| sabin89 a întrebat:

Cifră & cifru - Cum s-a stabilit legătura între aceste două cuvinte, cu un înţeles atât de diferit? De cel de al doilea este legat şi verbul "a descifra".

Răspuns Câştigător
| PainTech a răspuns:

Teoria mea :
Unul din primele cifruri a fost cifrul lui Caesar, ceea ce consta in modificarea/permutarea pozitiei literelor in alfabet cu o anumita cifra. De regula Caesar folosea 3 pentru mesajele secrete care nu trebuiau descifrate de inamici.

Deci litera A devine D, litera B devine E, litera C devine F, litera D devine G, etc.

Astfel mesajul "salut", criptat prin cifru cezar cu cheie 3 devine "vdoxw".

Ca sa scoti mesajul original dadeai alfabetul inapoi cu 3 litere
V se decifreaza in S
D se decifreaza in A
O se decifreaza in L
X se decifreaza in U
W se decifreaza in W

Si idea mea ar fi cuvantul cifru a venit de la acea cifra care era utilizata pentru a cripta mesajul.

4 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Nu stiu. Presupun ca, transformand un text, format din litere, intr-un sir de cifre poti spune ca il ''cifrezi'', chiar daca nu te opresti aici, si il transformi iarasi in litere. Cred ca asta ar fi modalitatea cea mai simpla si usor de dejucat, inlocuirea literelor cu cifre. Iar daca il dezlegi, il dez-cifrezi.

| SingleForOne a răspuns:

Https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Cifr%C4%83

Nu știu, mai caută cărți de specialitate sau întreabă un lexicograf...

| sabin89 explică:

Fiindcă se emit teorii proprii, să o spun şi eu pe a mea. De fapt, nu este a mea, că am auzit-o şi eu de undeva. Nu bag mâna în foc că ar fi adevărată.
Zice că povestea e veche, datând de prin secolul al XIII-lea. Matematicienii ştiau de cartea lui Al-Horezmi de "noile cifre şi modul de a scrie numere". Ei au mai scris şi alte cărţi despre acest subiect şi au deschis şcoli în care se învăţa cum să se facă socotelile pe hârtie prin noua metodă, numită a "algoritmului". Au intrat însă în conflict cu "abaciştii", pentru că era ameninţată profesiunea lor (folosirea abacului). Totodată, pentru că noile cifre nu aveau pe atunci o formă bine precizată, s-au găsit şi mulţi pungaşi, care comiteau falsuri şi escrocherii. De aceea s-a interzis în Italia folosirea noilor cifre în tranzacţiile comerciale. Au urmat câteva secole în care noua metodă era învăţată în ascuns, adică în secret. Verbul "a descifra", care avea la început numai sensul de a învăţa cifrele şi sistemul poziţional, a căpătat înţelesul de a pătrunde o taină, ceva ce era ţinut secret. Iar cuvântul "cifră" modificat în "cifru" păstrează până azi sensul de semn sau semne secrete.
Teorii...

| sabin89 explică (pentru PainTech):

Îmi place şi ideea asta.