| Robert160 a întrebat:

De ce sunt românii înapoiați, de ce am rămas în urmă față de alte popoare?

93 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Comunism, ortodoxie, mentalitate balcanica, influenta ruseasca

| Sindbad a răspuns (pentru suntserios):

Singurele tara din lume (si din galaxie de altfel big grin) care este ortodoxa, a trecut prin comunism, are mentalitate balcanica (orice inseamna asta la tine) si a fost supusa influentei rusesti este Romania (Bulgaria nu se poate lauda pentru ca influenta turca a fost mult mai profunda). Adica pe scurt, tu raspunzi romanii sunt inapoiati pentru ca sunt romani. Cam nefolositor, nu crezi?
Si alta curiozitate: din ce motiv romanii ar fi inapoiati din cauza de "Comunism, ortodoxie, mentalitate balcanica, influenta ruseasca"?

| Sindbad a răspuns (pentru Sindbad):

Singura tara, nu singurele tara!

| suntserios a răspuns (pentru Sindbad):

"tu raspunzi romanii sunt inapoiati pentru ca sunt romani."

asta e doar interpretarea ta.

Studiind zona geografica din care facem parte o sa observam niste tari precum Belarus, Bulgaria, Georgia, Macedonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Muntenegru, Ucraina.

Ce au in comun aceste tarim cele mai putin dezvoltate din Europa?
Au in comun ca sunt majoritar ortodoxe? Check
Au in comun ca au fost sub influenta rusearca? Check
Au in comun zona geografica balcanica sau apropiata de Rusia? Check
Au in comun un trecut comunist? Check

Da, o sa zici tu, si Polonia si Ungaria si Cechia si Slovacia au aut treaba cu comunistii, chiar si parte din Germania. Insa ce au ele diferit? Nu sunt majoritate ortodoxe, deci mai putina lume tinuta in "lanturile religiei". Au stiut dupa relvolutiile din tarile lor sa adopte adevarata de democratie... de ce? Poate din cauza unei mentalitati influentate de Vestul pe care tu il hulesti, sau poate ca Rusiei i-a fost mai greu sa isi bage coada.

Ti am satisfacut curiozitatile acum?

PS. Tu esti o dovada a lipsei de dezvoltare si a mentalitaii balcano ortodoxe., se vede in modul tau de gandire: " cuplurile formate din un negru si o chinezoaica, sunt normale". Si asta este semn de progres"

Ignoranta, numele tau este suntserios...
Tu ai fost vreodata, o zi macar, in Belarus, Georgia, Macedonia, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Muntenegru sau Ucraina? Asta asa ca sa stii pe ce baza iti dai cu presupusul
In primul rand, nimeni nu a definit ce inseamna mentalitatea balcanica. Crezi ca este mentalitate balcanica in Caucaz, in Georgia? La Kiev sau la Vladivostok (doar 15000 de km) distanta de Balcani?
Dar influeta ruseasca ce o fi? Lumineaza-ne
Si care este influenta ruseasca in Serbia, ca mentaliate ma refer? Sau in Bulgaria si Macedonia, ai masurat-o tu cumva? Sau la noi? Mentalitate balcanica este cam acelasi lucru cu influenta ruseaca ca asta se deduce din parerile tale?
Lipsa de dezvoltare? Oare a sta capara cu Marinica peste tine e bine? E progresisit? sau nu este? Primul lucru pe care il face o fiinta rationala (sau macar cu un inceput de creier) este sa se intrebe: oare este asa? Si daca este altfel?
Mai putin romanasii: ei stiu tot, nu pot nimic si veseli se invinovatesc ca sunt romanasi, justificandu-si prin asta toate frustrarile. Ce-i drept este drept: tu esti romanas verde, neaos, pur sange.
Eu nu sunt.
PS romanas este louitorul romanicai. Roman este locuitorul Romaniei. Iar romanica este caricatura Romaniei.

Nu ai inteles nimic. E ok, ramai in lumea ta, nu ti o fura nimeni.

"Au in comun zona geografica balcanica sau apropiata de Rusia?"

Atat a putut mintea ta sa scoata din fraza de mai sus? Sau pur si simplu nu stii ce inseamna prepozitia SAU?

"In primul rand, nimeni nu a definit ce inseamna mentalitatea balcanica. Crezi ca este mentalitate balcanica in Caucaz, in Georgia? La Kiev sau la Vladivostok (doar 15000 de km) distanta de Balcani? "

Tu ti-ai definit ca preconditii ale inapoierii "comunism, ortodoxie, mentalitate balcanica, influenta ruseasca" Acum cele patru conditii ajung trei fiind necesara numai una dintre ele. Pe linia asta poti merge si mai departe ajungand numai la o singura conditie.

Din nefericire, capacitatea de a fi logic este o raritate. Tu de exemplu esti incapabil de a-ti sustine punctul de vedere intr-un mod coerent. Intr-adevar este inca un raspuns la intrebarea lui Robert160: romasii sunt inapoiati si pentru ca nu sunt capabili sa urmeze cu rigurozitate un rationament.

Lool, serios, asta e contraargumentul tau? Ca sunt tari care respecta 3 conditii si nu pe toate 4? wtf?

| Theo94 a răspuns (pentru Sindbad):

Tarile occidentale sunt inaintea Romaniei si a estului Europei de sute de ani poate chiar mai mult, tarile/popoarele din Europa de vest prin sec. XVIII, XIX, erau mai avansate decat Tarile Romane si alte tari din est de atunci ca si acum, iluminismul, renasterea, revolutia industriala a aparut in vest, de ce (?), pentru ca au existat conditi favorabile sa apara acolo asa cum au fost acum mii de ani in Grecia, Egipt, Imperiul Roman, etc.

Noi ca sa nu mai fim asa de inapoiati, trebuie sa ne unim impotriva conducatorilor corupti, sa nu-i mai votam, sa restabilim tara, sa adoptam din valorile occidentale, pana atunci suntem o tara mediocra, in partea mediocra a Europei.

| pagliaci a răspuns (pentru Sindbad):

Religia e cancerul popoarelor.

Tu ai definit conditiile inapoierii noastre. Nu eu. Dupa, in decurs de doua postari le-ai redefinit. Cred ca asta are de a a face cu consecventa, mai precis lipsa ei.

Am definit conditiile inapoierii noastre
Pe urma am definit conditiile inapoierii statelor cu care ne asemanam.
Nu vad problema..., in fine, nu ai inteles nimic

| Sindbad a răspuns (pentru Theo94):

Ce spui tu este cat se poate de rezonabil insa sunt trei preconditii:
1) sa fim (sau sa devenim) mai putin corupti decat conducatorii.
2) sa avem capacitatea de a ne uni.
3) sa definim acele valori occidentale care ne-ar ajuta. Din start cand vorbesti de a restabili tara, inseamna patriotism ceea ce deja nu (mai) este o valore occidentala.

| Sindbad a răspuns (pentru pagliaci):

Felicitari! Zbor placut in Coreea de Nord acolo religia este pusa la index. Pupperino vei calatori in raiul tau, o sa dai la lopata pentru viitorul luminos. Succes si imbratisari idolui tau Kin Jong Il!

Ești total paralel, băiețelule, sper că n-ai mai mult de 14 ani.

| Sindbad a răspuns (pentru pagliaci):

De ce dragalasule, pentru ca te-a bagat cineva in seama la cei 10 anisori ai tai? hai, papa tot

Nu-mi place să iau mâncarea de la gurita altora.

| Hammurabi a răspuns (pentru pagliaci):

"Pentru că 80% sunt creștini ortodocși.
Religia e cancerul popoarelor."

Cum sunt românii înapoiați din cauza religiei?
Ai descoperit tu că religia e o frână în calea dezvoltării?

| pagliaci a răspuns (pentru Hammurabi):

Da. Sigur trăiești în România?

| Superior a răspuns (pentru suntserios):

Tu dai seminte de curte la ursi polari.
Acum serios, ce legatura are raspunsul asta "Comunism, ortodoxie, mentalitate balcanica, influenta ruseasca" cu intrebarea?
Scuze, esti penibil uneori (si asta e chiar un compliment, apropo).

| suntserios a răspuns (pentru Superior):

Am detaliat mai sus. Faptul ca tu ești credincios nu înseamnă că religia e benefica în dezvoltarea unui stat având în vedere cât de mult trage în jos ortodoxia spre exemplu mentalitatea unui popor. Cat despre comunism și influenta ruseasca chiar nu cred ca e nevoie de prea multe detalii.

| Hammurabi a răspuns (pentru pagliaci):

Nu mi-ai răspuns la ce te-am întrebat.
Ce legătură are religia cu chestia asta că românii sunt înapoiați sau nu?

| Sindbad a răspuns (pentru Superior):

Afirmatiile lui sunt(ne)serios se autojustifica prin faptul ca sunt. In dialogul purtat cu el n-am vazut niciun moment o coerenta sau o argumentatie. Numai sentinte. Daca se nastea in Afganistan, ar fi scos din el o mandrete de taliban care vorbea numai in hadituri, in timp ce taia capetele necredinciosilor.

| Hammurabi a răspuns (pentru suntserios):

"având în vedere cât de mult trage în jos ortodoxia spre exemplu mentalitatea unui popor"

Scuze man, dar aici ai dat-o în bălării rău de tot.
Ai auzit de americani, cel mai "înapoiat" popor din lume?
Sunt 77 % creștini.
51 % - protestanți
24 % - catolici
2 % - alte religii creștine
Să interpretez ce ai scris tu că doar ortodoxia e de vină dintre toate religiile creștine?

| suntserios a răspuns (pentru Hammurabi):

Intrebarea era despre tara noastra, nu inteleg de ce toata lumea se departeaza de la subiect. Si da, ortodoxia e una din cele mai toxice religii crestine. Insa intrebarea era destul de clara, de ce e inapoiata Romania. Si am explicat de vreo 5 ori pe aici toate elementele pe care le consider eu ca au influentat slaba dezvoltare. E o multitudine de facturi pe care i am insirat de vreo cateva ori. Ca fiecare extrage cate o bucatica si o interpreteaza cum vrea e alta chestie.

Asta pentru ca atat ai vrut tu sa intelegi... sau atat ai putut.
Ti am insirat factorii care au contribuit la "inapoierea" Romaniei. Ti am explicat cum acesti factori influenteaza mai multe tari, ti am explicat cum pozitionarea geografica si trecutul politic au influentat dezvoltarea zonei, ti am explicat cum religia ortodioxa e preponderenta in tarile putin dezvoltate din Europa.

Tot ce ai inteles tu a fost ca eu am zis ca Vladivostok e in balcani ca atat ai inteles.
Acum vii si scrii ca nu am argumentat ce am zis? DE ce esti de cacao?

De ce e înapoiată România față de cine?
Întrebarea era despre țara noastră versus celelalte țări.
Cum să spui că țara noastră e înapoiată fără să o compari cu alte țări?
Iar tu consideri că religia e un factor care influențează negativ țara noastră, dar nu și celelalte țări?

"ortodoxia e una din cele mai toxice religii crestine"
Asta de unde ai scos-o?
Ai vreun studiu de toxicitate al religiilor creștine?
Nu prea ești în apele tale azi.

Asta era intrebarea.
Si eu in primul raspuns am enumerat motivele pentru care eu cred ca Romania este inapoiata... bineinteles in comparatie cu vestul Europei.

"Comunism, ortodoxie, mentalitate balcanica, influenta ruseasca"

La acesta insiruiere de factori s-a tot comentat si am tot dezvoltat parerea mea.

"Cum să spui că țara noastră e înapoiată fără să o compari cu alte țări?"
Ba chiar am facut compartii directe si cu alte tari. Citeste toata discutia si comenteaza pe urma.

"Iar tu consideri că religia e un factor care influențează negativ țara noastră, dar nu și celelalte țări?"
Iarasi, citeste toata discutia. Am precizat fix ce zici tu acolo.

""ortodoxia e una din cele mai toxice religii crestine"
Asta de unde ai scos-o?"

Simplu, nu stiu o religie crestina care sa umileasca atat de mult pe cei care cred in ea, cu pupat de moaste, stat cu orele in ghenunchi in biserica. Pana si spoveditul e o umilinta maxima, sa stai in ghenunchi in fata popei. De ce la catolici si protestanti spoveditul e o chestie demna, stai de vb de la egal la egal cu preotul.

Cum sa fie mentalitatea oamenilor care cred cu adevarat in treburile astea? Cum sa se comporte un om pe care religia il pune in genunchi la propriu si el crede cu tarie ca e bine sa stai in genunchi? De ce ortodoxia este atat de impotriva educatiei sexuale? Este asta o directie catre progres? De ce desi religia e facultativa in scoli prin lege influenta biserici in scoli e atat de mare incat trebuie sa depui o cerere pentru a nu face religie, cand legea zice invers. De ce in biserica ortodoxa se face campanie politica? Zi mi tu cum nu e o religie toxica pentru mentalitatea unui popor.
Mai e nevoie sa zic cum trateaza religia ortodoxa femeile?

Mă mir că tocmai tu faci o confuzie atât de gravă.
Tot ce spui tu că se întâmplă prin școli și faptul că biserica influențează legea, că se amestecă în politică, etc. n-are nici o legătură cu religia ortodoxă.
Eu sunt în Grecia. Și aici religia ortodoxă e dominantă.
Dar nu se întâmplă nimic din ce spui tu acolo. Înțelegi?
Confunzi grav biserica din România (și pe domnul foarte fericit afacerist Daniel) cu religia ortodoxă.
Reformulează și spune că Biserica Română e toxică pentru mentalitatea poporului român, și am să fiu de acord cu tine.

Ghinion, biserica romana reprezinta religia ortodoxa in Romania. Aia e. Nu fac nicio confuzie, raman primele motive enumerate.

| Superior a răspuns (pentru suntserios):

Din cate se poate observa, in Romania, oamenii stiu ce au de facut, dar le e lene sa o faca. Cel mai mare minus al romanului este lipsa de vointa, de care da dovada in momentele cheie ce tin de o schimbare importanta.

E ca și cum ți-aș explica de ce e apa udă.

Ai dreptate cand zici ca ai insirat factorii. Vorbesti prostii, cand zici ca ai explicat. Tu nu explici, tu afirmi in stil lenisto-taliban care crezi tu ca este adevarul. Cine nu intelege, gata este de cacao. Asta tot in buna traditie fundamentalista la care te revendici.
De-abia acum ai venit cu un rahat de argument cum ca tarile mai putin dezvoltate din Europa sunt preponderent ortodoxe. Asa si? care este legatura cauzala? Rationeaza pana la cap daca poti.
Ce inseamna mai putin dezvoltat? in ce sens? al PIB-ului? al ciorapilor/picior de locuitor? al ratei HIV?
Sau subdezvoltarea are legatura cu faptul ca prea putini sunt incoerenti si se grabesc sa trantesca adevaruri absolute, fara sa gandeasca? Tu nici macar o zi nu te-ai deplasat spatiul estic, dar stii tu ca sunt subdezvolati fiind preponderent ortodcsi. Dar polonezii si slovacii (catolici) de ce or fi subdezvoltati (iarasi nu stim ce insemna subdevoltare, ce criterii ai tu in capsor)

In primul rand nu am venit acum cu argumentele, am venit ieri.
"în 9 Aprilie | suntserios a răspuns (pentru Sindbad):" Da cine sa citeasca.

Iarasi, scoti din context doar ce ai tu chef. Am zis destul de clar ca religia e unul din factori, nu singurul. Ai prins si ideea asta?

Tu chiar nu realizezi diferenta intre europa de est si cea de vest? Esti pe bune?

Desi m-am preumblat oleaca prin Bulgaria, Serbia si Ucraina eu nu-mi pot da cu presupusul despre tot estul, nu sunt un geniu ca tine. Asa ca ma voi referi strict la Romania, nu la est in general. Evident tu poti vorbi de toata emisfera estica, ignoranta reprezinta o binecuvantare, dupa cum stim cu totii.

Fata de romani, vesticii au un avantaj, acela ca oamenii sunt mult mai putin complexati si frustrati. Se simt bine in pielea lor. Sunt relativ mai capabili sa cantareasca avantajele si dezavantajele in functie de interese.

Majoritatea romanasilor nu au aceasta capacitate, nu vad decat partea negativa, iar lumea in alb si negru. Capacitatea lor de judeca rational si de alua decizii corecte este extrem de scazuta.

Definirea premizelor: absolut tot ce este in vest este mai bun ca in Romania? Daca nu, atunci hai sa vedem unde este Vestul superior (in sensul bun) si unde este Romania superioara. Nu intamplator am pomenit de rata HIV: in toate tarile vestice rata Hiv este mai mare decat in Romania. Ne-ar ajuta sa-i ajungem din urma pe vestici la acest capitol? Este doar un exemplu.

asa incat raspunsul la ultima ta intrebare este: dar tu realizezi diferenta in mod obiectiv?

Deci tu avand un singur argument, ala cu hiv ul tragi concluzia ca Romania nu e mai inapoiata ca vestul Europei si pe urma zici de mine ca nu aduc argumente si nu explic.

Foarte bine, in Serbia, Ucraina, Bulgaria ai vazut autostrazi ca in Germania, spitale ca in Franta, scoli ca in Suedia, Finlanda, Norvegia transport in comun ca in Olanda, curatenie ca in Elvetia si Austria? Ai vazut? Probabil ca nu, dar imi zici mie ca nu sunt obiectiv.

" vesticii au un avantaj, acela ca oamenii sunt mult mai putin complexati si frustrati" da, pentru ca nu au fost asupriti de un regim comunist zeci de ani, fix ce ziceam eu.

"Capacitatea lor de judeca rational si de alua decizii corecte este extrem de scazuta." Pai cum cand 50% din mediul rural fac doar ce zice popa fiinda au 4 biserici in sat si o scoala la 4 sate, adica fix ce ziceam eu. Cam incepi sa imi dai dreptate nu?

Nu, dimpotriva, tu inveti arta converstiei care presupune argumente si concluzie, nu concluzii fara sustinere.

Prima eroare compari tarile din est in bloc cu ce este mai bun in vest. Adica nu zici infrastructura din Bulgaria comparat cu cea din Suedia, ci bulgarii sa aiba scoli ca in Suedia, spitale ca in Franta, curatenie ca in Elvetia etc. Este absurd.

Tot ce pot sa-ti zic este ca drumurile in spatiul estic per ansamblu sunt mai proaste decat in vest. Ceea ce are si un corolar impozitele in est sunt mai reduse decat in vest. Si atunci vine aprecierea asupra utilitatii: este mai bine sa ai drumuri bune si impozite mai mari sau drumuri mai proaste si impozite mai mici?

Uite cehii nu sunt complexati. Iar sarbii nici atat. Din ce am vazut eu, la capitolul asta, romanasii ii bat pe toti din Europa, in conditiile in care comunismul s-a distribuit tuturor. Inseamna ca altele sunt cauzele.

Este eronata ultima ta teza: numarul de scoli vs biserici chiar nu are nicio relevanta. In primul rand aplici un criteriu cantitativ pentru o problematica calitativa (asa fac si marxistii, inca o data nu pricep cum de esti asa de suparat pe ei? doar aveti aceleasi tehnici!). Important este: are capacitatea scoala sa dezvolte gandirea critica, sa-i faca pe oameni sa-si constientizeze existenta si sa-i responsabilizeze? Iti reamintesc ca un elev petrece in medie 1000 de ore/an la scoala! Este enorm! Si care-I rezultatul? Foarte multi oameni care nu sunt capabili sa fie cat de cat coerenti. Sau tusesc fara sa duc mana la gura improscandu-si bacilii peste toti din jurul lor. Si altele asemenea. Pai inseamna ca ceva este profund gresit in "educatia" primita la scoala sau in modul in care este aceasta transmisa. Poti sa ridici scoli pentru fiecare elev asta nu schimba datele problemei.
In al doilea rand sunt 6200 de scoli la un numar de 3, 6 milioane elevi. 16500 de biserici ortodoxe la un numar 15 milioane de credinciosi. Se adecveaza infrastructura la numarul de beneficiari, care-I problema? Ce crezi ca daca se ridica o biserica, pac nu se mai face o scoala? Absurd…

In al treilea rand bisericile sunt facute majoritar din contributia voluntara a credinciosilor. Uite ca la noi, in Romania, poate sa functioneaze voluntariatul, Biserica fiind cea care reuseste sa organizeze asta. Nu asta este misiunea ei principala, dar se face.
Cati bani ai dat tu, vreodata, voluntar, pentru a se ridica vreo scoala in vreun sat amarat? Sau ai platit vreun meditator pentru un copil nevoias? Bursa pentru un student sarac? Crezi ca altii au facut asta? Uite ca oamenii "ieducati" nu resusesc sa se organizeze. Oare ce-i opreste?

Si atunci cei mai puternici factori de coeziune dintr-o societate romaneasca debila si haotica sunt Biserica si limba romana. Dar nu, tu declari sus si tare ca ortodoxia este de vina pentru inapoierea noastra. Ciudat

Pe scurt tu imi zici cat de inapoiati suntem dar ai reformulat ce am zis eu. Doar ca nu esti de accord ca religia e parte din saracia estului.

In continuare nu ai definit termenii:
- subdezvoltare (cehii/slovenii la ora actuala au o calitate a vietii mai buna decat francezii/englezii)
- mentalitate balcanica (eu nu am vazut nicaieri asa ceva, doar mentalitate romaneasca)
- influenta ruseasca
Sigur nu este nicio legatura intre ortodoxism si prostia romaneasca, dupa cum sigur este o legatura cauzala intre comunism si imbecilizare. De altfel, orice ideologie neancorata in adevar duce la tampenie.
Dar cum noi reusim sa fim mai frustrati decat alti fosti tovarasi (comunisti) inseamna ca doar ne-a ajutat sa fim mai idioti, dar cauza este independenta de comunism.
Si ajungem la adevarat problema: mentalitate romaneasca a complexatului si calicului, care se trag si din stima scazuta de sine. Lipsa autoaprecierii. Or mentalitatea defectuoasa se afla in relatie indirecta cu comunismul, insa nu are nicio legatura cu " ortodoxie, mentalitate balcanica, influenta ruseasca".
Daca tu vrei sa vezi ca totul este o reformulare a ceea ce ai zis tu, este dreptul tau.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru suntserios):

Depinde cu ce tari ne comparam. Si ce masura luam. Din start nu este corect sa te compari cu o tara capitalista de sute de ani. Pe langa India sau Nigeria eu zic ca stam bine, nu stiu unde suntem asa inapoiati. Chiar daca astea doua din urma n-au fost niciodata comuniste.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Hmm, stii ca masina poate avea defectiuni tehnice si sa provoace un accident nu?

Ok.
"Nu e vina celui care dă cu toporul în cap, e vina toporului, nu?"
Așa e mai bine? laughing
(Am intuit că vei "interpreta", de-aia am și șters)

Coada de la topor se poate rupe oricand.
La fel cum si capul toporului poate sari din coada daca e prost facut.

Nu incerca sa dai toate relele religie pe Dani cel fericit ca istoria de sute de ani nu el a facut-o

laughing Bine. Înlocuiește toporul cu un bolovan.
Îmi pare rău că nu ești pe-aici, te invitam la o bere că asta e discuție lungă...

Știi care e diferența? Eu văd ce înseamnă biserica și ortodoxismul în Grecia și văd ce înseamnă și în România. Nu e același lucru. Atunci cine poate fi de vină?

Din Grecia parca se aduc constant moaste la pupat nu?
In Grecia parca femeile sunt total discriminate si nu le permite accesul pe nu stiu ce munti nu?
In Grecia nu se sta in genunchi in fata popei?
Parca in insula Tinos se taras in genunchi in fiecare vara cateva mii de oameni nu?
Parca in Grecia religia era inscrisa pe buletin nu?
Il faci pe Dani afacerist, dat stii ca avearea biserii din Grecia e de 1 miliar de euro pe putin, si nici ei nu platesc taxe, nici macar cand tara a fost intr-o criza profunda.
https://www.theguardian.com/......mic-crisis

http://www.ekathimerini.com/......-land-swap
Asta care a delapidat statul in afaceri imobiliare cu aproape 100 mil euro tot pop grec era, de ce? Pentru ca nu scotea bani din chirii si a vrut sa faca niste afaceri cu statul.

Ia mai zi tu cum nu e acelasi rahat ca la noi? Nu vrei tu sa il vezi atat tot

| Hammurabi a răspuns:

Nu românii sunt înapoiați.
Ci sistemul social, economic, politic din România e înapoiat.
Pentru că nu am avut parte de conducători adevărați. Ci mai mult de imbecili puși pe căpătuială.

Și pe sistemele alea cine le conduc? Nu românii? Lol?

| Plato a răspuns:

Pentru ca PSD si pentru ca PCR.

| AC4S4 a răspuns:

In ce sens suntem in urma? Din punct de vedere economic, financiar... da, suntem in urma.

| PumpkinDoll a răspuns:

Pentru ca homosexuali si ''probleme'' de genul, pentru ca lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, pentru ca familia traditionala e pe cale de disparitie si pentru ca patrioti d'aia inflacarati pe care daca ai putea sa-i arunci in timp cu 500 de ani, n-ai ezita s-o faci.Si nu cred ca numai in Romania se intampla asta, dar si in tarile din apropiere.Era pe Facebook o pagina unde majoritatea erau din zona asta si se facea misto de tarile din vest, in special de americani.Tot pe baza orientarilor sexuale, relatiilor inter-rasiale si inca alte cateva rahaturi unde vedeai numai replici de genu''The west is dead''.

| LupusDei1993 a răspuns (pentru PumpkinDoll):

Ai ezitat de faptul ca anumiti parinti isi mutileaza copiii datorita trendului transexual ce a luat amploare in ultimii 2 ani, de faptul ca Twitter, Facebook, YouTube + altele ce se afla la cativa kilometri distanta in Silicon Valley, SUA cenzureaza tot ce inseamna media alternativa. Fun fact: Suedia in momentul actual este considerata, neoficial (!) tara cu cele mai multe crime si violuri din europa datorita extraterestrilor migranti invadatori de prin Africa si Asia.

| supadeceapa a răspuns (pentru LupusDei1993):

Părinți duși au existat mereu.

| ibaal a răspuns:

Pentru ca suntem condusi de inapoiati!
Numai pusi pe furat si facut mațu' gros pentru ei si familiile lor, in loc sa investeasca in tara asta!
Un popor prost si bolnav este mai usor de manipulat. Nu au dorinta de a-i scoate din saracie si prostie, pentru ca nu i-ar mai putea controlawinking
Pestele de la cap se-mpute, atat de corectlaughing

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru ibaal):

Nu ca membrii poporului ar avea astfel de dorinte prea mult. Vezi cit de pline sunt fast foodurile si mallurile... de biserici nu mai zic.

| ibaal a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Intr-adevar! Dai poporului paine si circ, si e fericit! Nimeni nu incearca sa ii scoata din prostie...De-asta si spuneam...o gramada de biserici, scoli, cucu

| Ionut58282856 a răspuns:

De ce Trump e de rahat? De ce in Germania se traieste asa prost si sunt mai inculti ca romanii? De ce Japonezii pe strada sunt asa inchisi? De ce Germanii sunt asa inchisi? De ce Italienii sunt rasisti inlogici?

| Sindbad a răspuns:

Si din ce motiv suntem condusi de niste imbecili? Cum au ajuns tampitii in fruntea bucatelor?

| Sindbad a răspuns:

La noi totul pute. Ce-i drept, nu prea avem termeni de comparatie, dar aici merge rau. Exista o mentalitate romaneasca extraordinar de viguroasa a invinsului, a complexatului, a calicului. Cauza mentalitatii? stima scazuta de sine, faptul ca poti pune pe seama mediului romanesc oricate esecuri individuale. Dupa infrangeri niciodata nu ne-am scuturat si hai inainte, ci ne-am adancit in aceasta mizerie de noi insine creata, mizerie ce nu are o existenta reala, dar ne influenteaza negativ viata. In final, din cauza lasitatii ne cream in mod real perceptia propriei nemerncii, care ne poate duce la concluzia "ramanerii in urma".

| Sindbad a răspuns:

Draga supadeceapa: permite-mi in primul rand sa te felicit, tocmai ai demonstrat ca esti scarna anului. Cu acest prilej, fa-ti un bine si da-ti cu ulei capul sa nu-ti rugineasca de la atata ....luata. Ma-ta cand te-o vazut a zis ca esti ultimul cosmar care i se putea intampla. Cand te-a vazut crescand si-a dat seama ca filmul horror continua.
PS Nu te mai afisa cu oul de paduche pe care l-ai gasit in proprii flo... Nu este nimic de lauda in asta.

| supadeceapa a răspuns (pentru Sindbad):

Câtă ură ai în tine, așa vă învață la biserică?

| Sindbad a răspuns:

Totusi din ce motiv, tu personal, blamezi comunismul? Ti-ai insusit admirabil modul de argumentatie marxist: nicio demonstratie, numai decrete.
Daca erai educat in anii 50-80 in RSR, ieseai un comunist inversunat, profesor de marxism leninism.

| pagliaci a răspuns:

Pentru că 80% sunt creștini ortodocși.

| Superior a răspuns (pentru pagliaci):

"Pentru că 80% sunt creștini ortodocși."
Esti penibil... poate si frustrat...
Invata sa gandesti putin,si nu te judec ca esti ateu (fapt probabil adevarat,dedus din raspunsul tau),ci ca esti atat de frustrat incat daca oaia paste,e vina crestinilor,daca cade un avion, e vina crestinilor, daca te-ai despartit de iubita, e vina crestinilor. Cam la orice e vina lor, nu?
Ma rog... bine ca-s destepti aia care promoveaza LGBT-ul si statul pe telefoane 24/24...

| pagliaci a răspuns (pentru Superior):

Frustrat nu am motive să fiu. Aș fi fost, dacă eram creștin. E bine că înțelegi și tu cât de toxică e existența voastră. Despre statul pe telefoane nu știu ce să zic că nu folosesc Social Media. Ironic că vorbești despre statul pe telefoane când tu ai aproape 4000 de răspunsuri și 800 de întrebări aici. Învață să gândești puțin, că întrebarea asta nu era despre avioane și iubite, astea sunt frustrările tale, trăiește-ți-le în altă parte.

| Superior a răspuns (pentru pagliaci):

laughing)
Nici nu stiu daca are rost sa mai comentez ceva

| weloveit a răspuns:

Pentru ca in România dupa 89 s-a produs o schimbare majora. Majoritatea tineretului a plecat in afara, copii nascuti dupa 89 au fost nascuti si crescuti in alte tari, iar in România usor usor se ajunge la o imbatranire demografica. După plecarea majora a tineretului in tara au ramas cei ce au trait in regimul comunist, cu o mentalitate fixa, cu concepții si idei invechite. Cei de la conducere au urmărit acest proces, ca cei îndoctrinați in regimul comunist sa creada in ei, sa creada ca ei au mereu dreptate si toate cele. In 97 cand s-a adus internetul in România iar televizoarele au început sa dea si emisiuni culturale, sa promoveze alte tari li s au mai deschis si celor "comunisti" puti orizonturile, dar nu prea. In alte tari, gay, lesbiencele, cuplurile formate din un negru si o chinezoaica, sunt normale, la noi babele si mosii inca se inchina pe strada si privesc urat aceste lucruri. Intr-adevar, poste pentru unii nu sunt lucruri ok, dar este o normalitate. Si mukte altele, slabe sanse ca in viitorul apropiat sa ne emancipam si noi ca popor.

| Sindbad a răspuns (pentru weloveit):

Si din ce motiv au plecat tinerii din tara? De ce n-au ramas sa faca ceva aici?
"In alte tari, gay, lesbiencele, cuplurile formate din un negru si o chinezoaica, sunt normale". Si asta este semn de progres?

| weloveit a răspuns (pentru Sindbad):

Nu draga, doar ca acei oameni sunt deschisi la minte. Openminded nu tarani inculti si idioti care privesc aceste lucruri anormale, pur si simplu am dat un exemplu. Iar oamenii su plecat pentru un trai mai bun.

| sofisis a răspuns (pentru Sindbad):

Ok...inteleg ca exista homofobia dar cu relatiile inter-rasiale ce naiba ai?

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru weloveit):

Ti ai si gasit ce exemple sa dai aici, gay i lesbiene, asa ai vrea sa arate Romania ca in alte țări? Adica părtile rele le scoti tu in evidență.

Si din ce motiv crezi tu ca sunt mai deschisi la minte cei care privesc ca "normale" gay, lesbiencele, cuplurile formate din un negru si o chinezoaica" comparat cu cei care nu le vad ca normale? Uite de exemplu In Liban este normal pentru un barbat sa fxxx o capra. Asta ii face pe libanezi deschisi la minte? sau nu?

| Sindbad a răspuns (pentru sofisis):

Va sa zica pentru tine este semn de homofobie intrebarea "daca este semn de progres faptul ca In alte tari, gay, lesbiencele, cuplurile formate din un negru si o chinezoaica, sunt normale".
Sau ca am ceva cu relatiile inter-rasiale? te intreb, sunt chiar curios de pozitia ta

Stai un pic si nu putea oamenii sa ramana aici sa-si faca un trai mai bun? nu puteau?

Nu pune in aceeasi oala zoofilia cu relatiile intrarasiale. Chiar daca ti e nu iti convine niciuna sunt lucruri total diferite.

Pai din moment ce vezi asta anormal...este clar ca pentru tine e anomalie, nu?
Voiai de fapt sa spui ca progresul nu are nici o legatura cu faptul ca in afara aceste cupluri se pot afisa fara probleme?
Desi nici asa nu ai avea 100% dreptate - este un progres in mentalitate. In sensul ca fiecare intelege ca nu e treaba lui ce fac altii.

Esti deci un zoofob? Inapoiatule

Nu ai inteles nimic.

Aici pe forum sunt o droaie de telepati...te rog, scumpa mea, indica-mi unde am scris eu anormal sau anomalie. Sau macar implicit m-am exprimat asa? Am intrebat doar daca este un semn de progres. Atat. Intrebarile implica cumva intentii ascunse? ori suntem cu totii turma lui "crede, nu intreba si nu cerceta" ceea ce ofera si raspunsul la intrebarea de ce sunt romanasii imbecili?

| AC4S4 a răspuns (pentru weloveit):

Fix de asta suntem noi saraci si inapoiati. Pentru ca nu acceptam lucrurile anormale precum cuplurile intre doua persoane de acelasi sex.

Cumva din raspunsul tau am inteles ca mentalitatea mai deschisa nu este semn de progres sau ca din punctul tau de vedere nu e ceva ce ar trebui acceptat ca normal. Nimeni nu o sa inteleaga mot-a-mot ce zice celalalt, mai ales in scris. Daca am interpretat eu gresit, mea culpa. Dragul meu...

| LupusDei1993 a răspuns (pentru sofisis):

Sunt dovezi stiintifice ca urmasii inter-rasiali (mulatri) sunt cu mult mai predispusi la boli decat cei din aceeasi rasa.

| weloveit a răspuns (pentru AC4S4):

Ce bine ar fi daca nu ne am mai uita la capra vecinului. Aici fiecare este liber sa si dea cu parerea, sa si exprime liber gandurile, dar mai sunt si caca**ri ca tine, care din lipsa de activitate il **** capra vecinului.

| sofisis a răspuns (pentru LupusDei1993):

In primul rand inter-rasial NU inseamna mulatru.
In al doilea rand, te rog arata mi si mie despre ce studii vorbesti( "pentru ca indivizii diferă mai mult în interiorul grupurilor propuse drept rase, decât între grupuri")
In al treilea rand...ce mama ma-si de relevanta are?

Raspunsul meu initial a fost o intrebare daca si prin ce este semn de progres faptul ca in alte parti sunt normale cuplurile gay etc... Pana acum vad ca intrebarea a fost teribil de dificila nimeni nu i-a dat de cap. Si revin cu mai multe intrebari.
Dar oare poligamia/poliandria sunt un progres? Pentru ca daca marinica+vasilica=love, atunci sigur si vasilica cu patru neveste (sau aurica cu patru barbati) reprezinta un progres. Si zoofilia nu este oare un progres? De ce sa fim limitati? Progres spre ce nu zice nimeni in instructiunile de folosire, n-are importanta.

Da nu stiu. Nu e prima data cand homosexualitatea este asociata cu pedofilie/zoofilie etc. Sincer nu vad nimic asemanator intre ele.
Despre poligamie si poliandrie nu prea am o parere. Este o alegere constienta. Nu e ceva instinctiv precum homosexualitatea. Adica Zorica il cunoaste pe Vasilica. Se amorezeaza. Vasilica traieste cu Zambilica. Zorica are ca varianta constienta sa il lase pe Vasilica cu Zambilica lui. Decide sa nu. Este un stil de viata ales constient. La fel si Zambilica accepta sau nu ca Zorica sa i devina sotie sotului ei. Oricum poligamia/poliandria nu sunt recunoscute ca ceva legal. Adica nu sunt casatoriti legal. Traiesc in concubinaj.
Bine, mai sunt diverse culte care accepta si ii casatoresc religios cu cate 2, 3 femei/barbati. Dar tot nu e legal.
Oricum regulile astea nu existau de mult in trecut. Atunci fiecare se ...cu cine voia. Societatea a creat niste reguli morale pe care le-a transformat in legi.
Nu vad nici homosexualitatea, nici poligamia, nici zoofilia ca pe un regres sau progres. Progres e doar faptul ca nu ne mai intereseaza atat de mult de ce face in pat Vasilica sau Aurica. Nu consider ca e treaba mea. Sunt toti cei implicat adulti si cu drept de decizie, nu afecteaza pe nimeni altcineva.

Ai vreun studiu ca homo ar fi instinctiv? Nu s-a identificat nicio gena in acest sens.

Te asigur ca dorintele poligamice sunt puternic inradacinate in firea omeneasca.

Aici nu vorbeam de legalitate sau nu, nici macar de reguli morale. Ci daca reprezinta un progres considerare ca normale a relatiilor gay. Si uite ca discutia noastra a evoluat: nu le consideri progres/regres, ba le pui pe aceeasi treapta cu poligamia si zoofilia.

Ok, deci raportat la intrebarea de baza "ce ne face inapoiati" avem o pozitie comuna: nu normalizarea relatiilor gay ne trage inapoi

Da, homosexualitatea e in gena. La nivel celular, in momentul conceperii are loc un dezechilibru chimic care determina gena homosexuala. Deci e ceva instinctiv.

Noroc cu dezechilibrul chimic ca poate justifica asta. Pe vremuri erau ursitoarele (asa i-a fost scris mama!), acum sunt dezechilibrele chimice, genele si celule. Exista si vreo dovada?

Nu. Am visat eu asta azi noapte si m-am gandit sa impartasesc si cu tine. Scuze ca n-a fost un vis ud sau ceva, atat am putut aseara happy

Nicio problema. Cand vorbim de genetica si biochimie celulara sau de stiinta in general, cel mai sigur mod de a fi in eroare este sa visezi ca o parere preconceputa ar fi adevarul

| Iuli122122 a răspuns:

Romanii sunt inapoiati din cauza romanilor. Omul si-o face cu mana lui...

| X3RO a răspuns:

Daca vrei poti lua exemplul Chinei. Aceasta, in istorie ramasese foarte in urma datorita coruptiei. Cam asta este si cazul tarii noastre de azi. Am ramas cu"sechele" din timpul comunismului. Romanii inca nu sunt obisnuiti sa isi spuna punctul de vedere sau sa ia atitudine.