O "regula" pe care o folosesc eu este sa conjug verbul "a dansa". De exemplu:Nu fi->inlocuim "fi" cu verbul "dansa"(Nu dansa). In cazul acesta, deoarece verbul "a dansa" se termina in"a", vom scrie "fi" cu un singur "i".
alt exoti sa vii?->inlocuim "vii", cu verbul "a dansa"(Poti sa dansezi?). Cum "dansezi" se termina in "i", rezulta ca vom avea doi de "i" la finalul cuvantului.
De retinut este faptul ca dupa adverbul de negatie "nu", se scrie mereu cu un singur "i". Ce ti-am explicat mai sus este doar o scurta verificare ca sa te asiguri ca e scris corect. NU cred ca poate fi eficienta in toate cazurile.
Cat despre "vin-o" sau "vino", nu exista "vin-o". Nu e corect, deoarece o-ul de la final NU e o forma neaccentuata a pronumelui in acest caz. Daca e greu sa iti dai seama, pune intrebarea "pe cine". Pe cine sa o vii? Pe ea->o; Nu are nici o logica, deci se scrie legat.
De exemplu cand ai "intreab-o", pui intrebarea "pe cine?"; Pe cine sa o intrebi? Pe ea->o; Aici are sens, deci se pune cratima, deoarece e o forma neaccentuata a pronumelui.
Substantivele in cazul vocativ, cu "o" la final NU se despart! ex:fato, frumoaso.
Chiar si in exemplul tau, "handicapato" nu se desparte, deoarece e in cazul vocativ, iar "o-ul" de la final nu e o forma neaccentuata a pronumelui. Nu are sens de unul singur. Mereu pune intrebarea daca nu esti sigur! Nu exista substantive care sa se desparta prin cratima.
https://diacritica.wordpress.com/tag/vi-sau-vii/
Sper ca te-am ajutat! Multa bafta!
Ambele variante sunt corecte .
Fi mai tare.
Fii primul care comentează
Vino la mine
Vin la București
Handicapații, handicapat handicapat-o
Pai, "vin-o" si "handicapat-o" nu exista. La fel cum nu exista nici "iubit-o" sau "frumoas-o" si asa mai departe. "Vino" este legat intotdeauna, la fel ca si celelalte apelative.
"Vii" este intotdeauna asa, atunci cand are sensul de "a veni" - Vii si tu cu noi?
"Vi" este scris in forma asta cand il intalnim intr-o constructie de genul: Voua nu vi s-a parut ca?
Totusi, de acum incolo, cand nu stii cate un cuvant, sfatul meu e sa cauti pe Google forma corecta. Scrie acolo ceva de genul: "cam sau c-am?". O sa primesti o explicatie foarte bine argumentata.
Jură! :
Nu-i nevoie. Să știi că o parte din exemplele tale sunt greșite.
Mi aplacut faza cu dansatul mersi mult iti dau tie funda fata sa ma uit la celalte e o idee buna
Era vorba de ajutat aici, nu sa te dai desteapta ca poti sa faci mistouri pe TPU...
Limba română e specializarea mea. Nu e vorba de niciun mișto, observația mea a fost chiar blândă. I-am spus că exemplele ei, in mare parte, NU sunt corecte (nici nu sunt!)→ "fi mai tare", "handicapat-o" și mai mult decat atat, a afirmat ca "ambele variante sunt corecte". Sper să nu o ia cineva in serios. Nu știu de ce ne grăbim să învățăm pe altii limba română, când nu ne pricepem să scriem corect românește.
Iar tu de ce te aprinzi? In loc sa fii nervos pe ea că habar nu are de limba română, ești furios pe mine, fiindca i-am atras atentia ca exemplele ei nu sunt corecte. Dar cum sa fii nervos pe ea, cand nici tu nu cunoști forma corecta?! Ai fost multumit ca ai primit ajutor. Insa, cand cineva te învață greșit, nu inseamna că ti-a fost de ajutor. Poți spune ca te-a "ajutat" sa te afunzi si mai mult in negura ignoranței!
Îți și explic, dacă vrei:
1) FI (cu un singur "i"):
Condiţionalul prezent
Eu aș fi
Tu ai fi
el/ea ar fi
Noi am fi
Voi aţi fi
ei/ele ar fi
Condiţionalul perfect:
Eu să fi fost
Tu să fi fost
El să fi fost
Noi să fi fost
Voi să fi fost
Ei/ele să fi fost
Viitorul:
Eu voi fi
Tu vei fi
El/Ea va fi
Noi vom fi
Voi veţi fi
Ei/ele vor fi
FII cu doi "i" (conjunctiv)
Tu să fii (pers II, sg)
Vezi diferența dintre:
Nu fi prost! (corect)
Să nu fii prost! (corect)→ cand folosești in fața negatiei conjunctia "să", se scrie cu doi "i".
2 ) vii sau vi
vi- se scrie cu un singur "i"
- cand e pronume personal in caz dativ
ex 1) Când (vouă) vi se spune să invatati, atunci trebuie să invatati.
ex 2) N-am inteles de ce (vouă) vi s-au adus manualele doar astăzi.
OBS. Scriem cu un singur "i" atunci cand poți pune inaintea cuvantului "vi", cuvântul "vouă". Vezi exemplele de mai sus ↑...
Scriem cu doi "i" at cand poți pune înainte cuvântul "tu"
Exemplu: (Tu) vii?
Alt exemplu: Când (tu) o să vii, mă voi bucura.
Vii: se mai scrie cand e vorba de "oameni/animale/păsări/organisme vii"
vi-i: ex: Cand mi-aduceti banii?/ Vi-i aduc saptamana viitoare.
v-i: nu există
3) Vino! - legat, NU se desparte NICIODATA!
4) Frumoaso, handicapato, iubito, urâtule- NU se despart. Sunt substantive in vocativ.
Cauta in librarii cartea: Corect. Gresit românește (in exprimare, in vorbire, in scriere), autori: Marin Radulescu, Silvia Radulescu, Ed. Carminis. Eu iti pot fotografia cateva pagini, daca esti interesat.
Scuze, eu am crezut ca mi ai raspuns direct la intrebare asa, credeam ca ala e raspunsul tau pentru mine, si in cazul ala aveam dreptate dar dupa mi am dat seama ca i ai zis altcuiva