| PupicelT a întrebat:

Cine imi poate explica si mie rolul exclamatiilor si interogatiilor retorice? Lamuriti-ma si pe mine ca nu inteleg, va rog!

Răspuns Câştigător
| Dmonik a răspuns:

Aceste constructii reprezinta false intrebari si exclamatii care au rol stilistic. Ele accentueaza sensurile unui posibil raspuns.
Ca un exemplu: "De ce nu-mi vii?". Interogatia sugereaza tristetea, neputinta, neimplinirea in dragoste, lipsa perechii. Raspunsul la interogatie accentueaza starile eului liric pe care le-am mentionat.
Exclamatia retorica se concretizeaza intr-o rugaminte, intr-un strigat: "Tare sunt singur, Doamne, si piezis! ". Exprima trairile, sentimentele de singuratate...
Toate aceste constructii retorice joaca rol stilistic, imbogatesc textul prin sugerarea unor trairi emotionale.

3 răspunsuri:
| AndreeaRoxy a răspuns:

Adica ceva la care nu trebuie neaparat sa primesti un raspuns de ex: ''E adevarat!?''

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai interogatiile si exclamatiile retotice de la romana nu? atunci cand un scriitor, de exemplu pune o intrebare dar nu se asteapta sa primeasca raspuns aceea este o intrebare retorica la fel si cu exclamatiile... daca vrei poti cauta in vreo poezie de-a lui M. Eminescu si vei vedea ca sunt intrebari retorice isi pune lui isisi intrebari uneori iar alteori persoanelo moarte in poezii ma refer dar nu asteapta nici un raspuns

| stelear a răspuns (pentru Dmonik):

Foarte bun raspunsul tau, mai lamurit... merci mult!