| naruhina1030 a întrebat:

Care sunt tipurile de profile la licee (exemplu: real) si ce materii se studiaza in cadrul lor? Stiti vreun site unde gasesc asta? Va rog, ajutati-ma.

Răspuns Câştigător
| AnnAnne a răspuns:

Buna!
Daca iti place romana si lb. engleza, du-te la uman ( filologie / stiinte sociale ). La filo ( unde sunt eu ) faci 4 ore de romana, 3 de engleza si restul pe langa ( nu le insir aici pe toate... eventual daca chiar te intereseaza le spun. am spus doar la ceea ce-ti place tie ). Teze vei avea la: romana ( obligatoriu ), latina ( obligatoriu ), engleza / franceza ( depinde de liceu. la unele e la alegere, la altele e obligatoriu una din cele 2 ) si istorie / geogra ( la alegere. la fel si aici, depinde de la liceu la liceu ) si mie, cel putin, nu mi se pare greu deloc.

Daca la ceea ce tine de real, te descurci bine doar la informatica, nu-ti recomand mate-info pentru ca acolo ar trebui sa stapanesti cat de cat mate, iar multi spun ca daca nu o intelegi in generala, in liceu nici atat. Nu sunt la mate, nu prea cunosc situatia, dar am colegi care sunt la MI (mate-info) si spuneau ca e foarte greu ( daca nu te prea descurci cu mate ).

Tot ce tine de filologie, pot sa spun ca din a 11-a scapi de mate, fizica si chimie. Se transforma intr-o singura materie numita Stiinte.
Dar mai e un profil... Stiinte ale naturii. Nu te intereseaza? Daca ai vrea spre medicina, te ajuta. cu chimie, bio,...
Noi degeaba spunem despre toate profilele aici, pentru ca ar trebui sa ai si tu o idee, chiar si vaga, despre ce ai vrea mai departe, la ce crezi ca te descurci mai mult, ce-ti place etc.

I. Profil, specializari, teze

1) Profilul real:
a. mate-info (specializare a profilului real)
? se axeaza pe matematica, informatica, fizica, dar se pune destul de mult accent si pe chimie, biologie;
? este considerata cea mai complexa specializare dintre toate, pentru ca ofera o gama larga de posibilitati in urma terminarii liceului, deoarece sunt destule ore si de romana (3h-4h), iar materii precum istoria, geografie, socio-umanele, limbile straine se studiaza de asemenea, ce-i drept, intr-o masura mai mica decat la uman;
? se fac 4h-5h matematica, 3h fizica, 2h chimie, 2h biologie, 3h informatica (dar depinde... la intensiv engleza, de pilda, sunt mai putine ore de info; cel putin, asa este in Colegiul National "Mihai Viteazul" Bucuresti), 3h-4h romana, 1h istorie, 1h geografie si altele.


b. stiintele naturii (specializare a profilului real)
? axandu-se pe biologie, chimie si fizica, aceasta specializare este cea mai adecvata celor care doresc sa urmeze Facultatea de Medicina sau ceva asemanator;
? spre deosebire de mate-info, nu se mai studiaza, din a XI-a, informatica, matematica este mai usoara si mai putin problematica la BAC (M2 fata de M1 de la mate-info);
? se fac circa 4h mate, 3h fizica, 2h-3h chimie si 2h-3h biologie, 3h-4h romana, 1h istorie, 1h geografie si altele.

