Daca e dreptunghic aplici teorema lui Pitagora, iar isoscel ai nevoie de 2 unghiuri de acelasi grad
Vezi ca poate sa fie un triunghi dreptunghic isoscel cu : 45, 45 si respectiv 90 grade
A da, cu isoscelul era ușor! Dar cum aflu dacă e dreptunghic, adică cum îmi dau seama de asta folosind teorema lui Pitagora? Triunghiul poate fi oarecare, eu trebuie să zic de ce tip e.
Aplic teorema, dar cum îmi dau seama că e dreptunghic? Nu știu nici un unghi, doar laturile.
Ip^2=C^2 + C^2
Daca se verifica e dreptunghic daca nu logic nu e.
Ipotenuza e latura aia cea mai mare.
E foarte simplu. Aplici reciproca teoremei lui Pitagora... Adica ridici la patrat toate laturile si daca 2 dintre ele au suma egala cu cealalta inseamna ca este dreptunghic si latura aceea mai mare este ipotenuza... Sper ca am fost de folos
- isoscel :
Vezi dacă are două laturi egale.
- dreptunghic
Dacă laturile sunt diferite, poţi face următorul lucru : să spunem că avem laturile AB, BC, AC, ok?
AB = 3
BC = 4
AC = 5
Trebuie să le ridici pe fiecare la pătrat :
AB [PĂTRAT] = 9
BC [PĂTRAT] = 16
AC [PĂTRAT] = 25
Observăm că AB + BC = AC - rezultă că triunghiul este dreptunghic.
P.S. : numerele acestea sunt pitagorice, deci dacă le ştii, poţi spune doar că este dreptunghic datorită faptului că laturile sale au valori pitagorice.
Mersi tuturor! Cu toții ați adus răspunsul pe care-l căutam (am mai uitat și eu din geometrie...) și ar trebui ca toți să primiți funda. Din păcate nu se poate, deci voi alege primul răspuns corect.
Poti folosi reciproca lui pitagora. De ex:
9la a2 =81, 12 la a2=144, 15 la a2=225. Din astea rezulta ca 225=81+144, daca chiar 81+144 =225 teorema e adevarata si pui un A langa, apoi din asta rezulta ca unghiul are 90 de grade. Iar daca cele doua laturi de langa unghiul drept sunt egale, atunci triunghiul e isoscel. Reciproca suna cam asa fara cifre cel mai mare nr la a doua = cele lalte doua numere adunate la a doua, daca intr.adevar e asa, ai aflat ca triungiul este dreptunghic.