Deci diviziunea celulara se imparte in 2 tipuri:diviziunea directa si indirecta.Cea indirecta se clasifica in mitoza si meioza. Mitoza se desfasoara in celulele somatice, incepe cu o celula diploida(2n)si se finalizeaza cu 2 celule diploide identice cu celula mama. Fazele ei sunt:1.Profaza-este cea mai lunga dintre toate, se dezorganizeaza membrana nucleara si nucleolul, se individualizeaza cromozomii bicromatidici(2 cromatide)si incepe organizarea filamentelor fusului de diviziune. 2.Metafaza-se definitiveaza formarea fusului, cromozomii sunt condensati la maxim(la inceput bicromatidici si la sfarsit monocromatidici), cromozomii se gasesc in plan ecuatorial pe placa metafazica. 3.Anafaza-datorita contractiei filamentelor fusului de diviziune, cromozomii monocromatidici sunt atrasi simultan spre cei 2 poli ai celulei. 4.Teleofaza.-Cromozomii monocromatidici ajunsi la poli se dezorganizeaza si iau sin nou forma filamentelor de dromatina,dispare fusul de diviziune si se formeaza membrana nucleara. Acum Meioza-se intalaneste la organismele cu inmultire sexuata, determinand formarea celulelor sexuate(gameti) sau asexuate(spori), incepe cu o celula diploida(2n) si se finalizaeza cu 2 respectiv 4 celule haploide. Exista 2 etape.Prima etapa este cea reductionala care are fazele: 1.profaza:se dezorganizeaza membrana nucleului si nucleolii,se individualizeaza cromozomii bicromatidici care devin tetracromatidici,intre cromozomii omologi are loc schimbul de informatie genetica-crossingover,profaza este cea mai lunga si m,ai complexa decat cea mitotica, incepe formarea fusului de diviziune. 2, Metafaza 1. -se definitiveaza formarea fusului de diviziune, cromozomii organizati in tetrade sunt condensati la maxim si se gasesc in plan ecuatorial in placa metafazica, la final devin bicromatidici. 3.Anafaza 1. -cromozomii bicromatidici sunt trasi de filamente catre cei 2 poli, Se gasesc la jumatatea distantei dintr ecuator si cei 2 poli. Si ultima Teleofaza 1. -dispare fusul de diviziune,apare membrana nucleara,apare nucleolul, cromozomii se dezorganizeaza si iau forma filamentelor de cromatina si se divide citoplasma cu organite, in final apar 2 celule haploide. Dupa o iinterfaza scurta in care se dubleaza cantitatea de A.D.N.incepe etapa 2 ecvationala care se desfasoara ca o mitoza obisniuta.Sunt la clasa de stintele naturii si asta e lectia care am facut-o la ora de bio. Sper ca ai inteles mai bine.Succes!
Vezi ca la mitoza, teleofaza am scris din greseala dromatina.Scuze.Era cromatina.
Deci daca la inceput avem o celula somatica (2n=10) in profaza avem 10 cromozomi bicromatidici, iar in telofaza intr-o celula fiica avem 10 cromozomi monocromatidici?
A, si daca nu te deranjez imi poti da un exemplu la Meioza? Aia abia am facut-o.
Asta e un fel de problema? La lectie nu am facut nimic de genul exercitii sau probleme.As vrea sa te ajut, dar chiar nu stiu ce sa zic...