Detalii dacă dorești
Norii sunt sisteme coloidale specifice atmosferei, alcătuite din picături fine de apă condensată și cristale de gheață îndeajuns de ușoare pentru a fi susținute de curenții de aer. Când admirăm un nor, practic observăm aceste particule, ci nu vaporii de apă (care sunt invizibili) – așa cum credeam în copilărie. Culoarea norilor este în general albă datorită capacității acestora de a reflecta lumina solară în totalitate. Cei groși pot fi mai închiși la culoare ca urmare a absorbției luminii. De asemenea, norii pot căpăta nuanțe viu-colorate în funcție de poziția soarelui pe boltă, care facilitează dispersia anumitor lungimi de undă din cadrul luminii albe.
Formare:
Norii se formează când vaporii de apă (invizibili) din atmosferă se condensează în picături de apă sau cristale de gheață (vizibile), ca urmare a răcirii aerului umed sub punctul de saturație, prin destindere adiabatică sau prin traversarea de către masa de aer a unui mediu mai rece. Destinderea adiabatică poate avea loc în urma ascensiunii frontale sau orografice. De asemenea, norii se mai pot forma și în situația menținerii temperaturii aerului, dacă acesta primește vapori de apă până la saturație. De exemplu în zilele călduroase de vară cu evaporație intensă sau dacă masa de aer traversează o suprafață acvatică.
În plus față de suprasaturarea în vapori de apă, o altă condiție pentru formarea norilor mai este prezența nucleelor de condensare, care pot fi particule foarte fine de sare, cenușă, fum, polen, praf etc, care vor fi îmbrăcate într-un strat subțire de apă sau gheață, prin condensare sau sublimare, formând picăturile și cristalele.
Nu-i OK sa ajuti user-ii la rezolvarea temelor scolare. Stiai?
Oricum, multe din cate le-ai explicat (copy/paste la greu) sunt eronate. Vezi ca stiinta a ajuns mult mai departe cu edificarile in directia norilor.
Conform http://www.sciencealert.com/, un nor cumulus, care are un contur bine determinat, un aspect de vată şi o culoare alb-strălucitoare, cântăreşte sute de tone şi eliberează echivalentul de energie al exploziei a 270 de tone de TNT.
Următoarea întrebare pe care ne-o adresăm cei mai mulți dintre noi este cum ajung vaporii de apă să formeze norii?
Iată că răspunsul nu a întârziat să apară: „totul începe cu energia solară care produce vaporizarea apei din oceane, plante şi sol şi rupe legăturile care leagă moleculele de apă unele de celelalte".
Aceste molecule de apă evaporate sunt, de fapt, mai uşoare decât aerul uscat din jurul lor, având în vedere că doi atomi de hitrogen şi unul de oxigen sunt mai uşori decât doi atomi de nitrogen sau doi atomi de oxigen, cei care formează restul atmosferei", ne informează specialiștii.
În momentul în care „bucăţi" plutioare de aer umed încep să se ridice, aerul greu din jurul lor le împinge în jos şi închide vaporii de apă într-un mic balon de gaz care se ridică.
Gazul cu pricina se va extinde, iar apoi presiunea coboară în jurul lui până când ajunge în cele din urmă la o altitudine unde este destul de frig. Imediat după acest process, vaporii de apă condensează, formând ceea ce pare din depărtare a fi începutul unui nor subţire.
Odată cu trecerea timpului norul începe să crească și să capete o formă pufoasă, asemenea vatei. În acelaşi timp, el eliberează energie pe care a absorbit-o de la Soare.
- vai, m-am rușinat! (unde dreak vezi tu temă?)
- stiinta a ajuns mult mai departe cu edificarile in directia norilor (?!) Zău?
Nu te-ai rusinat, bre, ca-ti lipseste neuronul responsabil cu bunul simt. Asa cum iti lipsesc regulile elementare de gramatica limbii romane. "Rid sam bux, bici!".
Zici: regulile elementare de gramatica limbii romane
se zice; regulile elementare de gramatică A limbii române!
Istețule! Scuză-mă că te jignesc.