2) Profilul uman:
c. filologie (specializare a profilului uman)
? se concentreaza pe limbile straine si limba romana;
? se considera cea mai potrivita alegere pentru cei care nu au nicio treaba cu materii ca matematica, fizica, chimie, fie pentru ca nu sunt pe gustul lor, fie pentru ca se vor indrepta spre o cariera ce nu va necesita prea multe cunostinte din categoria "real";
? matematica, fizica, chimie, biologie nu se mai studiaza din a XI-a;
? se fac 4h-5h romana, 2h-3h limba straina 1 (depinde si de liceu, si daca e intensiv...), 1h-2h latina, 2h istorie, 2h geografie, 2h mate, 2h fizica, 1h chimie, 1h biologie si altele.

d. stiinte sociale (specializare a profilului uman)
? pune mai mult accent pe istorie si materiile socio-umane
? daca va este teama de latina, aceasta specializare ar punea fi alegerea mai buna decat filologie, intrucat latina nu se va mai studiaza din a XI-a si oricum nu se da teza; se mai renunta, in aceeasi clasa, si la fizica, chimie, biologie;
? se fac vreo 4h romana, 2h-3h limba straina 1 (depinde si de liceu, si daca e intensiv...), 1h latina, 2h-3h istorie, 2h geografie, 2h mate, 2h fizica, 1h chimie, 1h biologie si altele.


Teze
a. Mate-info (simplu si intensiv informatica)
- matematica M1 (M1 este cel mai greu tip de matematica, adica cea studiata la mate-info)
- limba romana
- informatica
- fizica/biologie/chimie (va alegeti voi; cei mai multi prefera biologia in a IX-a datorita faptului ca este cel mai usor de invatat la aceasta materie)

a. Mate-info (intensiv o limba straina)
- matematica M1
- limba romana
- informatica
- fizica/biologie/chimie (la alegere)
- prima limba straina (L1)


b. Stiintele naturii (simplu)
- matematica M2
- limba romana
- doua materii diferite si la alegere dintre fizica, biologie, chimie

b. Stiintele naturii (intensiv o limba straina)
- matematica M2
- limba romana
- doua materii diferite si la alegere dintre fizica, biologie, chimie
- prima limba straina (L1)


c. Filologie (simplu si intensiv o limba straina)
- limba latina
- limba romana
- istorie/geografie (la alegere)
- prima limba straina (L1)

d. Stiinte sociale (simplu si intensiv o limba straina)
- materia socio-umana din anul respectiv (IX: logica / X: psihologie / XI: economie / XII: filosofie)
- limba romana
- istorie/geografie (la alegere)
- prima limba straina (L1)


Ar mai fi multe de zis, in special daca, in mare, stii ce profil vrei.In caz ca te tenteaza umanul, iti pot spune eu cam cum e, ca abia ce-am intrat la liceu la filo intensiv engleza.Succes si daca mai ai nevoie de ajutor, da-mi un mesaj/raspunde-mi aici.happy

4 răspunsuri:
| Andr3Eaaaa a răspuns:

Real si Uman.La real matematica,fizica,chimie,iar uman este pe limba romana,limbi straine, filologie, stiinte sociale. Sper ca te-am ajutat.Dar la sfarsitul clasei a 8-a o sa primiti un catalog cu toate liceele si cu ce studiaza ele+media de intrare la fiecare liceu in parte

| IoanaEliza a răspuns:

La profil real ai: matematica-informatica, mate-info cu engleza intensiv, mate-info cu info intensiv (cele mai des intalnite, depinde si de liceu) si mai e si stiinte ale naturii. La uman este fililogie, simplu sau cu engleza, sau stiinte sociale. Acum depinde si de liceul la care optezi. Astea sunt cele mai des intalnite. Si in legatura cu materiile, la cele de mate-info se axeaza pe mate, info, fizica; la stiinte ale naturii biologie, chimie, fizica; iar la filologie faci mai mult romana si istorie. Sper ca am fost de folos!

| naruhina1030 explică:

AnnAnne,iti multumesc mult pentru informatii.m-ar interesa umanul. daca mai poti sa-mi spui.multumesc anticipat.

| RegalusDekaron a răspuns (pentru naruhina1030):

