Buna,
Corect este "pentru a-si satisface nevoile". "-si" vine de la "isi" si ca sa iti dai seama verifici "pentru a isi satisface..." Se unesc cele doua si atunci dispare "i" si apare liniuta.
Pa.
Pentru a-si satisface nevoile.Este o diateza.
,, Pentru a satisface nevoile sale".,, Si el satisface".
Oricum, corect este,, a-si satisface".
"-si" vine de la siesi, lui insusi. Nu de la isi...
Deci: Întrebarea fundamentală e: când s-ar scrie dezlegat?!
Aş se scrie întotdeauna aş, într-un cuvânt, şi formează condiţionalul: aş face.
Aşi se scrie aşi numa’ când e plural de la as (ăla de la cărţi, de exemplu).
A-şi se scrie a-şi când îl puteţi adăuga un sieşi / lui însuşi / ei înseşi / lor înşişi sau când puteţi completa cu un posesiv. (Uf, ştiu că a ieşit cam complicată explicaţia.)
a-şi face lecţiile (sale), a-şi spune părerea (sa)
a-şi spune (sieşi, în sinea sa)
de pe http://www.didactic.ro/
NU MERITAI FUNDA!
Buna,
Corect vine de la siesi, in schimb acum mult timp cand am terminat scoala si invatam gramatica, la verificare faceam un exercitiu simplu: Puneam intrebarea "cui?" si raspunsul era "siesi, isi, si". In nici un caz nu foloseam siesi, lui insusi. Cam asa erau exercitiile pe care le faceam ca sa invatam sa scriem corect gramatical.
Faptul ca in raspunsul meu nu am mai scris pe siesi, asta nu inseamna ca nu e corect. Am dat un raspuns subiectiv fara a-l copia de pe diacritica.ro sau alte asemenea site-uri, ci doar din cunostintele din scoala, atunci cand se facea una.
Data viitoare te rog sa iti tii pentru tine afirmatiile de genul "Nu meritai funda". Este parerea ta si ti-o respect, insa decide pentru intrebarile puse de tine.
Pa.
I-am dat funda pentru ca m-a explicat cum se scrie! Nu ma interesa de la ce vine si...ce-ai mai spus acolo!