, cred ca este cel mai bine sa fii echilibrat, sa nu ma mananci carne si lactate in exces, dar nici sa nu renunti la ele de tot...

| untu a răspuns:

Vegan este un stil de viata vegetarian! Vezi la ttps://en.wikipedia.org/wiki/Veganism

| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Ai mai multe chestii aici:
1. Vegetarienii - care nu mananca carne rosie. Asta e comun. Acum astia se impart in:
-lacto-vegetarieni - care consuma si lapte
-ovo-vegetarieni - care baga si oua.
-pesco-vegetarieni - care baga si peste.

Cele trei forme anterioare pot sa coexiste. Ex: lacto-ovo-vegetarieni cei care nu consuma carne rosie ci doar vegetale, lactate si oua. Dar pot fi so lacto-ovo-pesco-vegetarieni. In fine, ai inteles ideea.

Apoi sunt veganii. Astia nu mananca doar vegetale, si nici un produs de origine animala. Motivatia unora, tine de sanatate. Ca mine. Altii adauga acestei motivatie si cruzimea fata de animale (si evita purtarea oricaror produse obtinute din animale). Fiecare dupa cum crede si se simte confortabil cu propria constiinta.
Mai exista si o ramura a veganismului numita raw-vegan. Poate cuvantul corect in romana este crudivor - orice mancare trebuie preparata sub 40 de grade celsius. Si de aici mai apar si fructarienii (cei care mananca doar fructe).

Cum este mai bine sa fii?
Din punct de vedere al sanatatii: raw vegan. Dar de multe ori este greu. Asa ca vegan dar cu accent pe raw veganism este o solutie de compromis foarte buna.

Discutia este foarte lunga si complicata. Dar, gandeste-te ca exista industria pescuitului, industria carnii, industria alimentara a produselor procesate, etc. Industrii care au bani si normal ca daca toata lumea ar trece pe veganism ele ar dispare. Sau ar fi de nisa precum mancarea pentru catei. Asa ca si ei lupta pentru supravietuire impingand in fata diverse studii, din care unele dubioase din punct de vedere al rezultatelor.

In fine, pe scurt:
A. consumul de lapte si branzeturi este contraindicat (dupa mine) deoarece:
- cazeina (proteina din lapte) nu este asimilata corect de catre oameni (pentru asta vezi studiul china), generand alergii nasoale si dupa unele studii fiind factorul principal al diabetului de tip 1 (copii mici hraniti cu formula au o alergie la lapte, se creaza anticorpi care ataca celulele pancreasului) - asa spun unele studii. Au sens. Dar depinde de fiecare cum interpreteaza si cat crede in asta.
- ii dai seama ca laptele este muls cu pompe electrice. Care nu sunt chiar sterile. Ceea ce duce la infectia ugerului vacii. Deoarece au forta, acele pompe vor aspira tot puroiul din uger si sange si il vor baga in paharul tau de lapte.
- odata cu fecalele de vaca care mai cad prin lapte, ajung in lapte si alte bacterii de pe/din vaca. Deoarece aceste vaci (fiind multe) primesc doze mari de antibiotice, atunci poti sa ai nefericirea sa te trezesti cu o bacterie rezistenta la antibiotice. Si atunci devine nasoala povestea.
- vacile in general sunt hranite cu nutreturi concentrate si alte chestii de genul asta (resturi de carcase de la alte animale - ca na, totul se recicleaza)- oase, etc care contin mari cantitati de substante toxice (acestea ajung in animal prin asa numitul proces de bio-acumulare)
- consumul laptelui nu ajuta organismul, ba chiar este un stres in plus, in unele situatii transferandu-se chiar virusuri ce provoaca leucemia, etc)
- ca referinte de bun simt: numeste o alta specie care consuma laptele altei specii, dupa intarcare, in mod natural (se existe in natura, nu genul pisica bea lapte cand ii dai).
- ar mai fi si altele, dar ma opresc aici cu laptele.

B. Oualele nu sunt bune pentru ca:
- contin cantitati extrem de mari de colesterol (galbenusul are cel mai mare continut de colesterol din toate alimentele masurate)
- pot fi contaminate cu diverse bacterii.
-proteinele de origine animala ridica gradul de inflamare a corpului, contin sulf, etc.

C. pestele - in ultimii ani pestele a devenit unul dintre cele mai poluate alimente. Lasand la o parte concentratia mercurului in peste (care in cazul tonului este extrema), exista si alte substante toxice pe acolo precum pcb-urile, dioxina, ceva plumb si medicamente farmaceutice. Toate acestea de la poluare. Trebuie sa iei in calcul ca pentru femeile insarcinate exista limitari foarte drastice cu privire la consumul de peste, nu stiu daca si in Romania, dar intari precum usa, Australia, nz exista sigur deoarece le-am vazut.
- multi pesti sunt de cultura. Deci mult antibiotic, sunt pesti modificati genetic si care de asemenea stau in ape extrem de poluate. Desi se spune pe ei ca vin din oceanul atlantic (sau pacific), acestia vin intra-adevar de acolo, dar din ferme de pe coastele oceanului nu din centrul oceanului.
- pestele incepe sa devina ranced in 20 de minute de la moartea lui.
-uleiul de peste - gandeste-te la miros sa intelegi de ce e bagat in capsule sigilate, contine pe langa toxinele de mai sus si colesterol.
- nici un animal de pe terra nu produce omega 3. Acesta este apanajul plantelor. Omega 3 - toata gama, nu este un singur tip de grasime - este continut in peste pentru ca acesta se hraneste cu alge sau cu alti pesti care au mancat alge.
- si mai sunt discutii aici cu privire la pestii cu tumori, cancere si alte dereglari hormonale care ajung la tine in conserva si tu nu stii. Dar si aici ma opresc aici, ca e discutie lunga.

D. Carnea - acesta nu este buna (tot dupa mine), deoarece:
- provoaca o stare de inflamatie generala a corpului datorita toxinelor produse de bacterii, care nu pot fi eliminate prin gatire.
- provine de la animale crescute cu hormoni/antibiotice sau foarte bolnave ceea ce adauga toxine in plus in organism (sau agenti patologici).
- contine colesterol si alte grasimi saturate, ducand la aparitia bolilor de inima, diabet si de aici restul (nefropatii- afectiuni ale rinichilor, rinopatii- afectiuni ale ochilor, obezitate, etc)
- animalele contin o goraza de boli ce trec bariera interspecie.
- continutul de fecale, urina, materii neterminate in procesul de digestie este extrem de ridicat.
- se contamineaza foarte usor in procesul de distributie, cu bacterii nasoale. De aceea consumul de carne cruda este foarte tare descurajat.
- nu contine fibre, contine alte produse de natura biologica (ex: molecule de stres eliberate de animal in momentul mortii, etc) care sunt extrem de toxice in timp pentru om.
- gatirea carnii (de peste, de animal) creaza molecule policiclice aromate cu un grad carcinogen foarte ridicat).
Ma opresc si aici la carne pentru ca este extrem de mult de discutat.

Pe de alta parte atat veganii cat si omnivorii au deficiente de b12 datorita modului modern de viata.

Exista si o parte din substantele chimice folosite pentru stropirea plantelor. Dar, intre acestea si restul, as alege raul cel mai mic.

Bineinteles, daca o iei pe partea organica, atunci o sa mai elimini din ele.

Nu uita insa ca poluarea exista cam in tot.

Sper ca nu am plictisit...

| Adry05 a răspuns:

Ca vegetarian nu mananci carne.
Ca vegan excluzi absolut orice vine de la animale: lapte si tot ce se proceseaza din lapte, miere, oua, sau haine facute din blana sau piele naturala.
Sa fii vegetarian e ok, desi sunt necesare si unele substante din carne.
Ar fi bine, zic eu, doar sa fie redus consumul de carne, gen s-o consumi mai rar. Eu n-as renunta de tot.

| RAY a răspuns:

Multi dezinformeaza cum ca cica dupa mii de ani azi aflam ca laptele nu e bun ca cica oule contin mult colesterol complet fals de fapt cele mai buna proteine le contin oule plus vitamine esentiale organismului uman, carnea o conumam de 8 milioane de ani cum naiba tocmai azi ne face rau? pestele cica e daunator? pai spune-le asta celor care traiesc doar cu peste,multe minciuni,in realitate eu unu recomand evitarea zaharului pe cat posibil,a grasimilor nesanatoase,mult sport cardio si culturism, carnea e extrem de sanatoasa si benefica organismului uman,proteina e caramida vieti, manca fructe,legume, lapte, branza, cate putin din toate, si vegani au cancer, boli sunt grasi etc

totul e sa ai grija la calorii indiferent de ceea ce manci daca manci 1000 de calorii per zi nu te ingrasi

| Androoshkey a răspuns:

Vegetarienii consuma fructe si legume, dar nu carne
Veganii nu consuma nimic de origine animala (lapte, unt, iaurt, branza, oua, jeleuri, carne bineinteles) sau nu poarta haine de piele si/sau blana.
In general veganii urasc gandul ca animale sunt ucise, iar dupa moartea lor noi le consumam carnea sau ce mai dau ele.
Aici nu pot sa iti raspund de ce e mai bine sa fii vegetarian/vegan sau carnivor, aici tine de tine si de felul tau de a vedea situatia. Daca tu vrei sa devii vegetarian sau vegan, nu pot gasi motive pentru care e mai bine sau mai rau.
Dar mai degraba iti recomand sa incerci sa fii vegetarian, caci vegan este foarte greu si complicat.
Eu am o prietena care a fost din totdeauna vegetariana, dar de curand a adoptat stilul vegan si stiu ca mereu are grija ca tot ce mananca sa nu contina lapte sau ou. Are chiar si o lista pe telefon pentru toate prescurtarile, ca sa fie sigura ca nu consuma alimente de origine animala.
Mult noroc cu deciziile tale!

| cristimihailov a răspuns:

O alta problema este sa stii sa alegi ce citesti si de unde iti iei informatiile.

Eu am studii in domeniu.

Altii, precum ray25tm par sa dea sfaturi impresionati de reclama "Salamului sasesc", traditional si bun. Uitand de faptul ca OMS a inclus carnea procesata la cancerigene. Dar cine se mai incurca in amanunte?

Daca alegi, informeaza-te. Ca nu e un domeniu clar ca la inginerie.

NOname
| NOname a răspuns:

Http://www.sfatulmedicului.ro/......arian_9568

http://nutritionistulmeu.ro/vegan-vegetarian-diferenta/

Ca argumente "Pro Veganism", pe lângă cele menţionate de @cristimihailov...

Mockumentary "Carnage: Swallowing the Past" (2017) by Simon Amstell.
http://www.youtube.com/watch?v=QnLJN5vZ03s

Documentary "Food Choices" (2016) by Michal Siewierski.
http://youtu.be/6hJNayG6dxk

Documentary "Earthlings" (2005) by Shaun Monson.
http://youtu.be/UeBGp9PwS6M

| BaiatulElita a răspuns (pentru RAY):

Nu este adevarat! Eu sunt vegan de 5 ani si imi este foarte bine! Bleah carnea!

Întrebări similare