Incearca pe forumul edu s cauti.
In clasa aIX-a si aX-a se studiaza sa zic. aproape aceeasi materia(asa numitul trunchi comun),spre exemplu chiar daca te duci la uman tot vei avea fizica si chimie(intr-adevar mai putine ore.dar totusi le ai).La uman stiu ca se da teza la romana (la toate profilele se da teza la romana ), latina, prima limba straina si istorie sau geografie.Pentru bilingv daca esti interesata trebuie sa stii ca se mai adauga 4 ore in + la limba respectiva (pe langa cele 2 de baza),dar si un optional de cultura si civilizatie (geografie istorie etc) al tarii "mama" a limbii respective.
La Mate-info sau la Stiintele Naturii ar trebui sa te duci daca ai inclinatie spre studiul naturii (matematica,fizica, chimia, biologia.toate stuidaza natura,informatica e ceva gen stiinta procesarii automate a informatiilor bla bla,desi nu studiaza concret natura se bazeaza pe matematica, din asta e aici). Mate-info alegi daca ai inclinatie spre matematica informatica fizica (de asta se numea profilul inainte mate-fizica).Pe multi i sperie aici matematica ca e M1, dupa primul semestru pot spune ca nu e asa de speriat, intr-adevar nu ar fi bine sa te duci la MI daca pe o scara de la 1 la 10 nu esti macar d 6(ai 4 ore de matematica pe saptamana). Informatica- este ei bine.nu stiu cum sa expliclaughing.se bazeaza pe algoritmi (metode de rezolvare a problemelor),si scrierea lor in asa fel incat s inteleaga masina,nu asta e partea grea,partea grea e ralizarea algoritmilor, trebuie sa ai o minte destul de clara astfel incat s fi constient(a) de ce pasi faci in rezolvarea unei probleme sa zicem la matematica (dar nu neaparat) si sa gandesti cum sa scrii sub alta forma chiar mai simpla, nu e greu dupa ce prinzi firul(informatica 1 ora pe saptamana). Fizica, aici ai 3 ore de fizica pe saptamana si pot spune ca nu e deloc greu, ca nivel de lucru nu variaza ca intensitate foarte mult de cel din 5-8(cel putin ce am facut pana acum).La chimie sunt 2 ore pe saptamana, si din nou nivelul de lucru este ceva gen clasele 5-8.Biologia nu este grea doar ca este foarte multa teorie.Restul materilor sunt oarecum apa de ploaie aici. Teze: Romana (toate profilele au romana), Informatica, Matematica(am uitat sa studiez ca raportul algebra /geometrie e 1/1),Fizica/Chimie/Biologie (la alegere, ce crede fiecare ca stie mai bine), la intenstiv o limba straina sau la bilingv dai teza si la limba aceea.
La stiintele naturii din cate stiu eu te duci daca stii biologie si chimie mai bine pentru ca astea se fac mai "puternic" aici.Nu ai informatica si ai tot 3 ore de fizica pe saptamana, iar matematica este M2(ceva mai usoara).Ai teza Romana, Matematica, Fizica/Biologie/Chimie (ai de ales 2 din aceste materii) si prima limba straina in caz de intensiv sau bilingv.
La filologie te duci daca vrei s inveti desprea partea umana. Limba Romana stiu ca spre deosebire de mate-info se fac tot 4 ore in clasele 10-12.Tot aici ai si geografie si istorie mai multa (presupun ca la astea nivelul este cam acelasi din generala).Vei face o limba straina mai mult, prima.Mai ai si limba latina care nu este chiar de neglijat (in clasa a8a nu prea se face). Teza: Romana,Latina, Geografie/Istorie, L1(prima limba straina).
La stiinte sociale ar trebui sa te impaci mai bine cu partea umana decat cu partea lingvistica.Aici,spre deosebire de filologie,ai teza la stiintele sociale (logica,psihologia,economia,filozofia). Teza:Romana, L1, Stiinte Sociale (o materie pe an, nu le faci pe toate odatalaughing)si geografie istorie.

Stiu ca am scris mai mult la MI, nu ca sa te influentez ci doar pentru ca acolo sunt eu si acolo stiu clar cum merg lucrurile.