| Keyko a întrebat:

Cum calculez raportul de coordinare in chimie a clorurii de cesiu si sa scriu formula statistica?

Răspuns Câştigător
| aladinbeci a răspuns:

Keyko, in cazul clorurii de cesiu intalnim un dimorfism. Prin asta intelegem proprietatea unei substante de a cristaliza in doua forme, avand retele cristaline diferite.
Clorura de cesiu sub forma alfa va cristaliza sub temperatura de 460 de grade Celsius in acelasi tip de retea ca si bromura si iodura de cesiu, adica CsBr si CsI.
Tipul de retea corespunzator este retea de cuburi centrate intern. Daca privim pe ansamblu aceasta retea, raportul ionilor de Cs+ si Cl- este 1:1.
Daca temperatura este superioara valorii de 460 grade Celsius, atunci intalnim forma beta a CsCl. Reteaua corespunzatoare in acest caz este cubica de tip clorura de sodiu NaCl. Are loc o alternanta intre ionii de Cs+ si ionii de Cl-. Fiecare ion de Cs+ este inconjurat de 6 ioni de Cl- si fiecare ion de Cl- este inconjurat de 6 ioni de Cs+. Raportul intre numarul de ioni incarcati cu sarcini opuse este 1:1. Privind in ansamblu, cristalul este, din punct de vedere electric, neutru.
Ma bucur daca te-am putut ajuta cu ceva.

2 răspunsuri:
| Keyko explică (pentru aladinbeci):

Multumesc pentru raspuns

| aladinbeci a răspuns:

Keyko, si eu iti multumesc pentru funda. Eu cu ce am putut sa te ajut, te-am ajutat. Imi pare rau ca nu stiu sa-ti dau mai multe informatii. Vacanta placuta in continuare!