| tonyc7 a întrebat:

De ce se considera croatii un popor diferit de sarbi daca vorbesc aceeasi limba cu acestia?

9 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Nu vorbesc aceeași limbă; seamănă, dar nu e identică.

| Lukasssz a răspuns:

Vrei sa spui Serbia si Muntenegru?

| tonyc7 explică (pentru mihai69):

Ai auzit de limba sarbo-croata? Daca nu, te lamureste wikipedia.
Numai simplul fapt ca sunt luate laolalta impreuna pentru a face referire la aceeasi limba demonstreaza ca sunt identice.
Daca exista diferente intre ele, acestea sunt foarte foarte mici, chestii ce tin de dialect mai mult, ca si cum ai compara romana cu asa-zisa limba "moldoveneasca".

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Pentru ca sarbii folosesc alfabetul chirilic si croatii alfabetul latin. Ambele limbi sunt similare dar nu identice. Dupa 1990, dupa destramarea Jugoslaviei, croatii au inceput sa scoata din "sacul cu amintiri" cuvinte vechi, arhaice, pentru a-si deosebi limba de cea sarba. E normal ca dupa obtinerea independentei sa prolifereze nationalismul. Mai este si accentul. Cei din Est (Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina) vorbesc cu accent Ekavian.
Cei din Vest (Croatia) vorbesc cu accent Ijekavian. Nu stiu care-i diferenta dar aceste caracteristici i-au separat si mai mult. Cei din Bosnia-Hertegovina (mai ales cei din sud) au imprumutat si cuvinte turcesti pentru a se deosebi si mai bine de sarbi. Imbecili.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru tonyc7):

Vreau sa te atentionez ca limba vorbita in Moldova nu este dialect! Asta cu dialectul au scos-o rusofonii. Este un grai in care majoritatea cuvintelor sunt romanesti. In Jugoslavia erau dialecte. Dialect presupune o separare majora a fondului principal de cuvinte.

| tonyc7 explică (pentru Salontanul):

Si sarbii folosesc alfabetul latin, de fapt in Serbia sunt valabile ambele alfabete (dovada ca numele oricarei localitati, la intrare sau la iesire, apare scris in ambele variante pe placutele rutiere).
Iar eu nu cred ca un sarb sau un croat, daca se uita la filmele iugoslave, nu intelege limba. Daca o intelege, inseamna ca acea limba e IDENTICA, si pentru sarb si pentru croat!

| tonyc7 explică (pentru Salontanul):

Ma rog, miai inteles ideea. Sa spui limba croata si limba sarba e acelasi lucru cum ai spune limba romana si limba moldoveneasca. Adica limbi identice, una din ele fiind inventie!

Salontanul

Da, da! Am inteles ce ai vrut sa spui si am aprobat doar am spus de diferenta intre grasi si dialect, si accentuez (de cate ori am ocazia) ca rusofonii spun minciuni despre moldoveni. Nu vreau ca poporul roman sa uite asta!

Salontanul

Da! Doar ca tendinta este sa foloseasca tot mai mult alfabetul chirilic. Sunt curente care spun sa se renunte la cel latin, spre deosebire de croati.