Salut! "Wellă" e varianta corectă. Îți spune asta cineva care a făcut germană în școala gimnazială din clasa 1 până în clasa a 8-a. : )) Sănătate! Funda?
"Welle" se pronunta "e" toata ziua! ( insa nu extrem de accentuat, accentul principal cade pe prima vocala, sau pe a doua, daca exista mai mult de 2)
la fel Messe, Traverse, Sonne, Ablage, etc
https://youtu.be/ad8ukI7Z-b8?t=37
"ă" scurt... se aude doar in forma de plural : Wellen
La singular e insa "e".
S-ar fi pronuntar "ă", daca ar fi fost urmat de o consoana, de exemplu in Weller, acolo r-ul nu se aude mai deloc, si "e"-ul suna ca un fel de "ă", (slab si nazalizat).
Crede-mă, e bine cum am zis, am dat și la google translate și se pronunță cu "ă". Poți verifica.
Welle se pronunța exact cum se scrie!
Grupurile de litere
SCH = Ș
EI = AI
EU = oi
V = fau
Z = Ț etc
Tot asa observasem si eu, dar nu eram sigur... Problema e ca si NLS pare foarte sigur pe raspunsul lui!
Sunt in Germania din 2012, vorbesc la nivel C1, desi nu am dat examen decat pentru B2 la vremea respectiva.
Vorbesc zilnic cu colegii din firma, si nu-s putini, suntem 800.
e se pronunta "e", la finalul cuvintelor, nu e insa foarte accentuat, dar se aude.
1) Se pronunta "ă" la finalul cuvintelor, doar in grupurile>>>
es, el, er, en, em, ...etc
In cuvantul tau este pe ultima pozitie, si nu are un i in fata, deci se pronunta, cu mentiunile deja amintite, nu se aude foarte pronuntat si apasat, ca in romana.
2) Se prounta "i" la finalul cuvantului, daca apare sub forma grupului "ei" sau "ie"
Exemple: Knie, Druckerei...
roxyroxyza29 întreabă:
Curiosul999 întreabă: