| TornadoIDS a întrebat:

Cu siguranță ați observat halul în care se scrie, din punct de vedere ortografic, nu doar aici, ci și pe orice alt spațiu care permite comentarii.
Dacă unele erori pot fi atribuite vitezei la tastare sau faptului că se scrie de pe telefonul mobil, altele, în schimb, denotă o lipsă de cunoaștere a celor mai elementare reguli gramaticale ale limbii române.
Numărul de „i"-uri folosite în diferite situații e, de-acum, consacrat, iar cratima, blestemata de cratimă, se pare că dă mari dureri de cap.
Nu mai discutăm de exprimare, uneori atât de simplistă, încât te întrebi dacă persoana respectivă a citit, în viața ei, măcar o pagină a unei cărți care să nu fie manualul televizorului.

Considerați că lipsa de interes pentru a scrie corect în limba maternă e cauzată de lipsa generală de educație sau de o anumită comoditate?

P.S.: nu voi răspunde individual, deoarece scopul întrebării nu e acela de a genera controverse. Voi face, însă, la final, o statistică pe răspunsurile acordate și cred că va fi interesant.

19 răspunsuri:
| DomnulPoliticos a răspuns:

Cui ii pasa de gramatica laughing

| ValentinMihai78 a răspuns:

Nu, ci datorită faptului că niște capete luminate de la învățământ, au hotărât că în clasele primare nu mai trebuie făcute materiile de scriere, ortografie, ci înlocuite cu limbi străine și alte idioțenii! S-a întâmplat, se pare la prima mare reformă a învățământului, în timpul guvernării CDR.

| Hyperion7 a răspuns:

Probabil că e un duo.
Pe de-o parte gramatica e studiata destul de devreme(generala) și mulți o ignoră, considerând că nu e necesar să scrie corect gramatical, cat mai degrabă mesajul sa fie transmis.
Iar pe de-o alta parte, e si comoditate, deoarece greșelile gramaticale sunt o normalitate, unii profita de asta și scriu cu picioarele pentru că oricum receptorul înțelege la ce se referă.

| sabin89 a răspuns:

Când am citit răspunsul tău, ăla lung, la întrebarea "Trăim într-o simulare?", chiar am vrut să fac remarca: "uite un user care este foarte atent și la felul în care scrie, nu doar la ceea ce scrie".
Ca să răspund la întrebare, eu consider că e vorba de lipsa generală de educație. Cum să scrii verbe la infinitiv cu doi de i (a dovedii, a povestii ș.a.m.d.)? Într-un caz ca ăsta nu poate fi vorba de comoditate – am dat doar un exemplu.

| ionut13512 a răspuns:

Scrierea greșită poate fi cauzată din ambele motive.
Unele persoane nu mai acordă suficientă atenție corectitudinii unui mesaj, iar altele, duc o lipsă de noțiuni generale (i-urile, virgulele, etc.).

| Catrice a răspuns:

Soarta csf...la bac nu se mai da gramatica, la facultate nu se învață gramatica, în școala generală mulți nu-și bat capul.

| Campulung a răspuns:

Probabil ca o sa se dea legi impotriva discriminarii agramatilor.
O sa apara si Incult Pride sarbatoarea lor unde se vor asculta manele la volum maxim.

| Frank51 a răspuns:

Sunt mult mai mulți factori decât cei enumerați de tine și problema nu poate fi tratată superficial. Consider că aceasta este cea mai mică problemă a societății și înainte de toate cel mai important lucru este să nu avem prejudecăți.

| SuperCoolDude a răspuns:

Chiar nu conteaza fratimiu. Pe platforma asta se rescriu automat unele lucruri, nu poti folosi mai multe puncte consecutive si daca eu scriu intr-un stil anume, apare autocorectorul.

De cele mai multe ori gresesc pentru ca tastez gresit pe telefon. Mi-as dori sa fie literele doar putin mai mari, ca sa pot sa am spatiul necesar si asta fiindca am degetele prea mari pentru grăunțele astea de litere laughing.

