| danydaniel a întrebat:

Cine stie sa explice Mitoza si Meioza? Cu etapele lor? Pentru ca la scoala nu prea am inteles bine... si ma gandesc ca imi poate explica si mie cineva mai bine cum au loc? Dau fundita

Răspuns Câştigător
| Cookie2275 a răspuns:

Deci diviziunea celulara se imparte in 2 tipuri:diviziunea directa si indirecta.Cea indirecta se clasifica in mitoza si meioza. Mitoza se desfasoara in celulele somatice, incepe cu o celula diploida(2n)si se finalizeaza cu 2 celule diploide identice cu celula mama. Fazele ei sunt:1.Profaza-este cea mai lunga dintre toate, se dezorganizeaza membrana nucleara si nucleolul, se individualizeaza cromozomii bicromatidici(2 cromatide)si incepe organizarea filamentelor fusului de diviziune. 2.Metafaza-se definitiveaza formarea fusului, cromozomii sunt condensati la maxim(la inceput bicromatidici si la sfarsit monocromatidici), cromozomii se gasesc in plan ecuatorial pe placa metafazica. 3.Anafaza-datorita contractiei filamentelor fusului de diviziune, cromozomii monocromatidici sunt atrasi simultan spre cei 2 poli ai celulei. 4.Teleofaza.-Cromozomii monocromatidici ajunsi la poli se dezorganizeaza si iau sin nou forma filamentelor de dromatina,dispare fusul de diviziune si se formeaza membrana nucleara. Acum Meioza-se intalaneste la organismele cu inmultire sexuata, determinand formarea celulelor sexuate(gameti) sau asexuate(spori), incepe cu o celula diploida(2n) si se finalizaeza cu 2 respectiv 4 celule haploide. Exista 2 etape.Prima etapa este cea reductionala care are fazele: 1.profaza:se dezorganizeaza membrana nucleului si nucleolii,se individualizeaza cromozomii bicromatidici care devin tetracromatidici,intre cromozomii omologi are loc schimbul de informatie genetica-crossingover,profaza este cea mai lunga si m,ai complexa decat cea mitotica, incepe formarea fusului de diviziune. 2, Metafaza 1. -se definitiveaza formarea fusului de diviziune, cromozomii organizati in tetrade sunt condensati la maxim si se gasesc in plan ecuatorial in placa metafazica, la final devin bicromatidici. 3.Anafaza 1. -cromozomii bicromatidici sunt trasi de filamente catre cei 2 poli, Se gasesc la jumatatea distantei dintr ecuator si cei 2 poli. Si ultima Teleofaza 1. -dispare fusul de diviziune,apare membrana nucleara,apare nucleolul, cromozomii se dezorganizeaza si iau forma filamentelor de cromatina si se divide citoplasma cu organite, in final apar 2 celule haploide. Dupa o iinterfaza scurta in care se dubleaza cantitatea de A.D.N.incepe etapa 2 ecvationala care se desfasoara ca o mitoza obisniuta.Sunt la clasa de stintele naturii si asta e lectia care am facut-o la ora de bio. Sper ca ai inteles mai bine.Succes!

4 răspunsuri:
| Cookie2275 a răspuns:

Vezi ca la mitoza, teleofaza am scris din greseala dromatina.Scuze.Era cromatina.

| danydaniel explică (pentru Cookie2275):

Deci daca la inceput avem o celula somatica (2n=10) in profaza avem 10 cromozomi bicromatidici, iar in telofaza intr-o celula fiica avem 10 cromozomi monocromatidici?

| danydaniel explică (pentru danydaniel):

A, si daca nu te deranjez imi poti da un exemplu la Meioza? Aia abia am facut-o.

| Cookie2275 a răspuns (pentru danydaniel):

Asta e un fel de problema? La lectie nu am facut nimic de genul exercitii sau probleme.As vrea sa te ajut, dar chiar nu stiu ce sa zic...