| AntoniaOrman a întrebat:

Cunosc ceva oameni care spun ca era mai bine pe vremea comunismului.Cum era comunismul de era mai bine atunci?(nu traiam in perioada aceea)

17 răspunsuri:
| ChiarEu2 a răspuns:

Terminai scoala aveai locul de munca asigurat, acum termini scoala si nu te angajeaza nimeni, nici cu facultate nici fara ca na, nu ai experienta!

Atunci aveai bani, dar nu aveai ce sa cumperi! Acum ai ce sa cumperi, dar de unde bani? Pana in '89, Ceausescu a platit toate datoriile externe pe care le avea Romania! Dupa '89, intr-un an-doi, criminalu' de Iliescu a vandit tara pe bucati de trebuie sa plateasca si copiii copiilor!

Nici eu nu am trait pe vremea aia, dar totul se leaga cand privesti in jur, fara ochelari de cal!

Acum ce fac parlamentarii? Isi dau pensie speciala ca na, "muncesc pe branci" saracii! Toti ministrii trebuie arsi pe rug in fata poporului! Hotii au furat miliarde si fac 1-2 ani de puscarie, daca o fac si p-aia (Udrea exemplu) si raman linistiti cu banii pana la moarte!

Pe scurt ca tot am lungit, avem o tara de rasul-plansul! De-aia era mai bine inainte: nu exista atata coruptie la nivel inalt.
A fost Ceausescu un "tiran", dar isi dadea viata pentru tara lui, pentru Romania!

| Tinna666 a răspuns:

Asta spune si tata laughing zice ca era mai bine atunci ca aveai un loc de munca si o locuinta asigurata.nu erau atatea fite si figuri, in scoli erau uniforme si astfel nu mai erau discriminari..sau nu mai vedeai fete cu fusta pana-n fund...plus ca, ceausescu a investit foarte mult in tara asta.toate campurile erau lucrate,nu vedeai ce vezi acum,buruieni si ciulini peste tot,pe marginea drumurilor erau plantati copaci,credeti ca degeaba erau pusi acolo? erau pus sa opreasca rafalele de vant,incepuse sa faca sisteme de irigare pe culturi,dar oamenii nu au stiut sa aiba grija de ceea ce li se ofera si ai furat fierul din ele, au distrus tot si acum se plang de seceta, a construit defileul din valea jiului, eu locuiesc aici, acum defileul a ajuns mai rau ca drumurile de tara..pe vremea aia minele de carbune functionau toate si produceau foarte multi bani,plus ca ofereau sute de locuri de munca,tara noasta nu importa nimic,chiar dadea la export marfa,nu aveam datorii,moneda romaneasca urma sa fie cea mai puternica moneda deoarece voia sa o faca din aur, aveam fabrica de tractoare care construia cateva zeci pe zi, in ziua de azi pana si dacia noastra se fabrica in strainatate, puscariasii erau scosi la munca, sa sape pentru canalul dunarea-marea neagra.off sunt multe.

| SkyPilot a răspuns (pentru ChiarEu2):

Mai spune-i ca se statea la cozi pentru orice, ca uleiul si zaharul erau pe cartela, ca nu gaseai decat conserve, ca era 1 program TV de 2 ore pe zi si 2 de radio (3 in Bucuresti), ca la TV il vedeai numai pe Ceasca pe unde a mai fost, ca meciurile din campionatul mondial le vedeam la bulgari, ca se stingea lumina cate 2 ore pe zi mai ales seara si stateai ca orbetele in casa la lumanare, ca la servici prostul si desteptul, harnicul si lenesul primeau aceiasi bani. Coruptia nu se vedea pentru ca nu era presa libera, dar era bine-mersi. Mai vedeai cand si cand cate un copil de-asta de comunist cum are toate avantajele si iti ia fata la orice, vine cu masina la liceu etc.
Si au mai fost multe altele, mai bine sa nu imi amintesc.
Cu asta ca nu sunt bani, lasa-ma. Comertul la voi este mai dezvoltat ca in Canada unde locuiesc eu, crezi ca toti aia mari din comert veneau de tampiti sa stea cu marfa in rafturi?

| ChiarEu2 a răspuns (pentru SkyPilot):

De ce crezi ca se dadea mancare pe cartela? Ca sa plateasca datoria tarii! Dupa ce a platit-o a fost tradat si omorat! DACA ar mai fi trait cativa ani, crede-ma ca acum era altceva! El murea si venea fi-su care era cu poporul care se ducea spre Sibiu cu camioane de alimente si se oprea prin localitati mai sarace si impartea oamenilor! Nu am prins eu vremurile alea, dar acum innebunesti cand vezi hoti si c***e la TV.

| Jolenne a răspuns (pentru ChiarEu2):

A plătit datoria țării punându-și populația într-o situație inumană. Oamenii trăiau la limită din cauza lui. Poate c-o fi făcut lucruri bune, dar să nu uităm cât de crud a fost...

| SkyPilot a răspuns (pentru ChiarEu2):

Datoria a facut-o tot el, nu eu. Investitii fara minte. De asta nu a mai ramas nimic din "combinatele" lui de oteluri.
Datoria se platise cu vreo 2-3 ani inainte de '89 dar de schimbat nu s-a schimbat nimic.
Am uitat: o duminica mergeau masinile cu numere pare, una cele cu numere impare. Iar din Decembrie pana in Martie, interzicea complet circulatia masinilor particulare. Daca plecai prin tara stateai la o coada interminabila pentru 5 litri, atata se dadea la non-localnici. Si Nicu si Valentin erau tot niste nemernici, sa nu crezi. Eu I-am cunoscut pe amandoi (in locuri diferite). Zoia era altceva, am facut curs cu ea la facultatea de Matematica, isi stia meseria si se purta ca un om normal. In pauze fuma ca o serpoaica, nu era prietenoasa dar puteai vorbi cu ea.
Hoti si c. urve erau si atunci si erau si copii ai strazii, doar ca se ascundeau in alte parti. Pe atunci dormeau noaptea prin gari sau magaziile de pe langa calea ferata. E adevarat ca nu vedeai c. urvele la TV.
Ca sa iti spun si partea buna, daca intrai la facultate studiile nu te costau nimic, era numai cazarea si masa, iar invatamantul superior era foarte serios, nu ca acum.

| ChiarEu2 a răspuns (pentru Jolenne):

Da, dar ideea principala care a fost? Sa scape cat mai repede de datorii! Nici acum multi romani nu o duc mai bune! Cu 800 de lei sa ti o familie intreaga? Asta nu e inuman? Parlamentarii isi dau pensii speciale de 4200 de lei in plus pe langa cea de la stat, iar altii n-au bani sa isi cumpere o paine!

Si Ceausescu a trait in lux, dar totusi, era dictator, avea si el o reputatie in afara. Atunci traia un singur om in lux si acum sunt mii de oameni hoti si plini de bani pe care chiar ii doare undeva de Romania!

Cine a facut initial infrastructura, care inca mai rezista? Acum se face un km de autostrada in 2 ani si pe milioane de euro!

| T0T a răspuns:

Eram o putere mondială atunci. Asta spune tot.

| ChiarEu2 a răspuns (pentru SkyPilot):

Datorii au fost si dupa al doilea razboi mondial. A facut si el imprumuturi mari, unele s-au vazut si inca se vad, iar altele mai putin bune, cum ai spus! Acum chiar ar fi nevoie ca masinile sa circule pe grupe ca prea si-au luat toti masini (ma refer mai mult in Bucuresti ca e un trafic infernal). Copii ai strazii au fost din toate timpurile, dar mai grav e ca acum acestia devin din ce in ce mai agresivi.

| Jolenne a răspuns (pentru ChiarEu2):

Și datoria aia cine a făcut-o? Crezi că au făcut-o ai mei sau ai tău? NU! EL și cu toți oamenii lui.
Ba da, este inuman. Dar România n-o să ajungă niciodată la un punct de echilibru. Și știi de ce? Datorită oamenilor. Atunci când erau alegerile, oamenii îl alegeau pe Ponta, iar acum când a intrat în cacao, nimeni nu-l bagă acolo unde îi este locul. Și totuși, a ieșit cineva în stradă? Nu. Are cineva curaj să vorbească? Nu.
Parlamentarii fac aceste lucruri pentru că li se permite. Oamenii din țara noastră se ghidează după vorba: "Capul plecat sabia nu-l taie!", iar cu asta am zis tot. Când vine vorba de România, vorbele sunt de prisos...

| T0T a răspuns (pentru T0T):

Văd că se aberează. Oameni îndobitociți de sistemul actual. Tot ceea ce a făcut Ceaușescu strict pentru țară a fost bine, dar totul s-a distrus. Erau unele minusuri pentru oameni, pentru condiții, dar ce era strict pentru țară a fost excepțional. Mă miră cum se bagă toți necunoscătorii. A industrializat țara. Scoteam miliarde de euro anual pe minereuri rare. Aveam ca scop formarea unei bănci care să rivalizeze banca mondială, în alianță cu China și țările arabe.
Sunt foarte multe de zis aici. Uite-te ce e în jur. Infrastructura, 90% din ea a fost făcută pe vremea lui Ceaușescu. Este jignit acest om, dar a fost patriot. E jignit de dobitoci, care habar nu au câte comploturi de tip internațional s-au făcut pentru înlăturarea lui și până la urmă s-a reușit. Era o mare amenințare pentru puterile mondiale. A fot înlăturat și acum au venit marionetele, trădători naționali, care nu țin cu interesele țării ci cu interesele celor de afară. De aceea suntem o țară de rahat acum. S-a vândut, distrus tot. Acum ni se fură pe față resursele, tot. Trebuie să fii cretin să afirmi că acum e mai bine.

| ChiarEu2 a răspuns (pentru T0T):

Corect!

| SkyPilot a răspuns (pentru Tinna666):

Calea ferata si soseaua din defileu nu au fost facute de Ceausescu, au fost facute la inceputurile comunismului. Multi au murit acolo, ca si la acel canal care initial a fost un fel de lagar de exterminare. Si nici perdelele de copaci nu au fost facute de el. In schimb a taiat ca dementul padurile de pe munti. Daca spui ca traiesti in Valea Jiului, candva Campu lui Neag era un sat frumos unde era o placere sa mergi. L-a terminat, a facut mina aia de unde extragea carbune de cea mai joasa calitate, practice unn fel de pamant aproape nefolosibil, a umplut zona aceea frumoasa de halde de steril. Numai pentru ce a facut acolo l-as fi impuscat cu mana mea. De exploatarea de sulf din Caliman ai auzit? A distrus un munte ca sa extraga sulf la o puritate joasa, pentru care nu exista tehnologie de folosire. O multime de bani aruncati.
Minele de carbune erau subventionate, nu profitabile. Daca ar fi fost profitabile, ar fi ramas in folosinta. Ar fi trecut in proprietatea unor smecheri, dar ar fi continuat sa produca. Tot ce a disparut nu era profitabil.
Moneda de aur e o prostie. Nu iti mai explic de ce, dar nu se poate face asa ceva, ar costa mai mult sa faci moneda decat valoarea ei.

| Danzell a răspuns:

Cred ca ai inteles cam cum sta treaba. nu am sa mai scriu si eu povesti. dar cred ca ar trebui sa incepem sa taiem capete. la propriu. si se mira europa de ce dumnezeii masii apar extremisti.

| T0T a răspuns (pentru ChiarEu2):

Sincer văd că acel individ nici nu trăiește în România dar își dă cu părerea si o mai face si prost. Are strict ceva împotriva lui Ceaușescu, asta e clar, și nu cred ca din cauza acțiunilor pe care acesta le-a desfășurat ci cred că ori e ceva mai personal, ce o fi pățit el, familia lui, sau poate doar e manipulat. Altfel, după ce exemple cretinesti dă mi se pare că ori se aseamănă cu exemplele lui ori e ce am spus mai înainte. Ceea ce a încercat să facă a fost să ia toate lucrurile negative si să le ducă in direcția voită. I-as fi detaliat si eu în legătură cu problemele lui si cu ceea ce a făcut bine Ceaușescu, si puneam un răspuns cât o poveste dar individul m-a ignorat. Dar nu are rost să te contrazici cu unul care are ideile special împotriva acelui om, unul care nici măcar nu trăiește aici si zice că suntem bine având în vedere ceea ce se petrece aici. Asemenea oameni, sunt de cea mai joasă speta.

| Tinna666 a răspuns:

Da,pai mi se pare corect ca tu daca sustii ca ai prins perioada aceea sa cunosti mult mai multe lucruri...eu am 19 ani si nu pot vorbi decat din auzite sau din ce am citit. locuiesc in valea jiului, in Petrosani si pur si simplu este peste puterile mele sa inteleg de ce unii isi bat in halul asta joc de locuitorii aceste vai...aici minele sunt baza si mi se rupe sufletul cand imi vad apropiatii iesind in strada pentru ca vor sa inchda si ultima sursa de venit, ultima sansa ca valea asta sa supravietuiasca.mie tata(pe care tot mina la scos la pensie)imi povesteste ca CEausescu iubea valea asta pentru ca era cea mai profitabila zona din tara, avea planuri mari de extindere..sunt constienta si de efectele negative pe care le au aceste mine(numai cine a locuit aici stie ca zapada nu era alba, era neagra de funinginea care acoperea tot, de pericoul la care se expun oamenii cand intra in subteranuri, nu sti ce inseamna sa traiesti aici pana nu pierzi pe cineva drag intr-o explozie prosteasca dar care a lasat orfani zeci de copii..vad haltele abandonate care au distrus frumusetea naturii..in unele afirmatii iti dau dreptate, dar te si contrazic.

| Tinna666 a răspuns:

Si inca ceva, poate pentru tine e usor sa vorbesti odata ca nu mai esti aici..vad ca sustii parlanentarii din ziua de azi, daca totul e asa frumos de ce ai parasit tara? tin sa iti spun ca acest "pamant nefolosibil" incalzeste si astazi sute de locuinte si datorita lui oamenii au ce pune pe masa