| nonameih0000 a întrebat:

Cine imi explica, primeste funda. Din pacate imi ia cam mult ca sa folosesc semne specifice asa ca am sa scriu cum se aude. Eu stiu ca radical din X la a doua este egal cu x. Mai stiu ca radical din x la a doua plus a la a doua tot sub acel radical este egal cu x plus a. Daca luam cifrele 3 si 4 sau altele, observ ca aceste lucruri de contrazic. Adica: un radical lung sub care avem 3 la a doua plus 4 la a doua ar fi egal cu 3 plus 4 si ar fi egal cu 7. Daca avem la fel, adica un radical lung sub care avem 3 la a doua plus 4 la a doua si facem ridicarea la putere, este egal cu radical din 9 plus 14. Sie este egal cu radical din 25 si este egal cu 5 big grin Deci, Cine imi explica si mie ce si cum?Adica credeam ca cele doua metode de rezolvare ar trebui sa dea acelasi rezultat, dar se pare ca nu dau. Funda pentru explicatie!

7 răspunsuri:
| didiDia a răspuns:

Nu este corect ce ai scris: radical din x la a doua+ a la a doua nu este egal cu x plus a. De aceea radical din 3 la a doua plus 4 la a doua nu este egal cu 7. Trimite-mi un mesaj privat si putem vorbi mai in detaliu, eventual si pe yahoo messenger daca doresti. Te pot lamuri.

| sabin89 a răspuns:

Trebuie acum sa dai patru funde

| DdAndreea a răspuns:

Pai in cazul : radical din 3 totul la a 2 -a + radical din 4 totul la a 2-a este egal cu 7. In cazul : radical lung din 3 la a 2 -a + 4 la a 2-a este 25. In primul caz tu ''scoti'' radicalul si puterea din 3 si 4 si le aduni. In cazul al doilea mai intai le aduni si apoi scoti radical din ele. Sunt operatii total diferite. Si eu am fost putin confuza. Sper ca ai inteles :*

| MiSSyoUNow a răspuns:

Pai nu poti sa calculezi 3la puterea a2 separat si 4 la a 2a separat.trebuie sa scoti de sub radical 3 din 3 la a 2a plus 4 de la 4 la a 2a.

| nonameih0000 explică:

Ok, ok. dar radical din x +y ambele la a doua nu e egal cu radical din x la a doua + radical din y la a doua? si atuncithinking Tot nu inteleglaughing in fine...oh go on

| abbeydudaa a răspuns:

Radical din x la a 2 face modul de x
daca ai lua radical din 2 la a 2 ar face modul de 2
din cauza ca sub radical ai 2 numere care se aduna la a 2 trebuie sa le calculezi(asta e o regula)
daca trebuiau inmultite atunci le scoteai direct
sper ca te-am ajutat...si eu le-am inteles pe astea cam greuoh go on

| FrozeNCola a răspuns:

Rad.x = radical din x
x^2 = x la a puterea a doua
rad.x^2 = radical din x patrat

E foarte simplu:

rad.x^2 va fi intotdeauna x (modul de x).
In cazul in care ai rad.lung.(x^2+y^2) NU se va reduce radicalul cu puterile. De ce? deoarece fiecare putere este independenta, din acelasi motiv pentru care teorema lui Pitagora nu rezulta si ca ip. = c1 + c2.

Pentru ca radicalul sa se reduca cu puterea trebuie sa ai ceva de genul:

rad.x^2 = x
rad.(x+y)^2 = | x + y | (modul de x + y)

In cazul rad.(x^2+y^2) vei calcula patratele si rezultatul adunarii il vei pune sub radical.

Sper ca ai inteles.
Fundita?