In fiecare an devin tot mai usoare, pentru a creste promovabilitatea la bac. In schimb, in fiecare an tot mai multi elevi nu mai invata. Poate ar trebui totusi sa cada mai multi, sa se loveasca mai grav de viata, asa poate si-ar da mai mult silinta.
Nu numai la Bio-chimie, toate materiile devin mai usoare. Asta se întâmplă deoarece este o continua scadere a plăcerii de a învăța, dar o continuă creștere ca elevii să plece în străinătate, o continuă creștere să urmeze studii superioare (fie aici, fie in străinătate, dar este nevoie de diploma de BAC), iar unele cursuri sau locuri de munca sau contracte de colaborare necesita diploma de BAC.
Deci, materiile de BAC devin mai usoare datorat faptului că multi elevi abandoneaza liceul, au rezultate mediocre, si nu au sperante, nici interes. In acelasi timp, se dorește să se pregătească mai mulți indivizi pe piata muncii, iar piata muncii dorește asta, mai bine sa aiba de unde sa aleaga decat sa nu aiba deloc. Pe scurt, se intampla chiar opusul al unui ideal care trebuia sa se intample.
Nu neapărat ca nu mai invata, cheful de carte e din ce în ce mai mic.
Dacă s ar da greu si ar pica 80%, ce ar câștiga politicienii?
Asa când e ușor, ei ies mai bine în sondaje electorale.
Sunt 2 aspecte care trebuie analizate.
Intr-adevar, subiectele din ultimii ani au fost mai usoare, in incercarea celor care se ocupa de Educatie in Romania de a crea aparenta reusitei educationale a elevilor de astazi. Nu spun ca nu exista si elevi exceptionali, care studiaza continuu si pe care trebuie sa-i felicitam. Dar exista un trend de scadere a interesului de invatare in randul generatiei tinere care, desi trebuie sa recunoastem ca e mai inteligenta decat noi (cei mai vechi), nu mai vrea sa puna burta pe carte. Pentru ca lor nu le place ce se preda, cine le preda si cum sunt evaluati. Am impresia ca se doreste schimbarea unui sistem educational care, desi imperfect la vremea lui, pe noi a reusit sa ne faca OAMENI.
Decaderea nu e numai la noi. Se intampla peste tot si se tot testeaza variante de invatare, pe care politicienii nostri incearca sa le "copieze" fara succes de la altii. Si ajung sa fie un esec tocmai din cauza ca avem mentalitate diferita ca popor.
Pe de alta parte, daca privesti subiectele cu ochi de adult, nu ai cum sa le mai consideri grele. Doar daca nu ai invatat la timpul tau si ti se par total necunoscute. Cand eram noi evaluati, cei mai mari ne intrebau "De ce nu l-ai facut, doar era usor?" tocmai pentru ca priveau prin ochii cu care si tu incerci sa faci o analiza a educatiei din tara noastra.
Dar, ca o concluzie, subiectele de la evaluarile din prezent nu sunt atat de grele ca in anii trecuti.
Chestia e ca înainte se mai lăsau corigenti, acum intra in bac orice prost care a trecut clasa pe ochi frumoși.
Mi a povestit un prieten de vreo 35 de ani ca pe vremea lui în liceu (liceu mediocru) rămâneau corigenti la mate vreo 70% din clasa. Pai azi nici la liceele cele mai slabe nu se mai întâmplă asta.
Corect, iar pe langa asta politicienii nici nu vor oameni destepti in societate. Pentru ca pe aia nu ii pot manipula. Au nevoie de o turma de prosti care sa formeze majoritatea sociala.
În 2019(înaintea pandemiei) au fost foarte ușoare subiectele, iar în 2020 la evaluarea nationala ce sa mai vorbim, a fost mura în gura.
Adevărat, sistemul educational de pe vremea noastră (cu toate greutățile și exigentele lui) a scos OAMENI.
