Iti voi spune din caietul meu de clasa 7.Ca inca il mai am.
/Trebuie sa mai stii si alte notiuni pentru a intelege pe deplin ce iti voi zice/
-Momentul fortei-
*Numim punct de rotatie intersectia axei de rotatie cu planul care contine forta si este perpendiculara pe axa.
*Distanta de la punctul de rotatie la suportul unei forte ce actioneaza asupra unui corp se numeste bratul fortei.
*Efectul de rotatie al unei forte este descris de o marime fizica,numita momentul fortei.
*Momentul unei forte (M) {Si deasupra lui M are o sagetica spre dreapta,cred ca ii zice vector} fata de un punct este marimea fizica vectoriala al carei modul este egal cu produsul dintre modulul fortei (F) si bratul sau (b).
M=F inmultit cu b
Unitatea de masura pentru momentul fortei in S.i. este newton inmultit cu metru. [M]si=[F]si inmultit cu [b]si=N inmultit cu m
Doua forte care au acelasi modul,dar orientari diferite, actionand, pe rand, asupra unui corp il pot roti in sensuri diferite.
Echilibru de rotatie:
*Un corp este in echilibru de rotatie atunci cand suma modulelor momentelor fortelor care rotesc corpul intr-un sens este egala cu suma modulelor momentelor fortelor care rotesc corpul in sens opus.
-Parghiile-
Parghia este -o bara rigida
-care se poate roti
in jurul unui punct fix
considerat punct de sprijin
-Elementele parghiei :
-Punctul de sprijin "O"
-Punctul de aplicatie al fortei F (cu indice mare A si vectorul deasupra fortei F) notat A si punctul de aplicatie al fortei rezultate F (Indice 2, cu vector deasupra fortei F) notat B.
*In functie de pozitia celor trei puncte (O; A; B) parghiile se clasifica in:
a)parghia de tipul 1-punctul de sprijin se află între punctele de aplicație ale celor două forțe. Exemple: levierul, foarfecele, balansoarul, brațul balanței)
b)parghia de tipul 2-punctul de aplicație al forței rezistente se află între articulație și cel al forței active. Exemple: roaba, pedala de frână, cleștele de spart nuci.
c)parghia de tipul 3-punctul de aplicație al forței active este situat între cel al forței rezistente și punctul de sprijin. Exemple: brațul omului
http://image.slidesharecdn.com/......-8-638.jpg
*Daca vrei mai multe informatii, iti zic pe privat.
TrololoLM întreabă: