Pai, cel mai simplu, dupa parerea mea, e sa compari genul liric cu genul epic. Au trasaturi si structuri complet diferite. Ca exempu, pot sa iti dau un pastel la opera lirica (cea mai evidenta care imi vine in minte in acest moment e Sfarsit de toamna de Alecsandri) si o nuvela sau roman la gen epic (poti sa alegi un text de-al lui Caragiale sau cv in genul asta, aici e simplu). Si cand scrii despre comparatia intre cele doua, poti sa scoti in evidenta faptul ca in poezie sentimentele sunt transmise direct si in nuvela indirect, una e in versuri alta in proza, intr-una e eu liric si in alta e narator etc. Acum depinde foarte mult si in ce clasa esti si ce cunostinte ai pentru ca ce ti-am enumerat cred ca ar stii si un elev de clasa a 5-a.
Se poate „a se compara" ar fi fost corect.
Se poate a se compara dacă vom spune că unul este prenumele unei femei și celălalt al unui bărbat. Și atunci vorbim de sex.
Sex feminin și sex masculin. A nu se gîndi altcumva.
Se pot compara dacă vom spune că „pe undeva" unul dintre catalizatorii acțiunilor este dragostea.
Cînd se fac comparații nu înseamnă că, în mod obligatoriu, trebuie ca aspectele acțiunilor să fie de aceeași parte a unei axe de simetrie.
Una poate fi sus, alta jos. Una la stînga, alta la dreapta.
Cum în acestea două, de exemplu.
Acțiunea unuia se petrece în mediul rural, a celuilalt în mediul urban.
Trebuie de căutat similitudini între eroii celor două romane, sau poate nepotriviri. Trebuie de intrat în ego - ul personajelor.
Și poate încă multe alte astfel de atribute care definesc personalitatea unui personaj, sau a mai multor personaje.
Am pornit cumva a te ajuta.
Dar, dintr-un anumit punct de vedere, pentru că ceea ce vrei să faci tu este o lucrare literară, în primul rînd, și cel mai important, este a scrie corect în limba română.
Or, tu cam ai lacune la acest capitol.
Să fii sănătos!