Dar stau și ma întreb, dacă tot scade gradul de dificultate, unde vom ajunge? Sa se dea 3 întrebări despre ce am făcut asta vara (la romana) și la mate sa se dea 1-1+1?
Da, devin din ce in ce mai usoare pentru ca e directiva tacita UE sa distrugem invatamantul ca sa fim prosti si manipulati de ei.
Deci nu e intamplator.
Pai de aia s-au desfiintat si scolile profesionale, ca nici meseriasi sa nu mai avem, sa fim praf.
Pai tocmai ca nu trebuie sa se urmareasca promovabilitatea la bac, sub trebuie sa fie serioase si sa ajunga sus cine merita, nu sa fie inflatie de diplomagii si sa habar nu aiba de mai nimic.
Dar UE ne vrea prosti ca sa nu ne dezvoltam sa nu le facem concurenta economica, si deci i-a pus pe politicieni sa distruga invatamantul.
Pai in Germania vezi asa ceva? Niv subiectelor e acelasi ca si acum 25 de ani, ca acolo vor oameni capabili, ramane sus cine face fata, cine nu, face altceva.
Nu stiu, nici pe vremea mea care am 44 de ani, nu se lasau chiar 70 % corigenti, e cam exagerata cifra.
Dar e posibil totusi, si eu am fost la liceu mediocru in Bucuresti.
Si nu se lasau, ca se dadea admitere dura de intrare in liceu, si cine intra, era putin capabil si se cam descurcau.
Prietenul tau nu a mai dat admitere prin 2001 cand s-a dus la liceu, deja din 1999 s-a dat capacitatea, deci la noi era si mai dura treaba.
Ai mare dreptate, din pacate putini vad adevarul din spatele cortinei. Toti au sarit in sus cand au auzit ca intram in UE, in schimb putini stiu ca marea majoritate a PIB-ului Romaniei merge catre ei.
Altii se bucura cand aud ca UE ne dau fonduri, dar putini stiu ca fondurile alea reprezinta un procent de 70% din banii pe care ii dam noi Uniunii Europene. Deci, practic, primim o parte din banii dati inapoi, nu sunt ei asa de darnici precum ar parea in ochii nestiutorului.
Un alt aspect e ca ne-a obligat sa inchidem tot, fabrici, mine. Daca minele mai mergeau, iti dai seama ca rezerva de aur crestea, la fel era si cu veniturile. Dar nu ar vrea asta, altfel nu le-ar mai munci romanii la ei in tara...
Vorba ta, suntem niste slavi, dar putini vedem acest aspect...
Pai ne-a bagat in UE ca sa ne ia resurse si tot, si sa fim taraba lor de desfacere la porcariile lor. Altfel nu ne baga, asta a fost conditia tacita.
Pe langa ce ne-a luat, rahaturile de fonduri sunt un rahat.
S-a avur ordin sa distrugem tara, ca sa depindem de ei, politca ta se face la Bruxelles, nu aici.
Asa si cu invatamantul, ca o tara fara intelectuali capabili nu se poate dezvolta.
Ca si razboiu cu rusii, nu se prind ca e manevra SUA, ei de cate ori au avut criza, fac razboaie in alte parti si castiga din asta.
Dupa aia reseteaza piata de desfacere, vin ei sa investeasca si sa vanda unde s-a facut praf tot, dar iti imprumuta tot ei bani pe dobanzi si alte garantii, si gata treaba.
Pai da! normal ca e mai simplificata si va fi din ce in ce mai simplificata, altfel cum sa pui invatamantul la pamant?! Sa invatam din ce in ce mai putin si chestii mai simple care nu ajuta sa ne dezvoltam.
Ai vazut tu printr-o tara UE dezvoltata asa ceva? In nici un caz. De aici vezi ca e menevra la noi. Acolo e carte serioasa.
Da, categoric sunt mult mai usore ca acum 20-30 sau chiar 40 de ani.
Din ce in ce mai usor si materie selectata, cand inainte se cerea din toata materia invata si se dadea obligatoriu la 5 materii.
Losnams întreabă: