| wizard_cristi a întrebat:

De fiecare data cand intru pe TPU.ro dau peste tineri dezorientati, care nu au beneficiat de educatie sexuala si de informarea necesara inainte de a-si incepe viata sexuala. Asta duce la boli, abuzuri, sarcini nedorite, avorturi barbare, conflicte, frustrari, traume. Partea cea mai trista e ca multi dintre acesti tineri n-au nici 15-16 ani.
Cum credeti ca putem imbunatati situatia de fata? Cine, cum si cand ar trebui sa ii invete pe copiii acestia ce inseamna sexualitate, santate, etc?

Răspuns Câştigător
| Zoombe3 a răspuns:

Cine? Parintii lor.
Cum? devenind prietenii propriilor lor copii si stand de vorba cu ei, dandu-le sentimentul ca ii inteleg si ii sprijina.
Cand? Doar un parinte poate spune asta, depinde cat de repede se maturizeaza copilul.
Ei nu au nicio vina, ci parintii lor, care nu stiu sa ii educe, majoritatea fac aceleasi greseli pe care le-au facut si parintii lor, considera educatia sexuala un subiect tabu.
In ziua de azi, fetitele la 15 ani isi incep viata sexuala, iar mamele lor le vorbesc despre "pasarica" si "putulica" la 25, mamele acestor fetite sunt penibile si habar n-au sa-si educe propriul copil. Sa vorbesti cu propriul copil despre sex nu inseamna sa-l arunci in bratele placerii carnale fara voia lui, inseamna doar sa-l pregatesti, si sa stie la ce sa se astepte. Asa cum copiii trebuie sa afle de mici ca focul arde, priza electrocuteaza, apa ineaca, cainele musca, furnica ciupeste, la fel este si cu sexul.
Mai intai trebuie educati acesti parinti, si de abia apoi copiii.

41 răspunsuri:
auran
| auran a răspuns:

Din nefericire la noi in tara nu este destul de mediatizat acest lucru si de aici problemele enumerate de tine. Eu cred ca o implicatie a parintilor (sa lase falsele pudori si sa-si educe copilul macar din acest punct de vedere) si a invatamantului (cu un cabinet specializat in astfel de probleme in curtea scolii).

| CrucifiedCountess a răspuns:

Chiar daca toti prezinta interes(in cantitati infirme) nimanui nu-i pasa.Parintii si scoala ar trebui sa ii/ne educe. dar in ziua de azi, parintii sunt destul de stresati cu serviciul, grija banilor, a painii de pe masa, a chiriilor si intretinerii, a taxelor, a grijii copiilor(haine, taxe scolare, etc) ca sa le mai arda de educatie sexuala.SI profesorilor, deasemeni le arde de 50% in plus la salariu.deci cine ramane? femeia de servici?

| alexandruh a răspuns:

Mai curand cred ca cele de mai sus au o rezolvare in educatia in spirit crestin ortodox a copiilor nostri. O educatie corecta rezolva problema "dezorientarii", ii constientizeaza pe tineri asupra implicatiilor si obligatiilor vietii de cuplu

| elena a răspuns:

Un rol important in educatia sexuala il au parintii de cand copilul este mic si este invatat sa faca pipi singur, de atunci invata si unele norme de igiena simple, apoi urmeaza scoala si societatea, dar de pare ca dupa intrebarile pe care le pun acesti adolescenti, nimeni din factorii enumerati mai sau nu si-au facut datoria.
Pe de alta parte multe din intrebari sunt puse aiurea sau sa zic chiar "la misto", se gasesc multe din raspunsuri pe internet si-apoi daca adolescentul nu cunoaste realitatea sexuala cum poate aprecia raspunsul meu ca fiind bun.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca le raspundem serios si nu- i ironizam chiar si prin TPU putem sa-i ajutam.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

,, Cine, cum si cand ar trebui sa ii invete pe copiii acestia ce inseamna sexualitate, santate, etc?"

Parintii, dar cei mai multi dintre ei nu au parinti, si de aceea isi fac de cap, sau poate ca au dar sunt foarte dezordonati, alcolici sau sunt despartiti.
Dupa cum am mai zis eu nu vreau sa cred ca este chiar asa, poate totusi unii pun intrebari de genul asta pentru a iesi in evidenta, pentru a se lauda, sau inca nu si au inceput viata sexuala si sunt curiosi.
Dar totusi daca e asa atunci le dau dreptate strainilor care ziceau ca suntem un popor de tigani fiindca vom ajunge mai rau ca tiganii...asta e adevarul, daca continuam in ritmul asta va fi vai si amar de noi si de tara noastra.

| smaranta a răspuns:

Cred ca principala cauza care a dus la situatia asta este libertinismul exagerat dupa model occidental de dupa 89.Ma mira totusi ca sunt atatia tineri dezorientati cand traim in era informatiei si au atatea surse laindemana, internet, reviste pentru adolescenti. Cred ca scoala mai poate salva ceva prin orele de dirigentie, unde sa fie invitati cate un psiholog, medic sau nu in ultimul rand un preot.Multi dintre tinerii ajunsi la varsta intrebarilor sunt crescuti de bunici sau alte rude, parintii fiind la munca in strainatate, ar putea fi si asta o cauza asa ca numai scoala mai poate face ceva.

mira
| mira a răspuns:

Cred ca Ministerul Sanatatii ar putea si el sa se implice alaturi de scoala si parinti. O brosura despre sarcina inmanata si baietilor si fetelor ar rezolva partial problema.Pentru conceperea ei s-ar putea lua ca sursa de inspiratie chiar intrebarile TPU. Mira

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ar trebui sa sa se autoeduce si singuri, iar raspunsurile pe TPU, pentru ei, sa nu le mai induca falsa credinta, ca din punct de vedere sexual totul e normal, si adulterul, si perversiunile si in toate gaurile, cum am intalnit{nu dau nume}ca de aia e sex.stiti doar ca nu e chiar asa si totusi vad ca dati niste raspunsuri chipurile educative nu si moralizatoare, numai ca sa para ca vreti sa ajutati sau sa va dati mari pedagogi.sa fim seriosi generalitatile sunt aici si la scoala, acasa fiecare isi cunoaste odrasla si stie sa o indrume. ei trebuie doar sa intrebe. dar nu o fac.cand au pus o intrebare despre inceperea vietii sexuale stiti doar ca au si facut-o deja.sa nu-i ironizam? se ironizeaza intre ei singuri afland ca sunt virgini la o varsta frageda de parca nu ar fi normal. o trudita care a mancat o boaba de strugure la o petrecere si a cazut ca proasta la lat o sa le duca pe toate cu ironiile ei numai din invidie ca ea nu mai e inocenta.asa ca aviz amatorilor si amatoarelor de prietene binevoitoare in a va educa sexual si a va dezvalui cat e de cool sa fii prost sau proasta la varste sub majorat cel putin.

| n2paul a răspuns:

Daca sunteti baieti intrati pe www.artaseductiei.ro si o sa va ajute mai mult decat va imaginati, iar daca aveti doar probleme de personalitate de exemplu lipa motivarii, increderii in sine si asa mai departe incercati pe www.personalitatealfa.com. Nu ezitati si nu va mai bazati atat de mult pe altii, foarte putini oameni iti vor binele asa ca trebuie sa te descurci singur.

| hashe86 a răspuns:

La situatia asta au contribuit mai multe aspecte:
1.parintii tinerilor de azi s-au format si educat intr un sistem de valori care le spunea inca de mici ca e rusinos sa vorbesti sau sa faci sex(desi toata lumea o facea), e rusinos sa ti arati mai mult de cm de piele, e rusinos sa vorbesti despre organele sexuale.
si in acelasi fel au considerat ca trebuie sa si educe si dansii copiii, asemeni cum au fost crescuti. in plus cred ca multi sunt luati prin surprindere de rapiditate cu care copilasul dragalasul a ajuns la pubertate si incet incet activ sexual.
2.pe de alta parte tinerii, generatiile post 89 au vrut sa recupereze cat mai rapid decalajul cu vestul si asemeni unui start in proba de 100m viteza s-au grabit sa incerce toate libertatile de care se bucura occidentali, insa neavand bazele pe care acestia le aveau. astfel informarea saraca suprapusa peste teribilismul lor are de multe ori efecte nefaste.
3. in ziua de azi la cate mijloace de informare sunt, nu e foarte greu sa afli raspunsul la orice nelamurire ai.

| 2311 a răspuns:

Dupa parerea mea, familia si scoala sunt factorii importanti pentru o dezvoltare optima, sanatoasa a copiilor. Dar din pacate familia nu are informatia necesara si chiar de ar citi, ar lua dupa net, nu ar sti cum s-o foloseasca, s-o valorifice...De aceea, in toate scolile, ar trebui sa existe psihologi scolari(consilieri scolari), care au competentele necesare sa abordeze astfel de problematici. Dar ar fi bine daca, s-ar introduce si in curricula scolara discipline optionale ca: ed. sexuala, ed. pentru. sanatate, etc.

| SakuraTheCherryBlossom96 a răspuns:

Ei bine.Multi isi incep viata sexuala foarte devreme.Chiar si la 8 ani.Nu-i bine sa ne incepem viata sexuala pana nu avem 18 ani.

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

La scoala cum exista ora de dirigintie, poate fi si ora de sexologie, unde cadre medicale sa le explice incepand din clasa a V-a abc-ul vietii sexuale si repercursiunile ei.

| jedi_7867 a răspuns:

Problema este una globala si deriva din faptul ca s-a produs o decuplare intre varsta maturitatii sexuale si varsta maturitatii sociale. Inainte vreme cele doua erau mai mult sau mai putin identice. Acum, maturitatea sexuala se intampla cu mult inaintea maturitatii sociale. Unii ajung sa se maturizeze social foarte tarziu (25-30 de ani).

Imbunatatirea situatiei eu o vad ca avand doua componente: Prima consta in incurajarea unei maturizari sociale mai rapide prin incurajarea participarii tinerilor in societate de la varste cat mai fragede. A doua consta intr-o educatie sexuala adecvata facuta la o varsta cat mai frageda. Ar trebui sa fie facut in asa fel incat copiii sa inteleaga ce se intampla si sa inteleaga consecintele alegerilor pe care le fac.

| cribus a răspuns:

E un subiect pe tema caruia se poate discuta foarte mult... tinand cont ca am observat la pustoacele de 12-14 ani care spun prietenele mele rad ca nu mi-am inceput viata sexuala...si o fac sa fie in pas cu moda dar nu se informeaza deloc cu toate ca in ziua de azi ar putea foarte usor sa afle tot ce e legat de sexualitate, sanatate de pe internet.nici mie si sunt multi din generatia mea (cand subiectele despre sex erau tabu)nu mi-au spus si nu am indraznit sa-mi intreb parintii ceva legat de sex cautam reviste carti ...eu cred ca nu-si doresc sa fie informati si la scoala daca s-ar introduce ore de sexilogie eu iti garantez ca nu s-ar putea tine orele respective...parerea mea e ca daca ar citi si s-ar mai documenta nu ar mai fi atatea avorturi si alte probleme!

| Bixelle a răspuns:

In ziua de azi toti copii stiu multe prosti de mici... fara ca nimeni sa stie asta sau aproximativ parintii nu stiu... parintii ar trebui sa vorbeasca cu copilul lor despre aceste lucruri inainte sa fie prea tarziu... daca parintii ar vorbi cu copii de viata sexula si ce riscuri isi asuma de la o anumita varsta poate ca atunci vor lua o decizie mai buna... ei trebuie sa fie avertizati pentru ca in mare parte de la 15-16 ani si chiar si mai jos de atat adolesceni isi incep viata sexuala fara a stii ce risucuri isi asuma si fara a sti ca simpla noapte poate face mai mult... Copii de 13-14 ani care si-au inceput deja viata sexuala au facut-o din curiozitate pentru a vedea cum este... ei au auzit de la prieteni veri etc care au facut-o ca a fost bine sau lucuri de genu asta si negandindu-se la varsta lor si la riscurile asumate au,, facut-o"... in asemenea cazuri pe o parte este si vina parintilor dar pe cealalalte parte a copilului...

