Sistemul nostru de învăţământ este unul foarte prost. Profesorii au salarii mizere, ceea ce îi face să vină cu scârbă la muncă şi să nu îşi mai dea interesul ( nu toţi, întradevăr ), iar lucrul acesta îi afectează în principal pe copii.
Materia este multă şi nefolositoare.
Peste 50 % din lucrurile învăţate nu-i sunt copilului folositoare în viaţă.
De ce să-l îndopăm cu matematică şi fizică când lui nu îi plac aceste materii şi nu sunt o prioritate pentru el?
Şcoala nu ar trebui să fie un chin pentru un copil, ci ar trebui să fie o experienţă frumoasă.
Şi ar mai fi multe, foarte multe de spus. Însă speranţa moare ultima, aşa se zice.
Să sperăm că în viitorul apropiat nu vor mai fi bisericile principala prioritate. Credinţă nu înseamnă biserici mai mari ca un palat, împodobite cu fel de fel de podoabe scumpe şi inutile. Credinţă e în bisericuţa aia mică de lemn de pe vârful dealului unde oamenii se duc să se roage, nu să admire podoabele.
Sistemul de invatamant romanesc nu este prea bun, fata de celelalte tari de exemplu Marea Britanie acolo nu ti se baga pe gat toate materiile inutile, acolo poti sa ti alegeti o materie pe care sa o practici cel mai mult
CIudat din nou... stiati ca cei care au adus INVATAMANTUL in TARA ROMANEASCA si MOLDOVA au fost membrii ai bisericii Ortodoxe ( A. Saguna si Veniamin Costache)?
Ciudat din nou...stiai ca scolile deja se modernizeaza?
Gresit!
Nu ai cum sa nu obtii un bagaj de cunostinte daca "tocesti" ( desi este imposibil ca gandirea logica sa nu-si faca simtita prezenta). De unde stii dumneata ca sunt incompetenti, daca nu sunt locuri de munca? Nu cred ca este bine sa avem astfel de idei preconcepute. Acum traim intr-o lume unde informatia este la indemana oricui, insa nu multi suntem in stare s-o folosim.
NU prea are estetica intrebarea... ce rol are viata religioasa cu educatia?
Stiai ca educatia morala ti-o poate oferi familia, dar si Biserica?
Ce drepturi ti-am incalcat? :o
Toti ne dorim un viitor cat mai bune ( apropo, asa ceva se dobandeste prin munca si cinstit)Este gresit ca etichetam pe o persoana care obtine un asemenea lucru fara cel putin o lupta dreapta, ca fiind invingator.
De-asemenea trebuie sa luam in calcul ca cerintele noastre sa nu le poata afecta si pe ale semenilor nostri
Dar asta este si treaba alesilor nostri. De fapt, asa a fost omul dintotdeauna. Mereu au existat nemultumiti ( si nu numai tu ) care si-au expus ideile in vederea schimbarii sistemului. Acum sistemul este ceva mai bun, ni s-au oferit drepturi. Poate vor exista si nemultumiti care-si vor manifesta dispretul de ideile tale, oare te-ai gandit?
Unii au fost de acord cu monarhia, apoi s-au saturat de acea forma de guvernamant si au cerut schimbari si tot asa... Avem de invatat din istorie!
Bine ar ca macar si peste 10 -20 de ani sa ca Sistemul de Invatamant sa fie mai perfomant.
Sper sa apuc ziua in care copiii nostri sa se duca cu placere la scoala.
Dar din moment ce nici profesoriii nu sunt pregatiti, ce sa mai cerem copiilor?
Poate DOAR in sistemul privant de invatamant copiii au parte de conditii decente, dar cati parinti isi permit asa ceva?
Copilasul de care am avut grija deja se plange ca are programul foarte incarcat (trei limbi straine in clasa a V-a ).
Educatia religioasa ar trebui sa se faca in familie.
PS. Simpatica poza de avatar
Tot respectul pentru tine, NOname, si pentru intrebarea care ai pus-o, dar ce zicea VreauSaZborCatreStele in legatura cu cine a introdus invatamantul in spatiul romanesc, este adevarat. Gandeste-te ca Biserica a avut un rol important in introducerea invatamantului si in mentinerea sa. E ridicol sa spui ca "bisericile vor fi prioritatea conducătorilor noştri".
Nu e ridicol deloc, este purul adevăr, din nefericire.
- https://www.facebook.com/....../photo.php
- https://www.facebook.com/....../photo.php
- https://www.facebook.com/....../photo.php
- http://i.imgur.com/gzk7oXq.png
- http://i.imgur.com/xyO98vN.png
Câte şcoli s-ar putea construi numai din banii îngropaţi acum în Mall-ul ăla de Catedrală din Bucureşti? Iar în celelalte 18.000?
Priorităţile, clar, sunt aberante şi cu adevărat bolnave şi ridicole.
Ibra, vezi tu o cunosc foarte bine pe NOname intrucat, prin perspicacitatea ei, estompeaza adevaratul subiect al discutiei! Acum nu vreau sa fiu rautacios, si i-o respect, insa adevaratul motiv pentru care a emis intrebarea este ca vrea sa-si exprime...(ce si-o exprima )la adresa membrilor bisericii.
Mersi. : )
În Finlanda, de exemplu, pe lângă faptul că programul şcolar este mult mai bine structurat şi este gândit individual pentru fiecare elev în parte, toate cărţile, excursiile, alimentele şi rechizitele şcolare sunt absolut gratuite, asigurate de stat, astfel orice părinte, indiferent de situaţia sa materială, îşi poate permite o educaţie decentă pentru copiii săi.
Ce bine ar fi dacă bugetul nostru de stat nu ar fi risipit (atât de nesimţit şi inutil) şi conducătorii s-ar ocupa cu adevărat de educaţia şi viitorul generaţiilor tinere, nu doar de propriile interese...
Te-am rugat deja de trei ori să dispari cu tot, cu ideile tale cretine, preconcepute şi părtinitoare.
Fă-mi o favoare, exile, şi du-te...du-te şi fă pe apărătorul şarlatanilor în sutane la întrebări unde ei sunt centrul discuţiei, aici vorbim despre educaţie, care, am înţeles, în opinia ta, nu are niciun fel de probleme. Bun, atât am vrut să ştiu. Pa.
Stimate, nu asta este scopul invatamantului.
Quid discis, tibi discis. ( " Ceea ce inveti, inveti pentru tine" )
Corect insa noi nu ne compmaram cu filandezi (deocamdata )
Nepoata mea cea mare a terminat facultatea de Arte, a dat si Masteratul (singura, fara sustinre, parintii ei au murit)Asta nu prea i-a folosit, din moment ce munceste in Anglia, dar nu in domeniul ei!
Si stii de ce e invatamantul asa de ramas in urma la noi in tara? Tocmai pentru ca scoala inca nu a iesit de sub influenta bisericii, pentru ca asa a vrut statul, care e mana in mana cu biserica. De ce avem icoane pe pereti? De ce invatam mai multa religie decat stiinta in scoli? Du-te in Finlanda, unde e cel mai modern sistem de invatamant din lume, si vezi daca au icoane pe pereti in scoli, si daca invata in loc de stiinta, religie, asa ca noi. Oare de ce suntem mai inapoiati decat ei? Suntem la ani-lumina in urma lor. Oare de ce in Finlanda sunt mai multi atei decat crestini? Oare de ce la noi ateii sunt 3%? Spune tu, care e tara cu oameni mai destepti?
DIn nou te intreb. Incerci cumva sa obtii o legatura intre credinta personala si capacitatea de asimilare a cunostintelor pe care o detinem fiecare in parte? Stimate, raspunsurile necesita o abordare mai mult ca sigur una psihologica. Religia nu se ocupa decat in formarea unei legaturi a omului cu Dumnezeu, dar eu tind sa cred ca la mijloc este vorba de altceva.
Asta 1 la mana. Daca este "cel mai modern sistem din lume" ( si din nou sunt curios ce intelegi dumneata prin "modern") asta nu inseamna ca trebuie ca oamenii ce-si finalizeaza studiile sa fie neaparat doxe. Eu apreciez valoarea fiecaruia, dar apreciaza si tu valoarea invatamantului romanesc. Mai mult, materia este aceeasi, ORIUNDE< la acelasi nivel. Rezultatul trebuie sa fie CANTITATIV, dar si CALITATIV ( degeaba este cantitativ daca persoana nu este in stare sa interpreteze, dar si viceversa in sensul ca noi putem sa stim si MOTIVUL/CAUZA in diferite situatii).
Exemplele tale ( chiar daca sunt bune, DAR NU SI NECESARE in acest subiect) nu prea sunt ...acceptate ( cel putin d.p.m.d.v.)
Pe multe foi ale declaratiei de renta a unor tari civilizate exista o casuta pe care o poti bifa sau nu.Incepand de la Germania de exemplu si probabil terminand cu Romania, doua exemple contrare. Diferenta intre ceea ce fac bisericile este enorma, unele construiesc lacasuri poleite cu aur iar altele fac caritate.Si de aici se poate incepe opolemicafarasfarsitcasicuvinteleasteaimpreunatesifarasens.
Si hai sa fim seriosi, casuta se poate bifa sau nu, zeciuiala se poate plati sau nu.Nu biserica este de vina si nici prelatii preainalti, enoriasii sunt cei care alimenteaza visteriile.Da, stiu, biserica spala creierele si de aici si ignoranta, dar, totodata suntem obligati etic sa mai privim si in gradina vecinului, poate asa belim ochii mai bine si aflam una ....alta,spre binele nostru-evident.
"Si hai sa fim seriosi, casuta se poate bifa sau nu, zeciuiala se poate plati sau nu.Nu biserica este de vina si nici prelatii preainalti, enoriasii sunt cei care alimenteaza visteriile."
Zazu, ţi-aş da dreptate, dacă toată bălăceala nu ar fi finanţată din bugetul de stat, din banii publici, indiferent de preferinţele noastre religioase sau dorinţa (ori lipsa ei) de a finanţa afacerile popilor.
- https://www.facebook.com/....../photo.php
- http://www.tpu.ro/......aniei-are/
- http://www.tpu.ro/......ista-doua/
- http://www.tpu.ro/......impotriva/
- https://www.facebook.com/....../photo.php
Nu avem ce bifa, nu ne întreabă nimeni, ni s-a încălcat acest drept, cu toate că suntem un stat laic, chipurile, asta e problema.
Mie mi-ar placea ca scoala sa nu fie deloc sub influenta statului roman, pentru ca de aici vin doar lucruri negative. Vine religia, care e cea mai mare problema, si apoi vine nationalismul, care e bagat in continuare cu forta in mintile elevilor ca pe vremea lui Ceausescu. Se preda o istorie falsa, in care noi tot timpul castigam si suntem aia buni, dar daca vrei sa ajungi sa te cunosti cu adevarat trebuie sa inveti istoria reala. Fuga de realitate niciodata nu a dus spre nimic bun. Scoala romaneasca e prea conservatoare. E un sistem care pastreaza tot ce a fost mai rau in perioada comunista, dar a renuntat la tot ce a fost mai bun. Un sistem in care profesorii batrani sunt depasiti, si continua sa predea in vechiul stil propagandistic, iar profesorii tineri sunt prea slab pregatiti. Un sistem in care exista o adevarata fobie fata de stiinta, evolutionism, astronomie si altele. Avem o frica de adevar. Profesorii nu vor sa strice cumva basmele cu care au fost invatati copiii acasa, ca nu cumva sa mearga plangand la parinti, iar a doua zi acestia sa vina cu reclamatii la scoala. Sunt multe probleme, dar din nefericire ma tem ca politicienii nici nu sunt capabili sa le identifice, pentru ca si ei au o educatie deficitara. Primul pas e sa iti dai seama care e problema, si abia apoi poti s-o rezolvi. La noi inca nu am trecut de primul pas, ori pentru ca nu ne putem da seama, ori pentru ca nu vrem sa ne dam seama. Unii politicieni sigur vad, dar nu vor sa faca nimic, ca nu cumva sa le sara creationistii in cap, iar la noi ei sunt "prosti, dar multi", cum ziceai si tu pe aici
Stii, ma intreb oare cand se vor investi atatia bani in scoli cati au fost investiti in biserici si catedrale. In fiecare luna septembrie avem aceleasi stiri despre scoli neterminate, care nu pot primi elevii la inceput de an. Bine ca-i pot primi bisericile. Se pare ca statul vrea sa-i educe pe romani mai mult prin biserici decat prin scoli. Sa vezi tu ce viitor o sa avem. E clar, la nivelul tarilor ca Finlanda nu vom fi niciodata, desi ar fi atat de usor sa-i luam ca model, macar la capitolul invatamant. Eu unul nu inteleg ce gandire au acei oameni care refuza sa incerce cel mai bun sistem de invatamant din lume si la noi. De ce nu ti-ai dori si tu asa ceva? Oricum n-o sa stea finlandezii sau altii sa ne astepte pe noi sa-i ajungem din urma, dar macar am mai urca si noi putin, ne-am mai apropia de ei.
Da, Sublime, se pare că ai noştri preferă un sistem plin de handicapuri, putred, corupt, care dă acelaşi randament ca şi până acum sau chiar mai prost şi preferă să dea şi ultimii bani din bugetul ţării popilor, ca să fie votaţi mai cu spor de mulţimea manipulată de aceştia. Mi-e silă...
https://www.facebook.com/....../photo.php
"Dacă ne gândim puțin, banii ăștia ajungeau de la primari la preoți - drept șpagă pentru serviciile propagandiste de la următoarele alegi. Ponta nu a făcut nimic altceva decât să trimită preoților direct "partea lor" din înțelegerea asta. Nici nu a început campania electorală și deja se scurg "cadourile speciale" către biserică. Ce mână spartă au fost și ăia dinaintea lor, dar nici ăștia nu se lasă mai prejos - a dracu' nație de politicieni avem. Dar și de popi. Nici unii, nici alții, nu se uită să ajute pe alții nici măcar acum de sărbători. Un spital, o școală, un cămin de bătrâni când mai inaugurăm și noi? Tot ce știu să facă politicienii e să dea bani la biserici. Tot ce știu popii să facă e să ceară bani, dar pentru ei, nu pentru nevoiași. La televizor, la radio, pe Facebook, etc... vezi numai campanii de ajutorare pentru copii/bătrâni/sărmani dar biserica în timpul ăsta spune că e criză și ne cere bani pentru Catedrala Mall: http://fb.com/772221346125554.
BOR primește mereu cadouri (clădiri) de la stat și cam toate terenurile pe care se construiesc biserici. Ultimele două cadouri primite:
1. Complexul hotelier de la Covasna, prin ordonanță de urgență: http://fb.com/775363509144671
2. Tabăra Tismana cu o valoare de inventar de 424.416 lei: http://fb.com/751972578150431
__articol__
Banii vor fi direcționați spre biserici de către Victor Opaschi, fostul consilier al lui Ion Iliescu, numit la conducerea Secretariatului pentru Culte în mai 2012, imediat după instalarea USL la guvernare.
La începutul lunii, Victor Ponta le promitea primarilor că le va aloca, pentru cheltuielile din sezonul rece, tot ce i-a mai rămas în Fondul de rezervă. „Tot ce economisim până la sfârşitul anului vom da pentru necesităţi urgente. Suntem în decembrie, iarna nu-i ca vara, cum spun unii clasici care se pregătesc de pensie, şi, da, îi dau toţi banii, puteţi să mă certaţi dumneavoastră că dau la aleşi locali, bine fac!", şi-a anunţat Ponta intenţiile. Sursa: http://goo.gl/snZRNl
..."
Prea multă materie,prost strucuturată,din care nu iese un esenţial,ci doar nişte lucruri inutile,cu care nu prea ai ce să faci în viaţă, prea multe noţiuni de matematică, de exemplu, care nu te ajută la nimic, în alte ţări ce se predă la noi în clasa a 5-a acolo doar în a 8-a ţi se predă, dacă nu chiar mai târziu.Ar trebui făcută mai multă practică în şcoli, decât predarea unor lecţii kilometrice din care nu reţii nimic, dar mai avem de aşteptat până atunci.Bisericile sunt cea mai mare problemă a românilor, în general! Nu înţeleg cum să investeşti milioane de euro în biserici, în loc să dezvolţi învăţământul.Religia constituie o parte importantă a vieţii,dar nu trebuie să fie un lucru primordial. Poţi să te rogi şi în biserici mai mici, dar vei avea o satisfacţie enormă când îi vei vedea pe cei mai tineri, pe elevi, dar şi pe tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii, că au rezultate bune şi foarte bune în ceea ce fac.
O seară bună.