Bună.
Ai dreptate la partea cu " cartea submediocră", nu aș citi așa ceva nici să mă plătești! (Și, crede-mă iubesc cititul! ), însă e un comediant bun per șei și, are dreptate cu recomandările materiilor care ar trebui introduse în sistemul de învățământ! (Chiar dacă o spune sub stil de glumă /pamflet...tot un adevăr spune! )
Un titan al comediei INTELIGENTE este, sau mai bine zis a fost George Carlin
https://youtu.be/sNXHSMmaq_s
Are rost pentru ca majoritatea invoca necunoasterea legii desi in drept nu este o scuza. Educatia juridica ar trebui sa arate elevului care sunt caile de urmat pentr a se documenta.
Educatia civica are rolul de a educa, modela elevii in intelegerea principiilor democratice care guverneaza (sau ar trebui) societatea. Educatia juridica te invata principiile care guverneaza justitia.
In clasa VII-a se fac legiile, formele de conducere, instituțiile statului și constituția României, In A VIII-a se face antreprenoriatul, activități economice etc.
Te poti astepta la orice in tara asta cu multi idioti. Nu mai departe vorbesc de "distantare sociala" in loc de "distantare fizica". Nu stiam ca acest Covid se ia si pe Facebook! "Distantare sociala" inseamna sa nu mai socializezi, sa nu mai comunici cu semenii in nici un fel! Vai si amar!
Am citit raspunsurile celor care au postat. Inafara de salontanul, ceilalti nu au inteles la ce se refera educatia juridica. Confunda problemele civice cu cele juridice.
De ce in gimnaziu? Deoarece nu exista alta forma de invatamant care sa cuprinda toti tinerii. De ce in gimnaziu? Deoarece tinerii ajung la varsta cand - chiar in mod limitat - raspund in fata legii. De ce in gimnaziu? Deoarece gimnaziul este singura structura de invatamant care asigura pentru toti elevii doar elemente de cultura generala.
Da, se invata la educatie civica despre legi, deoarece si educatia juridica este componenta a educatiei civice. Doar ca cei care fac programa - neofiti fiind in probleme, fac un amalgam din componentele educatiei civice.
Nu, eu nu am vazut programa. Eu ma refeream la educatia juridica la nivelul elevilor. Si sa nu-i subestimam: am avutocazia sa stau de vorba cu adolescenti cu gandire matura. De altfel este recunoscut psihologic ca tinerii din ziua de azi se maturizeaza mai repede decat cei de acu 30-40 de ani, atat fizic, dar mai ales psihic.
In facultati nu se face educatie juridica. Acolo chiar daca se ating problemele juridice sunt de domeniu, nu cele cotidiene din viata omului.
Educatia juridica nu se refera doar la fapte si pedepse. Acestea sunt marginale. A sti ca nu trebuie sa furi nu inseamna ca ai educatie juridica, ci educatie civica. Am spus mai sus ca se face confuzie intre educatia civica si cea juridica.
Nu am spatiu si nici nu vreau sa detaliez ce inseamna educatie juridica.
De aceea suntem considerati unul din cele mai inculte popoare!
Nu, domnule, educatia juridica face parte din educatia oricarui popor. Dar se vede ca nu ai inteles ce ar trebui sa cuprinda educatia juridica pentru a nu se mai actiona si in acest domeniu dupa ureche, adica dupa radiosant.
Om fi noi mai destepti decat toate celelalte popoare civilizate sau mai putin civilizate?
Da, domnule, unii trebuie sa fie invatati si cum sa se stearga la fund. Cat priveste mersul pe strada face parte din educatia rutiera. Daca unii nu pot sa retina unele probleme juridice sa-i lasam pe toti in negura nestiintei. Cata logica!
La varsta de 15 ani tinerii nostri au o memorie si putere de retinere mai buna decat multi adulti.
Am impresia ca nu intelegi ceea ce spun. Ma refer la educatia rutiera.
Educatia juridica este una si pregatirea juridica este altceva. Crezi ca daca este avocat stie si educatie? Daca-l intreb care sunt laturile educatiei, nu le stie. In activitatea mea am avut ocazia sa vad avocati bagati in corzi de cetateni fara facultate juridica, dar cu pregatirea pe care i-a dat-o viata si mai ales prin inteligenta si logica de a pune problemele.