| rahellyna a întrebat:

Cum se determina punctele comune a doua grafice?

6 răspunsuri:
| townkat a răspuns:

Daca imi aduc bine aminte se egaleaza ecuatiile

| didina6850 a răspuns:

Egalezi functiile corespunzatoare celor doua grafice si rezolvi ecuatia rezultanta.
de exemplu, ai graficul f(x)=x+1 si graficul g(x)=x^2+1. daca egalezi astea, vei avea x+1=x^2+1, adica x^2-x=0, adica x(x-1)=0. ecuatia are doua solutii, 0 si 1. f(0)=1, g(0)=1, f(1)=2, g(1)=2, ceea ce inseamna ca graficele se intersecteaza in punctele A(0, 1) si B(1, 2). big grin

| rahellyna explică (pentru didina6850):

Eu am o problema...fie functia f:R-R.f(x)=3x^2+8x-1.Unul dintre punctele comune ale graficului derivatei functiei f si graficului unei primitive a functiei f are abscisa x=-1.Determinati abscisele celorlalte puncte comune ale acestor doua grafice.

| didina6850 a răspuns (pentru rahellyna):

Pai. calculezi o primitva a functiei in primul rand, adica integrezi functia. inegrala din f(x) iti va da x^3+4x^2-x+C. derivata functiei este 6x+8. acum egalezi cele doua ecuatii, il inlocuiesti pe x cu -1 si iti va da c=-2. acum ca stii asta, egalezi cele doua ecuatii si iti va da x^3+4x^2-7x-10=0.
acum stim ca solutia este -1, deci putem sa impartim polinomul de gradul trei la polinomul de gradul 1 x+1, dupa regula de impartire a polinoamelor (pe care cel mai probabil ai facut-o la scoala). O sa iti dea x^2+3x-10. acum rezolvi ecuatia x^2+3x-10 si vei obtine 2 radacini reale, -5 si 2. acestea sunt abscisele celorlalte doua puncte comune ale acestor doua grafice happy

| Braga_Nelu_1998 a răspuns:

Am un exercitiu care nu il pot rezolva... ajutati-ma va rog x^2-5x+4=-2x-1