Motivul este simplu: in acest fel societatea este mai simplu si mai usor de condus.
Gandestete.Sunt cateva miliarde de persoane pe fata pamantului.Ce s-ar intampla daca jumatate din acestia ar fi toti destepti? Societatea ar ajunge ca cea din momentul in care a cazut Imperiul Roman pentru ca atunci ne-am bate pe ale cui idei ar trebui puse in aplicare.Acum,ne batem pe 2 idei ale catorva persoane si anume a cui sa intre in folosinta? Educatia a inceput sa nu mai ajute asa mult.In ziua de azi, esti destept daca iti dai seama in ce lume traiesti, daca iti dai seama cu ce scop traiesti si, mai presus de toate, trebuie sa-ti sti limitele.Nu toata lumea reuseste.Trebuie sa ai o constiinta care e si va fi mai puternica ca tine.Asta nu inseama ca trebuie s-o lasi sa te controleze ci ca trebuie sa colaborezi cu ea mai mult decat ai face cu prietenul/prietena ta.
Pentru ca oamenii educati sunt mult mai greu de controlat, iar asta-i face periculosi.
Treaba sta in felul urmator, nu educatia doreste sa creeze oameni prosti pe banda, ci societatea superioara celor care primesc intr-un oarecare fel o oarecare educatie.
Educatia o primesti singur, o cultivezi singur din mediul in care traiesti, de la parintii tai, din vorbele pe care le auzi, certurile la care iei parte, filmele pe care le vezi, cartile pe care le citesti, momentele dificile prin care treci si felul in care reusesti sa evoluezi din toate aceste puncte de vedere, contribuie la educatia ta.
Educatia pe care o alegi, mediul in care alegi sa traiesti, ceea ce alegi sa vezi, sa cunosti, sa stii, minciuni, adevar, realitate, abureli, sunt niste lucruri bazate pe independenta ta.
Si de aceea ma repet, ceea ce alegi tu sa aflii despre ''realitatea in care traim'' este simpla ta alegere.
Daca oamenii doresc sa fie limitati, pentru ca poate doar atat le permite educatia dobandita pe parcursul anilor sai de viata, fie ei 15, 23 sau 46, inseamna ca in acest fel isi vor trai ei viata, si de aici iarasi se ajunge in acelasi punct, de unde pleaca toate, de unde toate fac legatura si pana la urma, asta e baza: fiecare om face ce vrea cu viata lui.
In final, daca doresti sa depasesti nivelul de om mediocru, limitat, necunoscator, TU trebuie sa avansezi, TU trebuie sa faci acea schimbare, TU, alaturi de educatia ta, cunostiintele tale, gandurile si ideile tale, ce te formeaza pe tine, ca individ, TU, nu societatea.
Mereu dam vina pe societate, pe exemplele proaste care spunem ca noi ca sculpteaza generatii degradate, dar toate aceste conceptii sunt doar niste scuze, niste scuze pentru lenea asta care se pare ca ii doboara pe cei mai multi.
Sunt 100000 de lucruri bune pe care le poti cultiva pe parcursul vietii, carti geniale, filme care te formeaza, autori ce te ajuta sa depasesti aceste limite ce ti se par impuse de societate, dar cum ziceam, te poti imbunatati tu singur, poti fi tu, acel om intelept si inteligent, intr-o turma de prosti mincinosi.
Goethe, Balzac, Dostoievski, Dickens, sunt doar o mica parte din marile personalitati care deosebesc binele de rau dintr-o lume pe care tu o creezi cu propriile tale maini.
Eu ma refer la cazul in care educatia ar naste oameni intelepti, orientati spre un scop comun, al evolutiei. evolutia in constiinta. cu cat urci pe scara evolutiei, nu mai te constientizezi pe tine ca individ cu ego, care a fost o iluzie necesara supravietuirii animalelor. poti intelege ca totul e interconectat, ca planeta e ca un creier cu neuroni, si fiecare om e un neuron. Atata timp cat fiecare om lupta impotriva celorlalti, e ca si cum un neuron incearca sa fure energia celorlalti neuroni pentru a parea mai impozant. Dar scopul ideal e sa comunice si sa foloseasca de cat are nevoie, altfel afecteaza echilibrul si pana la urma o sa se autodistruga si pe el. Toate speciile de plante si animale respecta legea echilibrului, utilizeaza doar cat are nevoie, dar omul ia cat de mult poate, chiar daca nu are nevoie, pentru a-si satisface egoul, util doar intr-o societate neavansata stiintific, tehnologic si spiritual. prin realitatea existenta acceptata de comun acord in care suntem controlati, putem observa gradul de constiinta in care se scalda liderii nostri.
Nu vreau sa ies in evidenta, sa ies din anonimat, de mult am inceput sa ma schimb pe mine si sa schimb mediul din jurul meu. dar sunt frustrat ca societatea e condusa de niste lideri inferiori in constiinta. daca studiezi ce se intampla in creierul oamenilor bolnavi de putere, iti dai seama ca sunt bolnavi psihic. au niste programe mentale total departe de adevar. cum pot scapa de frustrarea asta?
Ok,sa zicem ca totul ar fi frumos si educatia ar face oamenii destepti, capabili sa convietuiasca fara certuri, deocamdata.Dar apare alta problema:evolutia.O specie are si ea limita ei maxima de evolutie.A noastra se apropie de final din cauza resurselor care o sa ne limiteze din ce in ce mai mult posibilitatile.Cum ai spus si tu, specia umana nu are o limita cand vine vorba despre evolutie.Asta e si problema noastra.Noi,in vreo 500 de ani am evoluat cat am facut-o in 2000, exemplu, si asta, datorita mijloacelor pe care le-am utilizat. Apoi, cand o sa ajungem la limita o sa apara conflictele si de aici fiecare isi imagineaza conflictul.
Chear daca vorbim de evolutia in constiinta, aceasta nu va fi suficienta pentru noi deoarece am inceput-o prea tarziu.Chear daca incepea o evolutie in constiinta pe vremea lui Napoleon, mult mai in forta, niciunul dintre razboaie nu ar fi putut fi evitat.Al doilea razboi a izbucnit din cauza ca oamenii nu gandeau, nu constietizau in ce cred dar daca isi dadeau seama de ce fac, crezi ca ar fi fost evitat acest conflict? Bineinteles ca nu.E un procent prea mic al persoanelor care evolueaza pe plan mintal.Cei ca Newton sunt rari.Noi am fost "crescuti" sa evoluam doar pe plan de tehnologie si sa involuam pe plan mintal. Dupa cum observi, tehnologia ne domina.Acum 20 de ani, un pilot pilota avionul pe toata durata zborului sau fiind atent la toate chestiile de la bord, care nu erau numeroase.Acum,nu face nimic altceva decat sa fie atent la aparate ceea ce poate provoca un dezastru daca unul dintre ele se strica pentru ca pilotul nu a fost intruit sa se descurce fara aparatura.
Cat despre liderii nostri...nu avem ce le face.Ei sunt bine mersi acolo sus,ii doare undeva de noi,scuza-mi expresia, mananca, beau, nu-i intereseaza de taxe, pe scurt sunt ca regii din fostele regate.Te uiti la ei se cearta toata ziua si tara sta sub ape...Chear daca sunt cativa pe acolo cu constiinta, renunta la ea de bunul plac din cauza traiului prea bun si zic:"Dai in puii mei de tarani, se descurca ei.Cum au facut-o pana acum, o fac si in continuare".
Sunt multe de zis dar niciodata suficiente.
Nu ne place realitatea de aia credem in dogme,omul uraste realitatea in principiu a lui se lupta cu el insuti o viata apoi realizeaza ca lupta cea mai mare e cu el nu cu alti,ce e adevarul,existam cu adevarat,ce e existenta ce e inexistenta,cum poate existenta si inexistenta sa fie in acelasi timp existente atunci paradoxul inexistenta poate vedea existenta invers de ce nu? vezi adevarul e ca nu stim ce e adevarat credem in ce convine noua, poate totul i un vis si cand murim ne trezim din el pana la urma materia e moarta, viata e o anomalie a materiei, starea materiei e una de inexistenta, atomul are constinta? nu are, atunci cum creierul tau constinta