Efectuezi invers operatiile si treci numerele dincolo de egal pentru a afla rezultatul
Da,Daniel,dar eu ma refeream la reprezentarea grafica si la rezolvare prin plan de rezolvare ( cu intrebari ), ca doar algebra stiu si eu... Mersi, oricum!
Problema 1. M-am gandit la un numar. Il impart la 7, catului obtinut ii adun 4, suma gasita o inmultim cu 8, iar din produsul obtinut scad 12, obtinand 60.La ce numar m-am gandit?
Rezolvare :
Notand cu x numarul cautat, enuntul se scrie prescurtat astfel :
(x :7+4)*8-12=60
Am obtinut oegalitate care in algebra se numeste ecuatie. Sa o rezolvam prin rationament aritmetic, urmarind enuntul de la sfarsit spre inceput, adica invers, de unde metoda mersului inver
1.Care este ultuma operatie facuta pentru a obtine 60?
Ultima operatie este o scadere in care necunoscuta figureaza la descazut. Deci:
D=R+S, unde D-descazut, S-scazator si R-rest.
D=60+12=72
Problema devine: (x:7+4)*8=72
2.Care este ultima operatie facuta pentru a obtine pe 72?
Inmultirea.Necunoscuta se afla la deinmultit. Deci :
D=P :I, D-deinmultitul, I-inmultitorul, P-produsul.
D=72 :8=9
Problema devine :
x :7+4 =9
Cautarile continua in acelasi mod.
3.Care este ultima operatie facuta pentru a obtine pe 9?
Adunarea. Necunoscuta figureaza la unul din termeni.
Deci :
T1=S-T2 T1=9-4=5
Problema devine :7=5
Aici am ajuns la ultima operatie pe care trebuie sa o facem pen- tru determinarea lui x (numarul la care m-am gandit).Ea este de fapt prima la care m-am gandit, care este si prima operatie din enunt. Avem oimpartire, necunoscuta figureaza la deimpartit.
D=C*I, unde D-deimpartitul, I-impartitorul si C-catul.
Deci =5*7=35
Numarul la care m-am gandit este 35.
Pe scurt, etapele parcurse se redacteaza astfel :
(x :7+4)*8-12=60
1. (x :7+4)*8=60+12=72
2. x :7+4=72 :8=9
3. x :7=9-4=5
4. x=7*5=35 E imposibil sa nu intelegi, si daca nu da-mi tu un ex cu mersul invers si eu ti-l rezolv si explic FUNDA?
Da...Asta stiam si eu, doream probleme care arata rezolvarea grafic, si putin mai grele... Oricum, multumesc!
Algebric...din cate am vazut. Nu prea imi merge netul si nu am reusit sa vad tot. Thanks!
Uite-te mai tarziu. Sper ca te-am ajutat. Succes!
jakecrazy întreabă: