Depinde de context.
"Ia" il scrii impreuna cad te referi ca o persoana muta un obiect dintr-un loc si popate fi inlocuit cu "a luat". Se mai scrie impreuna si atuncic and arata o uimire, sau un ordin.
De exemplu:
Ia farfuria de pe masa.
si (cum a zis Aalbinutza)
"Ia te uite!"
"Ia zi/ fa/ canta".
"I-a" se foloseste atunci cand o persoana ii face un lucuru, sau ii zice ceva unei alte persoane.
Acel "a" face parte din verb.
De exemplu:
I-a zis ca il doare capul.
I-a dat o pastila.
Mai e si "ia" care se foloseste in "ia uite" sau "ia zii"...
Paii uite : Folosim i-a pentru că urmează o acțiune.
Ex : Maria i-a spus adevărul.
Ia se scrie legat atunci când se folosește cu sensul de "a lua".
Ex : Ia o haină mai groasă.
Ah! Da! AM uitat. Multumesc fumos ca mi-ai zis. Am sa modific.
Depinde de ce vrei sa zici. De exemplu cand cineva ia, adica a pune mana pe un lucru se scrie ia si se scrie i-a cand comunici ceva din trecut de exemplu "I-a fost rau pe drum."
Depinde...ia se scrie legat atunci când are sensul de a lua si i-a atunci când urmeaza o actiune dupa.E cea mai usoara explicatie pe care o stiu sper sa iti fie de folos
Depinde de context. De exemplu :''' ia ''se scrie atunci cand este vorba de verbul '' a lua '' conjugat la modul indicativ, timpul prezent, persoana A III-A, numarul singular si la modul imperativ...'' I-a'' se scrie atunci cand avem doua cuvinte despartite de cratima, si anume: ''i'' - pronume personal si ''a'' este forma specifica a verbului ''a avea'', care ajuta la obtinerea timpului perfect compus.
Heii.
Depinde bineinteles de context, insa :
♦ia se scrie legat cand are sensul de a lua ceva
exemplu: Ia cartea/caietul/creionul etc.
♦i-a cu sens de:i:pronume personal si a prepozitie la verb
exemplu:I-a spus/cantat/citit etc.
Sper ca ai inteles ideeea!
O fundita, te rog?
Tine minte asta pentru ca este mai usor se scrie despartit cand urmeaza un verb asa am invatat si eu.bft
Ambele variante sunt corecte, totul depinde de contextul în care sunt folosite.
https://scridex.ro/i-a-sau-ia-cum-se-scrie-corect/
Păi depinde dacă te referi la o acțiune pe care o comenzi (ia cartea) sau o acțiune pe care cineva a înfăptuit-o (i-a prins)
Cred că vei înțelege mai bine aici : https://scridex.ro/i-a-sau-ia-cum-se-scrie-corect/
EremiaAdriana întreabă: