Este derivare de cat.
Te ghidezi dupa forma asta generala:
(f/g)'=(f'*g+f*g')/g^2
f-numarator
g-numitor
^-exponent(la putere).
2*x^2=2*2x^(2-1)=4x, intr-adevar, dupa formula (x^n)'=n*x^(n-1)
Bafta! Si vezi, daca te enerveaza camerele alea, nu uita ca ai un toiag smecher care stie de Istari Light!
Deci, pentru fractie se foloseste o formula diferita, si anume: (x/v)'=(X'V-V'X)/V*2(la puterea a doua)
la tine o sa fie astfel:[(2x*2+2)'x*2-(x*2)'(2x*2+2)]/x*4=(4x*3-4x*3-4x)/x*4=-4x/x*4=-4/x*3
De vineri pana luni dimineata n-am respirat aerul de afara, am citit de vreo 15 ori luceafaru si l-am scris si pe caiet de 3 ori, sa ma pregatesc, impreuna cu alte opere bineinteles, deci i-am dovedit cum s-ar spune, le-am aratat sefu greilor , plangeau aia afara ca n-au scris nimic si-si bagau fetele morcoveata-n eminescu, fete din licee cu cunoscute de la mine din oras, eu radeam pe sub mustata(care n-o am). Sper sa fie de un minim 8, 50 sau 9 sa pot spera la facultate, ca daca fac media cu un 5 la mate(daca iau) si cu un 6-7 la geografie sa zicem, sa iasa ceva bun
Multumesc saru'mana. Are vreo importanta ca era limita in fata?
Adica lim din acea fractie
x-> infinit
Tot asa se face? Sau cu H'ospital ala?
N-am invatat nimic la geografie pana acum, dupa mate am la dispozitie 2 zile sa tocesc 80 de pagini. Pentru 9-10 iti trebuie mai mult decat sa stii prin ce parte se afla capsunarii nostri in Europa, sau pe ce continent e Republica Moldova. Iti trebuie asemanari/deosebiri intre unitati de relief, clima, etc + apele minunate ale tarii care le tot confund. Bine, din ce am mai prins pe la scoala. O sa vad eu
Multumesc, esti foarte generos in complimente, speram sa fie bine, sa n-ajung sa vand gogosari in piata. Am planuri mai marete, sa schimb lumea aceasta de gogomani unde eu sunt cel dintai (am tocit pana la 3 dimineata dramaturgia, numa catavenci si trahanaci si tipatesti vad in fata ochilor)
Multumesc, nu-mi dai creierul tau pana dupa proba de matematica?
Daca e limita in fata se schimba tot, sincer nu stiu daca poti intii sa calculezi derivata si apoi sa calculezi limita, da daca faci asa atunci limita la derivata o sa fie egala cu zero, fiindca numitorul are grad mai mare decat numaratorul