Ce raspuns cauti tu este lipsa de interes.
La scoala aveam note mari la Limba Romana si profesoara noastra era o teroare. Pe unii elevi ii lua de o ureche si spunea "intra pe o ureche (învățatul) și iese pe alta". Ne teroriza!

Eu eram prezent la ora si ma pasiona materia, dar ceilalți nu erau. Ei preferau sa vorbeasca cu colegul/colega de banca ori cu vecinii, sa stea la barfa, sa povesteasca si preferau sa se exprime.
Doar ca la Romana nu era posibil. Atmosfera era sumba atunci cand intra in clasa doamna Profesoara Panait laughing. Atunci se vedea cine e la scoala si cine e in curtea ei.

Unii pur și simplu nu au învățat gramatica elementara, iar acum se vad lacunele. In plus, exista greselile menționate de tine cuplate cu lipsa gramaticii.

Dar nu prea conteaza. Atata timp cat inteleg ce spui, eu sunt mulțumit.
Plus ca sunt multi care sunt asa, plini de ei si folosesc gramatica ca argument sa se dea destepti. Acele persoane, cu toate ca inteleg ce zici, devin niste nazi-grammar si incep sa te ia peste picior ca ai scris gresit si incep sa se creada dumnezei.

Deci chiar nu conteaza.
Daca vorbesti predominant corect si inteleg ce spui, chiar sunt impacat cu ideea. Cu totii mai gresim, dar nu arunc cu pietre. Din clasa a6a pana acum, gramatica mea nu mai e ce a fost, insa prefer oamenii cu bun simt ce vorbesc semi-corect decat intelectuali aronganti.

| goguPatent a răspuns (pentru DomnulPoliticos):

Exact, manele sa este.

Răspuns utilizator avertizat
| gabicoo a răspuns:

2/3 dintre români fac parte din categoria analfabeților funcționali!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu fac mea culpa. Am obiceiul de a manca litere. In apararea mea, tastez foarte repede, dar totusi nu este o scuza crying

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Campulung):

Buna asta! Comentariul tau mi-se pare misogin, phatophobic, homofob si ce alte chestii or mai fi. laughing

| literallythesamebruh a răspuns:

Am observat că vorbești despre comoditatea unora de a scrie greșit gramatical. Mie unul mi se pare mult mai confortabil să scriu corect gramatical. Mi-am modificat și tastatura astfel încât să pot tasta așa cum îmi vine mie mai ușor, dar în același timp să fie și corect. Să nu mai vorbim de realitate, unde nu omit nici măcar ultima cratimă sau virgulă. Chiar îmi pare rău de cei care nu știu a scrie corect, este foarte păcat ca o țară precum România să aibă un asemenea gol în educație. Și chestia și mai tristă este că se găsesc asemenea cazuri chiar și prin licee. Anul acesta voi da bacul. 50% dintre colegii mei încă nu pot scrie corect gramatical. Chiar stau și mă întreb ce vor face.

| Smmo a răspuns:

E o chestiune complexa. Demotivarea este generala si nu stiu daca am fost ajutati sa ajungem asa, pe ideea ca cineva ne vrea prosti, dar rezultatul de care spui este real si evident. Necesitatea de a scrie corect este strans legata si de dorinta de a fi bine inteles. Cu toata bunavointa, este o diferenta de multe ori mare intre ceea ce vrei sa exprimi si ceea ce exprimi. Atunci, daca vrei sa ceri un sfat, straduieste-te sa enunti problema corect si complet.

Personal, mi-ar fi rusine sa nu scriu corect. Da, asta tine de educatia primita acasa. Si merge dincolo de corectitudinea gramaticala, la ideea de a face bine ce ai de facut, nu de mantuiala. Dar puteam avea pretentia asta cand erau suficienti oameni angajati peste tot, nu cand trebuie sa faca un agajat munca mai multora si iti dai seama cum o face - nefiind de specialitatea lor de exemplu.

