Bună!
http://www.referatele.com/......le-com.php
Fata mea, chestiile astea se învaţă în timpul şcolii. Dacă te împiedici la verbele predicative, mi-e şi milă de tine când o să ajungi la diateze, verbele modulare...
Baftă!
Buna.Verbele predicative sunt verbele care pot fi predicate. Pui intrebarea si vezi daca e predicat.Verbele predicative au si persoana, poti sa verifici si daca au persoana. Pui intrebarea predicatului si vezi ce verb iti raspunde, acela poate fi predicat. Sper cate-am ajutat. Daca da funda. Bye
1.Verbele predicative- au inteles de sine statator si pot forma singure un predicat verbal cand se afla la un mod personal. Majoritatea verbelor din limba ramana sunt predicative.
●Mincinosul cand spune adevarul se imbolanveste.
●Du-te unde a dus surdul roata.
Verbele predicative isi pastreaza aceasta insusire indifferent de modul la care se afla.
2.Verbele nepredicative- nu au inteles de sine statator si nu pot forma singure un predicat verbal, ci impreuna cu alte cuvinte. Sunt nepredicative verbele copulative si verbele auxiliare.
a. Verbele copulative-formeaza predicat nominal impreuna cu o alta parte de vorbire cu functie de nume predicativ.
Din categoria verbelor copulative fac parte: a fi, a deveni, a iesi, a ramane, a ajunge,
a se face, a parea, a insemna, a se naste, a se chema, a se numi.
●E destept ca oaia cu jug.
Verbul copulativ face legatura intre numele predicative si subiect.
●Moartea lupului e sanatatea oilor.
b. Verbele auxiliare- ajuta la formarea modurilor si timpurilor compuse, dar si a diatezei pasive. Sunt auxiliare verbele :
-a avea, a fi, a vrea.
Verbul auxiliar a avea intra in structura urmatoarelor forme verbale:
● Modul indicativ, timpurile perfect compus si viitor popular:
Verbul - predicative ( au inteles de sine statator )
- nepredicative ( nu au inteles de sine statator)
cele nepredicative :
copulative (a fi, a deveni, a iesi, a ajunge, a se face, a parea, a se naste )
auxiliare ( ajutatoare ) : ajuta la formarea de moduri si timpuri : a fi, a avea, a vrea ( a voi )
Sa fi invatat, ai fi stiut.
Verbul este partea de vb care arata actiunea starea sau existenta ar fi trebuit sa stii astea de la scoala
MyTedyBear întreabă:
Crush247 întreabă: