Nu le este frica. Le este inconfortabil sa stie ca au nenumarati elevi incapabili sa functioneze mental. Sunt terorizati la gandul ca va trebui sa le fie rusine de rusinea elevilor. Sunt terorizati de faptul ca, daca ar lasa corigenti, ar fi nevoiti sa ii vada de nenumarate ori si sa nu se mai scape de ei. Sunt terorizati la gandul ca ei vor depune un efort substantial pentru a educa acei elevi, in situatia in care pe elevi i-ar durea fix in gaura fundului.
Un profesor e nevoit sa educe sute de elevi intr-un an. Daca jumatate din ei ar ramane corigenti pe un an, in urmatorul an ar trebui sa educe mai mult de dublul numarului. Si tot asa. Pe langa acest fapt, un profesor are si viata lui personala. Cum ar fi sa-si piarda atatea veri cu elevii care nu vor sa invete? El nu are o limita psihica? Sunt dascali, nu sunt roboti. De ce nu-ti pui intrebarea: de ce sa ajungem in pragul corigentei? De ce le e frica elevilor sa invete? Ca doar nu le va cadea un ochi sau un elefant din pleoapa.
Pai banuiesc ca printre colegi ai mai auzit vorbindu-se de urmatoarele motive:
- isi pateaza reputatia respectivul profesor;
- risca sa aiba probleme cu elevul pe viitor (amenintari, etc.);
- isi strica vacanta de vara, a ta si a lui;
probabil ca nu ii iese nici un leu in plus daca se intampla asta, ba dimpotriva;
- afecteaza prestigiul scolii;
- are o fire mai blajina si mai "slaba de inger".
Cati ani ai?
Pentru ca scopul lor este sa treaca copii clasa, statul nu isi permite sa plateasca acelasi profesori de doua ori pentru acelasi an, acelasi elevi, la seral e cel mai bine, aia sunt platiti dar nu preda ca nici nu au cui ca elevi vin cand au liber de la lucru
Nu le este frica sa invete, nu au interes sa invete, nu le este predata bine acele materi, ei invata stiintele ca pe credinte, acel elev nu are parte de dovezi sa creada ceea ce invata, pur simplu crede ca e obligat, trebuie ca elevi sa aiba placere sa invete, curiozitatea este motorul cunoasteri nu a obliga un copil sa invete din carti
Il lasi repetent, si ramane cu impresia ca l-a indepartat de invatat un profesor. Daca predai civica, istorie sau desen, iti place sa fie undeva un om care crede ca l-ai blocat intr-o conditie sociala joasa, profitand ca aveai si tu o ora pe saptamana? Bun. Si daca ai corijenti pe vara, iti pierzi din vacanta.
Stii gresit. Si confunzi corigenta cu repetenta. Daca nu iei in calcul faptul ca educarea sau reeducarea (dupa caz) unor elevi este un proces mult mai anevoios pentru un profesor decat pentru un elev care se ocupa toata ziua cu jocurile pe calculator sau batutul mingii pe campii, atunci nu poti intelege diferenta dintre responsabilitate si seriozitate.