Are influenta si de ce se vede la televizor si nu numai, de faptul ca sunt promovate constant vedete, directori, primari si ministri analfabeti. Pe de alta parte de faptul ca se cauta permanent si in mod intentionat sa se arate cum se fac oamenii de ras. Atunci copiii cresc vazand zi de zi exprimari gresite si oameni care se fac de ras in fel si chip si pentru ei treaba asta ajunge sa reprezinte normalitatea. Mai amintesc si de reclamele la linia fierbinte din diferite locuri, mult prea usor accesibile. De ce sa se mai straduiasca sa fie corecti, decenti si educati cand cei pe care ii vad mereu sunt agramati, mahalagii etc?

Apropo de copii, am cumparat cateva carti de povesti cu vreo 3 ani in urma, au poze frumoase, dar in loc sa fie povestea originala este un rezumat si acela plin de greseli. Deci din start pui in mana copilului o carte cu greseli de scriere. Daca editorii sunt agramati, cat o fi fost de greu sa copieze textele din cartile comuniste in care sunt scrise corect? Cat o fi fost de scump sa angajeze un corector? Si cum sa iti permiti sa scurtezi o poveste? Si de ce?

Altfel, carti sunt o multime si de vanzare in cele mai diverse locuri, uneori la preturi foarte mici, nu mai zic de cele care se gasesc gratuit online. Cine vrea sa citeasca are de unde. Daca alegi deliberat sa te uiti la film in loc sa citesti cartea, e alegerea ta. Tu faci referire la carti care nu sunt recomandate la scoala, dar dupa cum s-a vazut, sunt destui care nu le citesc nici pe acelea si chiar se lauda cu asta. Poate nu deschid nici manualele, caci le-ar fi suficient ca sa se mai corecteze, pentru ca acolo mai sunt inca la locul lor "i"-urile si cratimele. Apoi spiritul de turma ii trage si pe altii sa faca la fel.

Internetul este plin de articole traduse cu Google Translate si necorectate, pentru ca pe cel care le-a pus il intereseaza doar numarul de vizitatori.

Mai tine de eliminarea admiterii la liceu care era pe bune si inlocuirea cu Evaluarea Nationala care e o caricatura a ceea ce era examenul de admitere si ii scuteste pe multi sa ramana pe drumuri. Deci nu dai examen la un liceu care ti se pare tie potrivit si inveti cat poti de bine pentru el, dai admitere dintr-un foc la toate liceele. Pai daca nu esti complet pe dinafara, undeva tot intri.
La fel la destule facultati.

Trecand in tabara cealalta, a profesorilor, cum e cand vine directoarea si iti spune despre unii "elevi" care au venit la scoala doar cateva saptamani: Trece-i ca altfel...

Dupa ce am trecut in revista toate aceste lucruri, profit de ocazie sa adaug (pentru unii/unele) si ca este nepoliticos sa faci observatie in public unui om pentru greseli gramaticale. Daca ai ceva sa ii spui si vrei sa il ajuti, cu siguranta poti face asta in privat. Pentru ca mai sunt si cazuri speciale, unii oameni nu vad bine, unii sunt obositi, unii sunt emotionati, unii se mai balbaie, unii mai au cate un moment de neatentie, lapsusuri... Degeaba te arati inteligent pentru ca stii sa scrii corect daca nu ai in dotare si chestii din astea cum ar fi politete, umanitate, dorinta de a nu face rau.

Răspuns utilizator avertizat
| dullcat a răspuns:

Pe langa ce s-a zis deja: Si eu voiam sa spun ca siteul imi corecteaza cuvinte scrise corect, iar apoi cand dau sa editez nu se modifica.Trebuie sa schimb cuvintele cu totul.E dubios. Am scris acum putin timp verbul, a arata' la perfect simplu si siteul mi-a corectat la prezent cu un fel de imperativ.

| Anitta97 a răspuns:

Au sărit sa comenteze micii filozofi laughing
Învățați gramatica, niciodată nu este prea târziu!

Întrebări similare