In primul rand, trebuie sa stii ca examenul de bacalaureat este o modalitate de evaluare a competentelor, a nivelului de cultura generala si de specializare, atins de absolventii de liceu.
In al doilea rand, la profilul uman si specializarea filologie, disciplina matematica nu se mai studiaza in ciclul superior al liceului, respectiv in clasele a 11-a si a 12-a( disciplina dispare din programa!).
In schimb, la profilul real si specializarea mate-info, disciplina de limba si literatura romana nu dispare din programa ---ea este studiata in clasele a 11-a si a 12-a!
In al treilea rand, nu numai in Romania dar si in alte tari limba si literatura acelei tari se constituie intr-una din probele de verificare de la finalul unuia sau a altuia din ciclurile invatamantului preuniversitar.
Limba romana este singura materie la care dau bacalaureatul toti absolventi de liceu, indiferent de la ce liceu si ce profil au terminat. Se procedeaza asa deoarece toti trebuie sa cunoasca bine limba romana, fiind limba oficiala a Romaniei.
Pentru că așa vrea învățământul. Pe de o parte îi înțeleg, fiind limba țării în care trăim și cât de cât măcar româna să o știm vorbi. Chiar și așa, dacă până acum se punea foarte mult accent pe matematică și română, să se pună în continuare pe amândouă disciplinele. Pe de altă parte, cei de la matematică-informatică, nu contează că vor merge la o facultate de informatică sau nu, sau că vor vrea un job (oricare) care are legătură cu calculatoarele, vor avea nevoie de matematică. Informatica este ca și matematică, doar că pe calculator.
Problema e că la bac nici nu mai există gramatică, trebuie să înveți nişte opere pe de rost şi să le comentezi, n-are treabă cu ştiutul limbii române. Poate un elev care e pe mate-info vrea să plece în altă ţară la facultate, unde nu-i mai trebuie româna pe care mai mult ca sigur o cunoaşte bine.
Tot mi se pare o aberație, dar mulţumesc pentru răspuns.
De acord, te ajuta si matematica in viata, dar acea parte se invata in clasele mici si in generala. Vectorii, analiza unei functii sau integralele, de exemplu, la ce te ajuta in viata de zi cu zi? In functie de domeniu, te ajuta sau nu te ajuta la facultate si/sau job. Cei de la uman rar merg pe domenii care sa aiba de-a face cu matematica.
Meli2314 întreabă: