| Thecurious a întrebat:

Cu cat distanta dintre sticla din care turnam apa (un exemplu ) si pahar este mai mare, cu atat " se creeaza " mai multa "agitatie " ( picaturile "sar" din pahar ) si zgomot la contactul " jetului" cu suprafata de apa deja existenta in pahar.
De ce se intampla aceasta?

4 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Pe acelasi principiu daca un om sare intr-un bazin de la inaltime de 7 m sa zicem, el va dizlocui o "bucata"de apa, are legatura si cu legea lui arhimede cat si cu viteza si masa.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Simpatic):

Da, este simpatic răspunsul dtale, dar, mna.

| NLS a răspuns:

Nu prea știu eu multă fizica, deci s-ar putea sa greșesc puțin, dar cred ca are legătură cu energia potentiala pe care o înmagazinează corpul (în cazul de fata - șuvoiul de apa ce curge în pahar) în urma frecării cu aerul.
In al doilea rand, momentul forței (valoarea * bratul... Cu alte cuvinte, unul dintre puncte e gâtul sticlei, al doilea e acolo unde jetul întâlnește apa din pahar).
Și ar mai fi ceva, legat de creșterea accelerației. Distanta mai mare duce la o accelerație mai mare.
Accelerația și energia suplimentara acumulata în suvoi, vor izbi mai puternic în pătura de lichid din pahar, și vor rupe așchii (picaturi) din ea.

La fel, încearcă sa lovești cu un ciocan într o bucata de plumb de la 5 cm, apoi de la 60, folosind toată forța de care dispui.
Care se va deforma mai mult?
In cazul al doilea, pentru ca momentul creste (valoarea fortei* bratul fortei)

| darrio2007 a răspuns:

Din cauza inaltimii dintre sticla si apa din pahar. E logic sa fie asa. Apa are mai multa greutate cu cat distanta este mai mare.
Nu prea pari „Theinspired"!