Am avut(si inca mai am uneori) exact aceeasi problema ca tine. Nu te pot ajuta să scrii mai repede. Asa cum a spus Brigaela, asta necesita mult exercitiu, iar tu deocamdata nu dispui de prea mult timp. Te pot insa ajuta impartasindu-ti experienta mea de la teste, teze, olimpiade şi examenul de capacitate(sunt in clasa a 11-a acum si ma confruntam cu problema ta inca din gimnaziu). Ca sa nu o mai lungim si sa-ti mananc inutil din timp, iata cum am procedat: de fiecare data cand primeam foaia de test/subiectul, primul lucru pe care il faceam era sa citesc toate cerintele. Apoi mă uitam la punctajele acordate pentru fiecare. Astfel, rezolv subiectele in ordinea descrescatoare a punctajului si tin cont si de cat e de amplu(daca un subiect trebuie tratat in 30 de randuri, de exemplu, iar altul in 10 si au acelasi punctaj, evident ca va fi mai profitabil sa il tratezi pe cel de-al doilea mai intai). Evident, nu zabovi asupra unui subiect pe care nu ai certitudinea ca stii sa il rezolvi(spune pas si daca mai ai timp, intoarce-te la final). In cazul in care banuiesti raspunsul, scrie-l. Risti o glumita rautacioasa din partea profului, dar in rest nu ai nimic de pierdut.
Sa facem o recapitulare:
-ia subiecte in ordinea punctajului, apoi a amplitudinii
-nu irosi timp pretios cu ceva ce nu-ti amintesti sau nu stii
-scrie si ce nu stii sigur daca e corect(daca mai ai timp), nu pierzi nimic.
In felul asta, chiar daca nu termini testul, obtii nota maxima posibila. Daca nu functioneaza din prima, nu dispera. Eu m-am obisnuit cu metoda asta in timp.
Succes mult cu testele, tezele, examenul si tot ce vei face de acum incolo.
Sper ca te-am putut ajuta.
Fa acasa exercitii de scriere. Copiaza zilnic, dintr-o carte, cate doua pagini de caiet, cat mai repede, dar scriind frumos. In maxim un an o sa-ti creasca semnificativ viteza de scriere. patesti asta fiindca in clasele primare nu ai exresat suficient si scrisul nu este un automatism pentru tine.
La orice test, răspunde prima dată la întrebările pe care le știi, nu pierde timpu cu un exercițiu pe care nu-l știi. Fă mai întâi ceea ce ști și apoi te ocupi și de cerințele mai grele pe care nu le știi.
Pai ai mai avea timp. Daca ai 6 ore de scoala, pierzi doua ore cu mancatul imbracatul, mersul/venitul de la scoala, si dormi 8 ore, inseamna ca iti mai raman cam doua ore in fiecare zi in care poti lucra suplimentar. Plus weekend-urile in care nu mergi nici la scoala si nici nu pierzi timp pe drum, deci poti invata inca 7 ore in plus fata de o zi obisnuita. Vointa sa fie, timp se gaseste intotdeauna pentru ec consideri important.
anaadiaconu întreabă: