| VanillaJaguar a întrebat:

Credeți că profesorii își respectă elevii pe cât ar trebui?
Din câte am înțeles, profesorii nu au voie să se atingă de elevi și nici măcar să îi jignească. E evident că în marea majoritate a școlilor cadrele didactice nu sunt prea conștiente de acest lucru.

Răspuns Câştigător
| LoveSleep a răspuns:

Până la urmă, cui îi pasă?
Respectă și vei fi respectat.
Dacă ei nu ne respectă, noi de ce s-o facem? Doar pentru că sunt profesori? Nu, asta e o gândire proastă și învechită.
Nu sunt genul care comentează și iese în evidență prea des. Prea puțin îmi pasă mie ce fel de om este cel care îmi predă. Dar e diferență de la cer la pământ când un profesor vorbește cu tine ca de la om la om, te respectă, te înțelege, îți explică, e clam, dar și exigent când e nevoie și unul care nu știe decât să țipe și să te trateze cu superioritate. Eu sunt a 12-a. În clasa a 8-a profa de română a ieșit plângând din clasă din cauza mea. Nu i-am făcut nimic. N-am jignit-o, n-am bătut-o, doar am vorbit puțin. I-am explicat frumos, că suntem oameni, iar dacă ne tratează ca pe niște animale, cel mai probabil a greșit meseria. I-am explicat frumos că "gunoi" poate să-i spună dragului ei copil, dar mie nu.
Ce mi-ar putea face? Să mă lase corigent? Nu am nevoie de mila ei ca să trec. Sunt capabil să scot media dorită de mine indiferent dacă mă ascultă în fiecare oră sau nu.
Am avut de asemenea și profesori care i-am respectat enorm de mult. Când vom termina generala, liceul, facultatea, nu ne vom aminti definiția celulei de la biologie, dar cu siguranță ne vom aminti de acel profesor care a râs cu noi la oră, a vorbit cu noi, ne-a dat sfaturi și ne-a înțeles. Cu siguranță îl vom saluta pe stradă cu un zâmbet pe față, nu o s-o facem din scârbă și obișnuință. Nu zice nimeni că trebuie să ne jucăm la ore. De asemenea, un profesor model nu este cel care te lasă de capul tău, care nu țipă niciodată, căruia nu-i pasă dacă e gălăgie la ora lui sau nu, un profesor trebuie să știe când să zâmbească, când să glumească, când să fie serios, când să te înțeleagă, dar și când să țipe. Pe scurt, un profesor in adevăratul sens al cuvântului știe să se facă respectat nu doar prin exigență.

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Dar tu crezi ca elevii isi respecta profesorii? lege, lege dar sa fim seriosi la cate inghit profesorii pe salarii de rahat...

| danay72 a răspuns:

Asa e, dar ca sa te intelegimai bine cu ei, sper sa iti fie util acest articol.
Cum pot să mă înţeleg mai bine cu profesorul meu?
Scrie numele profesorului tău preferat. ․․․․․
Ce îţi place la el? ․․․․․
Scrie numele profesorului cu care îţi este cel mai greu să te înţelegi. ․․․․․
PRIETENII ţi-i poţi alege, dar profesorii nu, iar asta cel puţin când eşti elev. Poate că-ţi plac toţi profesorii. David, de 18 ani, spune: „N-am avut niciodată probleme cu vreun profesor. Eu îi respectam, iar lor le plăcea de mine".
Sau poate că unul dintre profesorii tăi este ca profesoara descrisă de Sarah, care are 11 ani: „Este foarte rea. Şi nu înţeleg nimic din ce predă. Ori nu ne explică suficient lecţia, ori dă prea multe detalii". Pentru a reuşi să te înţelegi mai bine cu profesorul tău, trebuie să identifici întâi problema. După aceea, vei fi mai pregătit s-o depăşeşti. Bifează în dreptul căsuţelor de mai jos ceea ce ţi se potriveşte sau scrie ce problemă ai.
□ Mi-e greu să-mi înţeleg profesorul
□ Consider că merit note mai mari
□ Cred că ceilalţi sunt trataţi preferenţial
□ Sunt pedepsit mai mult decât ar trebui
□ Simt că sunt discriminat
□ Altele ․․․․․
Ce te poate ajuta să faci faţă situaţiei? Un prim pas ar fi să aplici sfatul dat de apostolul Petru. El a scris: „Să aveţi toţi acelaşi mod de gândire, împărtăşind aceleaşi sentimente" (1 Petru 3:8). Ce te-ar putea face să-l priveşti cu alţi ochi pe un profesor „rău"? Gândeşte-te la câteva lucruri care ţi-ar putea fi de folos.
Profesorii sunt imperfecţi. Au ciudăţeniile lor, problemele lor şi chiar. . . prejudecăţi. Discipolul Iacov a scris: „Dacă cineva nu se poticneşte în cuvânt, este un om perfect, capabil şi să-şi ţină în frâu tot corpul" (Iacov 3:2). Brianna, de 19 ani, îşi aminteşte: „Profesoara mea de mate nu prea avea răbdare şi striga deseori la noi. De aceea, ne era greu s-o respectăm". Ce o făcea să se comporte aşa? Brianna spune: „În clasă era mereu o debandadă de nedescris, iar colegii făceau tot felul de prostii doar ca s-o enerveze şi mai tare".
Cu siguranţă, îţi place când un profesor îţi trece cu vederea greşelile şi imperfecţiunile, mai ales dacă ai trecut printr-o perioadă stresantă. Ai putea face acelaşi lucru pentru profesorul tău? Descrie un incident care a avut loc recent la şcoală şi scrie ce crezi că a dus la reacţia profesorului tău.
․․․․․
Profesorii au elevii lor preferaţi. Gândeşte-te la problemele cu care se confruntă profesorii tăi. Câţi dintre colegii tăi vor să fie la oră? Câţi dintre cei care vor să fie acolo doresc şi pot să se concentreze la un anumit subiect o jumătate de oră sau mai mult? La câţi dintre ei le place să-şi manifeste antipatia şi să-şi descarce nervii pe profesori? Acum imaginează-ţi că trebuie să predai la 20,  30 sau chiar mai mulţi colegi o lecţie care îi interesează doar pe câţiva. Nu ai fi tentat să le acorzi mai multă atenţie celor care par interesaţi?
Este adevărat, ar putea fi enervant să vezi cu ochii tăi că unii sunt favorizaţi. Natasha povesteşte despre unul dintre profesorii ei: „Ne dădea un termen limită pentru proiecte, dar întotdeauna făcea excepţie în cazul fotbaliştilor. Ce coincidenţă! Era chiar antrenorul secund al echipei!". Dacă ţi se întâmplă şi ţie ceva asemănător, întreabă-te: „Este tratată cu superficialitate instruirea mea?". Dacă nu, de ce să te superi sau să fii invidios?
Scrie mai jos ce poţi face pentru a-i arăta profesorului mai clar că te interesează ceea ce predă.
․․․․․
Profesorii îi înţeleg uneori greşit pe elevi. S-ar putea ca un conflict de personalitate sau o neînţelegere să-l facă pe un profesor să nu te agreeze. Dacă pui întrebări, ar putea crede că te răzvrăteşti, iar dacă spui o glumă, că eşti obraznic sau că te prosteşti.
Ce poţi face dacă eşti înţeles greşit? Biblia spune: „Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. . . Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, fiţi în pace cu toţi oamenii" (Romani 12:17, 18). Aşadar, străduieşte-te să nu-l enervezi pe profesor. Evită confruntările inutile. Nu-i da motive să se plângă. Mai degrabă, încearcă să fii prietenos. „Prietenos? Cu el?", ai putea spune. Da, fii manierat, salutându-l cu respect când intră în clasă. Dacă eşti mereu politicos, poate chiar zâmbindu-i din când în când, s-ar putea să-şi schimbe părerea despre tine (Romani 12:20, 21).
Ken, de exemplu, a avut profesori care, deseori, îl înţelegeau greşit. El spune: „Sunt foarte timid şi nu vorbeam niciodată cu profesorii". Cum a rezolvat el problema? „Până la urmă, mi-am dat seama că, de cele mai multe ori, profesorii încercau să mă ajute. Aşa că mi-am propus să-i cunosc mai bine pe toţi. După ce am făcut asta, notele mele au fost mult mai mari."
Este adevărat, dacă ai o atitudine prietenoasă şi eşti comunicativ nu înseamnă neapărat că îi vei câştiga pe profesori. Ai răbdare. Regele Solomon a scris: „Prin răbdare poate fi convins un comandant [sau un profesor] şi o limbă blândă poate zdrobi un os" (Proverbele 25:15). Fii calm şi vorbeşte cu blândeţe când eşti nedreptăţit. Poate că profesorul îşi va schimba părerea despre tine (Proverbele 15:1).
Dacă profesorul te înţelege greşit sau te tratează în mod nedrept, care este, de obicei, prima ta reacţie?
․․․․․
Cum ar fi mai bine să reacţionezi?
․․․․․
Rezolvarea problemelor
Faptul de a înţelege limitele profesorului este doar începutul. Cum poţi rezolva o problemă? De exemplu, ce ai putea face când ai una dintre următoarele nemulţumiri?
Merit o notă mai bună. Katrina spune: „Aveam 10 pe linie. Dar, într-un an, profesoara de ştiinţe mi-a dat un 4. Meritam mai mult. Părinţii au vorbit cu directorul, dar nu mi-a mărit nota decât la 5. Eram foarte supărată". Dacă şi tu treci prin ceva asemănător, nu-l bombarda pe profesorul tău cu acuzaţii. Mai bine urmează exemplul personajului biblic Natan. El a avut dificila misiune de a-l conştientiza pe regele David de o greşeală gravă. Natan n-a dat buzna în palat acuzându-l pe David în gura mare, ci l-a abordat cu tact (2 Samuel 12:1–7).
În mod asemănător, şi tu îl poţi aborda cu umilinţă şi calm pe profesorul tău. Dacă faci scandal ori îl acuzi de incompetenţă sau chiar mai rău, nu-l vei câştiga de partea ta. Încearcă să-l abordezi dând dovadă de mai multă maturitate. Întreabă-l mai întâi pe profesor ce sistem de notare foloseşte. Solomon a scris: „Dacă cineva răspunde înainte de a asculta, este o nebunie şi o umilire pentru el" (Proverbele 18:13). După ce-l asculţi, arată-i unde crezi că s-a făcut o greşeală. Chiar dacă nu-ţi va schimba nota, probabil că profesorul va fi impresionat de maturitatea ta.
Cred că profesorul meu are prejudecăţi. Gândeşte-te la Rachel. Ea avea numai 9 şi 10 în carnet. Apoi, când a ajuns în clasa a VII-a, lucrurile s-au schimbat. Rachel spune: „Profesorul meu a făcut tot ce-a putut ca să mă lase corigentă". De ce? El le-a dat de înţeles foarte clar lui Rachel şi mamei sale că nu-i plăcea religia lor.
Ce s-a întâmplat apoi? Rachel povesteşte: „De fiecare dată când îmi dădea note fiind evident influenţat de prejudecăţi, mama venea la şcoală să discute cu el. În cele din urmă, m-a lăsat în pace". Dacă te confrunţi cu aceeaşi problemă, fă-ţi curaj să le vorbeşti părinţilor. Ei vor dori, cu siguranţă, să se adreseze profesorului sau conducerii şcolii pentru a găsi o soluţie.
Priveşte lucrurile în perspectivă
Bineînţeles, nu toate problemele dificile pot fi rezolvate cu uşurinţă. Câteodată trebuie pur şi simplu să perseverezi. „Unul dintre profesori se purta foarte urât cu elevii", spune Tanya. „De multe ori ne jignea spunând că suntem nişte proşti. La început plângeam, dar am învăţat să nu iau jignirile lui ca pe un afront personal. Mi-am văzut de treabă şi am încercat să fiu activă la ora lui. Astfel, nu prea am avut probleme cu el şi am fost printre puţinii din clasă care au primit note cât de cât bune. După doi ani, profesorul a fost dat afară."
Învaţă să colaborezi cu un profesor dificil şi vei câştiga o deprindere valoroasă în viaţă, care îţi va fi foarte utilă când vei avea de-a face cu un şef dificil. De asemenea, când vei avea profesori buni, vei şti să-i apreciezi.
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Ţi se pare că ziua are prea puţine ore? Află ce poţi face ca timpul să-ţi fie prieten, nu duşman.
VERSET-CHEIE
„Tot ce vreţi să vă facă vouă oamenii faceţi-le şi voi la fel." (Matei 7:12)
SFAT
Dacă profesorul pare plictisitor, concentrează-te asupra lecţiei, nu asupra persoanei. Ia notiţe, cere cu respect informaţii suplimentare şi fii entuziast cu privire la subiectul în discuţie. Entuziasmul este molipsitor.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Profesorul tău a predat aceleaşi lecţii de zeci sau chiar de sute de ori la alte clase. De aceea, i-ar putea fi greu să fie la fel de entuziasmat ca la început de ceea ce predă.
PLAN DE ACŢIUNE
Pentru ca o oră plictisitoare să fie mai interesantă, voi ․․․․․
Dacă mi se pare că profesorul mă tratează nedrept, voi ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● De ce este important să te concentrezi mai mult asupra lecţiei decât asupra profesorului?
● Cum ar putea fi influenţat modul în care se poartă profesorul cu tine de atitudinea pe care o ai faţă de lecţie?
[Text generic pe pagina 146]
„M-am străduit să mă înţeleg bine cu toţi profesorii. Ştiu cum îi cheamă, iar dacă-i întâlnesc pe stradă, stau de vorbă cu ei câteva minute." (Carmen)
[Legenda ilustraţiei de la pagina 145]
Profesorii sunt ca pietrele pe care păşeşti când traversezi un râu. Ei te pot ajuta să ajungi de la neştiinţă la cunoştinţă, dar tu trebuie să faci paşii necesari

| T0T a răspuns:

Eu zic ca este mai important ca elevii sa isi respecte profesorii si cred ca li s-au dat cam prea multe drepturi. Deja incepe sa fie multa nesimtire in scoli pentru ca toti se cred ca au deja toate drepturile din lume. Nu mai exista respect.

| Syndre a răspuns:

Cred că există o lipsă de respect din partea ambelor tabere. Dar de asemenea cred că mingea e în terenul profesorilor. Elevii pleacă din start cu premiza că profesorul nu e tocmai un aliat, dacă toți profesorii ar ști cum să abordeze o clasă de studenți mai bine și ar arata ceva înțelegere și respect în primele ore, ar primi înapoi. În experiența mea, profesorii mai deschiși și respectoși sunt și cei mai bine privți prin rândurile elevilor. Ceilalți, fie sunt luați peste picior și la ora lor e panaramă ori sunt înjurați în momentual în care s-au întors cu spatele. Oricum, n-am avut niciodată așteptări de la profesorii de liceu/gimnaziu și la salariile lor nici n-aș putea să am. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In clasele 1-4, profesoara ne batea. Tin minte ca au fost niste ani oribili. In fata noastra a batut un copil cu o stinghie pe palma, pana a rupt-o. Ne temeam atat de mult de ea. Mai ales la matematica, pentru ca noi nu prea stiam. Doar eu si cativa colegi am scapat de stinghie, dar cei slabi...vai de ei. Tin minte ca o prietena, dupa ce o trasese de par, isi dadea cu mana prin par si scotea suvite. Era o profesoara groaznica.

| Doub a răspuns:

Daca vrei respect il oferi.

| Syndre a răspuns (pentru anonim_4396):

Păi și cum dracu avea încă un loc în învățământ, voi nu aveați părinți? Dacă ar fi să aud că un profesor a pus mâna pe copilul meu ÎN CLASELE 1-4, n-aș putea să mă abțin, ar fi vai și amar de el/ea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Syndre):

Pai logic ca parintii au vorbit cu ea, cel putin parintii mei, dar la ceilalti nu cred. Dar acum am scapat de ea. Adica, sunt intr-a 9-a. Au trecut anii si sunt OK. Acum, ea inca e profesoara, dar nu mai stiu daca bate. E batrana, cred ca o sa iasa si ea la pensie...