Da, cum vorbim noi astăzi: mi-a picat netul, aș bea o cola, vreau să chem un taxi, etc.
Îți dau 3 paragrafe din scrisoarea lui Neacșu, scrisă în (1527?):
"Mudromu, I plemenitomu, I cinstitomu I bogom darovanomu jupân Hanăș Begner ot Brașov, mnogo zdravie ot Necșu ot Dlăgopole.
I pak dau știre domniie tale za lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul au eșit den Sofiia, și aimintrea nu e, și se-au dus în sus pre Dunăre.
I pak să știi domniia ta că au venit un om de la Nicopole de miie me-au spus că au văzut ciale corăbii ce știi și domnia ta pre Dunăre în sus."
Nu e foarte diferită, dar nici nu sună la fel!
După cum vezi, foloseau un limbaj complex și detaliat.
" Cultura dacilor: dacii foloseau alfabetul grec sau latin. Pe niște blocuri de piatră de la Sarmizegetusa s-au descoperit rudimente de scriere cu litere grecești. La curtea lui Decebal se folosea ca limbă diplomatică latina. Singurul text presupus dacic a fost descoperit la Sarmizegetusa: „Decebalus per Scorilo"."
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Literatura_rom%C3%A2n%C4%83_veche
Limba romana a suferit incontinuu modificari. Intotdeauna a imprumutat cuvinte de la popoarele care au avut o influenta mai mare sau mai mica asupra ei.
Dictionarul este intotdeauna imbunatatit (ex: "jandarm" vine de la francezi -gendarme-, si inseamna "om de arma").
Acum 500 ani, se vorbea diferit in Dobrogea, Tara Romaneasca, Moldva, Transilvania dar totusi au existat vorbe cunoscute in mai multe locuri (si acum, regionalismele pot diferi foarte mult).
Interesant a fost ca, cei care au cutreierat continentul s-au inteles cu cei din alte meleaguri.
Abia la sfarsitul secolului 18-inceputul secolului 19 s-aufacut primele lucrari lingvistice, prin care s-au format limbile literale moderne, si actual folosite. Aceste "modernizari" s-au facut in aproape toate limbile europene (inclusiv pentru limba romana).
Culmea e ca in mare parte nu se intelege ce zice respectivul Neacsu! )) Cu exceptia catorva cuvinte razlete, ici pe colo...
E printre puținele limbi care le poți înțelege si dupa 500 de ani. Engleza de acum 300 de ani de exemplu e de neînțeles.
Meme10Meme întreabă:
mentholinks întreabă: