Parerile pe care le vei auzi legate de subiectul asta vor fi foarte diverse, iti dai seama. Iti dau totusi si parerea cuiva care a lucrat si in invatamantul de stat si in cel privat:
Invatamantul de stat e mereu inferior celui privat: strategia asta in care ne asteptam ca toata lumea sa treaca prin aceeasi materie, in acelasi rimt si sa fie testati in acelasi fel este absolut absurda. In momentul in care deciziile vin "de sus", scolile individuale trebuie sa functioneze cumva ca patul lui Procust si sa perverteasca efectiv intreaga materie astfe incat sa o transforme in varianta care e cea mai eficienta pentru toata lumea.
Inainte sa lucrez in invatamant mi se parea si mie imbecil sistemul in care esti recompensat pentru cat memorezi pe de rost. Acum inteleg ca aia e singura varianta care indeplineste, cat de cat, conditiile impuse de minister.
Avantajul invatamantului privat este ca le da si profilor si studentilor libertate sa se adapteze la ce ii avantajeaza. ATUNCI CAND OFERTA EXISTA, un cursant care invata mai bine in grupuri mari se poate duce unde-s grupuri mari, unul care invata mai bine singur poate invata singur. Unii profesori sunt foarte buni la predat bucati enorme din materie si ii avantajeaza un stil in care ti un curs de 3-4 ore neintrerupte, altii au nevoie sa-si segmenteze mult mai mult materia. Unii predau mai bine partea practica, altii partea teoretica etc.
Eu personal nu cred ca ai cum sa reformezi sistemul de invatamant prea tare. Din natura lui nu e facut sa fie coordonat de stat. Mi-ar placea sa vad o varianta in care sunt standardizate cumva costurile invatamantului privat si statul iti acopera aceste costuri in primii 10 ani, indiferent de varianta pe care o alegi. Evident, si sistemul asta are limitari masive (de exemplu ce faci cu satele de 100 de oameni?).