| larisa40 a răspuns:

In mod normal informatiile cu privire la acest subiect ar trebui dezvoltate in familie sau la scoala, dar hai sa fim seriosi.Stim cu totii ca acest lucru nu se intampla(mentalitate, rusine, dezinteres). E bine totusi ca exista internet si acesti copii se pot informa chiar dupa aceste forumuri.Singurul lucru pe care-l putem schimba este acesta: sa uitam mentalitatile invechite, sa profitam de fiecare situatie pentru a-i explica micutului nostru sau viitorilor micuti ce trebuie sa faca.TREBUIE SA VORBIM DESCHIS.

| BeBe_3144 a răspuns:

Parerea mea este ca prima data ar trebui sa invete de la parinti, sa aive habar cat de cat despre ce este vorba si dreptat poate invata de oriunde si este un inceput bun.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un semnal de alarma poate fi tras de catre proprietarii TPU, intr-un rapid elan de responsabilitate civica ar putea lista intrebarile cu pricina si le distribui scolilor din tara si cabinetelor medicale de pediatrie; in varianta mai scurta fiecarui reprezentant la nivel de oras al ministerului invatamantului si respectiv asociatiei medicilor pediatri/familie pentru a actiona pe terenul lor; nu in ultimul rand ministrilor impricinati si ministerului familiei ca mi se pare ca exista deja! Nu stiu daca revistele de specialitate si/sau ziarele sunt binevenite in aceasta problema... Voi ce parere aveti? Eu cred ca e doar o chestiune de timp si de sponsorizare! Sa ne tineti la curent, multumim.

| alma a răspuns:

Buna, eu cred ca parintii trebuie sa educe copiii inca de mici, dar cum exista si copii cu probleme familiare ar trebui atribuit acest rol scolii pentru ca la scoala au acces toti copiii in schim de internet nu dispune toata lumea. Pa

| dicarmencitta1957 a răspuns:

Imi pare rau ca trebuie sa spun, dar cum un copil de 15 sau 16 ani sa stie ceva despre sex, daca parintii pe care ii are nu stiu prea multe despre sexualitate, deci traim intr-o tara, fara cultura generala.Acest lucru ar trebui sa existe in cartile de scoala 5-8 primara. Ce sa facem noi cursuri sa invete bieti copii, la scoala ce inseamna sexul? Mai bine fac profesori o greva si cer bani decat sa se tina de cursurile scolii.Deci parintii nu stiu prea multe, profesorii nu au treaba si copii dau capul de probleme, asta este cruda realitate din tara noastra.Sa mai treaca 100 de ani si poate se educa si romanul.

| rebeka_3345 a răspuns:

Adevarul este ca majoritatea adolescentilor se cred maturi si capabil de multe lucruri, si printre aceste lucruri se afla si inceperea vietii sexuale de la o varsta mai frageda.
parerea mea este ca, chiar daca parintii isi instruiesc copii in privinta vietii sexuale si le atrag atentia ca nu este bine ca ei sa-si inceapa varsta sexuala de la o anumita varsta...este in zadar. din simplul motiv al prostiei, din partea copilului
noi tinerii din ziua de azi ne credem destepti, crredem ca putem face ce dorim, deci nu mai exista nici macar acel respect pentru parinti
intr-adevar e groaznic, dar asta e realitatea
prin uramare nu ai cum, nu avem cum sa-i impiedicam pe restul sa-si inceapa viata sexuala,,, de la o varsta nepotrivita.

| ancaps a răspuns:

Eu cred ca parintii ar trebui sa fie primii care le da un sfat, sau daca nu au curajul sa ii intrebe pe parinti, sa caute un consultant in astfel de probleme. Dar sa fim sinceri si tinerii iau totul in joaca si ar trebui sa fie mai responsabili.

| giovana a răspuns:

Cred ca parintilor nu le mai putem (societatea) da sfaturi sau face cursuri pentru a-si educa copiii si in problema sexualitatii; nu putem stii in fiecare familie ce se intampla si cum isi educa copiii. Vedem insa si auzim zilnic copii care vorbesc despre sex intr-un mod halucinant, de parca sexul ar fi ceva de pe alta planeta sau ar fi cel mai important lucru din lume, sau ar fi o intrecere care pe care. De aceea daca familia nu detine controlul cred ca urmeaza SCOALA. Din clasele mici copiii sunt curiosi, surprind acasa scene intime si doresc lamuriri, explicatii. De aceea, trebuie ca scoala sa se implice si sa aiba 1 ora pe saptamana curs cu un medic/psiholog pentru acest subiect: relatii de familie, sex, relatii interumane, educatie, codul bunelor maniere. Nu gasesc exact termenul care sa cuprinda toate acestea, dar Ministerul Invatamantului cu siguranta va gasi, daca este interesat in educarea tinerilor. Pe vremuri se faceau la scoala cursuri de "gospodarie" pentru fete unde invatau generalitati despre gatit, curatenie, chiar lucru manual-tricotat, pregatire pentru viata de familie, iar baietii atelier. Erau foarte instructive. Orele de dirigentie erau dedicate codului de bune maniere si alte teme propuse de elevi. Toate acestea nu mai sunt in programa scolara, se va scoate de catre Abramburica educatiei si gimnastica...cu ce raman copiii din scoala? Inca din gradinita copiilor trebuie sa li se dea o educatie corecta in instyitutie, mai ales ca acolo copiii dorm dupa masa. Nu le spun nici macar sa faca pipi inainte de culcare si apoi saracii merg pe rand, deranjandu-i pe ceilalti..., nu le spun sa se spele pe manute inainte de masa etc. Consider ca scoala are cel mai important rol. Desigur ca si religia ar putea avea, dar asta este optional, repet, optional. (@alexandruh - nu este corect "educatie in spirit crestin ortodox" pentru ca sunt multe religii si atunci ar urma un circ cu cine la ce ore merge.) Nu, religia este materie separata, eventual. Educatia in schimb este necesara, absolut necesara, oricarui copil care are orice fel de religie. Desigur sunt imens de multe de spus dar in principal scoala ar trebui sa isi ia in serios rolul educator.

| micurutza2005 a răspuns:

Eu cred ca trebuie sa invatam copiii inca din gradinita despre anumite lucruri de ex.ar trebui sa inceteze minciuna asta cu ''te-a adus barza''ca ma dispera, dezorientam copiii din prima clipa cu aceasta afirmatie. eu de ex.am o fetita de 3ani jumate si niciodata nu i-am spus ca a adus-o barza ci i-am explicat (eu nascand cu cezariana)ca ea a venit pe lume din burtica mea si acolo a stat pana a crescut si cand nu a mai avut loc dr. a operat-o pe mama si a scos-o afara sa creasca mai departe. eu nu am retineri cu fetita mea desi e mica si ea nu pune intrebari dificile( inca)pentru ca incerc sa-i explic cum pot si cat se poate ceea ce nu intelege.intr-o zi m-a surprins cu intrebarea ce fac cu alweys-urile si i-am explicat cum am putut ca femeile nu sufera in acele momente si ca daca nu ar fi"bolnave''nu ar putea avea bebelusi si a inteles nu a mai pus intrebari.sunt o gramada de parinti etc.care ascund orice lucru legat de sex fata de copii dar nu toate trebuie ascunse trebuie explicate pe masura ce cresc copiii si asa sunt convinsa ca nu vor mai fi copii needucati cand vor creste nu se vor mai intampla tot felul de accidente si probleme eu imi cresc fiica in asa fel incat sa nu existe retineri intre noi mai tarziu, sa poata veni oricand sa ma intrebe orice si sa-i pot oferi ajutorul cu un sfat sau altceva, nu stiu poate gresesc dar macar o sa fie informata pe viitor de tot ce se poate intampla pentru.ca toti gresim dar a fi neinformat e altceva.deci in primul rand ar trebui inlaturata bariera aceasta dintre copii si adulti despre sex, apoi ar trebui informare si educare din scoala, liceu...macar odata pe saptamana, sa se vorbeasca despre sex, boli sanatate, protectie, de catre personal instruit sau macar cu profesori. nu e posibil ce am auzit de ex.recent o intrebare :"daca am facut sex cu prietenul meu de cateva ore protejat si acum fac baie cu el pot sa raman insarcinata ca fac baie cu el?", sau ''am facut sex oral pot sa fiu insarcinata din asta", deci nu se poate cat de neinformati sunt acesti tineri care pun intrebari de genul asta si uite ca sunt intrebari de acest gen deci unde e problema? la parinti in primul rand ca nu le-au explicat nimic niciodata si apoi, nici scolile sau alte institutii de genul, nu au avut activitati de informare si educare al tinerilor si asa apar toate complicatiile mai tarziu.eu as vrea sa se faca macar organizatii de voluntari care sa explice in institutii toate astea, eu m-as oferi voluntara sa explic tinerilor la ce se expun si ca nu e de gluma mai ales cand se ajung la boli.

| kalina a răspuns:

In primul rand parintii ar trebui sa le explice copiilor aceste probleme cat mai natural si sincer posibil.Deseori am auzit chestii de genul ca:'Am aflat de viata sexuala de la colegi, televizor, prieteni.nu.nu de la parinti. Mi-e rusine, si cred ca evita subiectul". Pentru a stopa neplacerile cauzate de o discutie legata de viata sexuala, si pentru a-l face pe adolescentul tau sa se simta in largul lui, si responsabil pe de oparte de alegerile lui, ar fi indicat ca fiecare dintre parinti sa-i explice treptat copilului cum decurg lucrurile. Pot incepe acest procedeu prezentandu-le faptele intr-o maniera specifica varstei lor.Astfel nu s-ar mai ajunge la avorturi, la violuri, la copiii care nasc copii. DE CE sa le fie rusine sau sa-i lase sa descopere singuri un lucru atat de firesc? cu siguranta ei stiu ce se poate intampla atunci cand te trezesti cu fetita de generala sau liceu ca este insarcinata, sau ca a murit in urma unui avort.Multi ajung sa realizeze ca e prea tarziu pentru asta, si copilul de langa tine ce astepta in fiecare zi sa ii spui de acele lucruri, este acum sub tratament sau rapit pentru traficul cu carne vie.Nu este o rusine, nu este ceva interzis, este ceva ce face parte din noi. Explicati-le totul in functie de anii pe care ii au.Astfel odata cu timpul, ei v-or creste si v-or intelege mai bine ce inseamna sa-ti incepi viata sexuala fara filme porno ca studiu, etc.

| bibicarina a răspuns:

Hai sa iti spun ceva.in primul rand ca sa imbunatatim situatia, trebuie familia sa faca ceva, in primul rand sa ii invete de mici ce trebuie, al doilea cu internetul care asta e cauza multor probleme ale tinerilor, dupa in scoala sa ii invete despre sex. dar sa va zic ei oricum daca au legatura cu internetul, nu vom reusi sa facem nimic pentru ei deoarece este o sursa bolnava pentru ei.

| cutache a răspuns:

Televizorul

| giulietta a răspuns:

Parerea mea e ca, pentru. tara asta nu poate face nimeni nimic atata timp cat avem la conducere numai mafie.De acolo pleaca toate problemele noastre, inclusiv aceeasta cu educatia copiilor nostri.De-acolo pleaca problemele parintilor legate de grija zilei de maine, de-acolo pleaca problemele profesorilor legate de salarii s. a. m. d... unicul lucru care se mai poate face pentru. copii nostri este acela de-a merge mai des la biserica si de-a ne ruga pentru. ei si pentru sanatatea lor, atat fizica, cat si mentala.