| wizard_cristi a întrebat:

De fiecare data cand intru pe TPU.ro dau peste tineri dezorientati, care nu au beneficiat de educatie sexuala si de informarea necesara inainte de a-si incepe viata sexuala. Asta duce la boli, abuzuri, sarcini nedorite, avorturi barbare, conflicte, frustrari, traume. Partea cea mai trista e ca multi dintre acesti tineri n-au nici 15-16 ani.
Cum credeti ca putem imbunatati situatia de fata? Cine, cum si cand ar trebui sa ii invete pe copiii acestia ce inseamna sexualitate, santate, etc?

Răspuns Câştigător
| Zoombe3 a răspuns:

Cine? Parintii lor.
Cum? devenind prietenii propriilor lor copii si stand de vorba cu ei, dandu-le sentimentul ca ii inteleg si ii sprijina.
Cand? Doar un parinte poate spune asta, depinde cat de repede se maturizeaza copilul.
Ei nu au nicio vina, ci parintii lor, care nu stiu sa ii educe, majoritatea fac aceleasi greseli pe care le-au facut si parintii lor, considera educatia sexuala un subiect tabu.
In ziua de azi, fetitele la 15 ani isi incep viata sexuala, iar mamele lor le vorbesc despre "pasarica" si "putulica" la 25, mamele acestor fetite sunt penibile si habar n-au sa-si educe propriul copil. Sa vorbesti cu propriul copil despre sex nu inseamna sa-l arunci in bratele placerii carnale fara voia lui, inseamna doar sa-l pregatesti, si sa stie la ce sa se astepte. Asa cum copiii trebuie sa afle de mici ca focul arde, priza electrocuteaza, apa ineaca, cainele musca, furnica ciupeste, la fel este si cu sexul.
Mai intai trebuie educati acesti parinti, si de abia apoi copiii.

41 răspunsuri:
gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Tinereţea este vârsta cea mai plină de dinamism, de energie şi disponibilitate afectivă. Această vârstă este în mod curent asimilată unei perioade de tranziţie, întrucât marchează un proces de formare a personalităţii, de dezvoltare fizică, psihică, morală, socială şi culturală a acesteia.
Tranziţia experimentată de către tinerii români este dublă, întrucât, pe de o parte, ea este implicată de vârsta acestora, iar pe de altă parte, societatea în care aceşti tineri trăiesc se află într-un lung şi dificil proces de tranziţie, fenomen ce determină o serie întreagă de consecinţe la nivelul vieţii individuale şi sociale.
O altă problemă dominantă în viaţa tinerilor, de rezolvarea căreia depinde echilibrul şi integritatea persoanei pe parcursul întregii vieţi, o reprezintă sexualitatea. Cele mai comode atitudini din partea adulţilor, referitor la un astfel de subiect, sunt fie evitarea unei abordări explicite, fie recurgerea la interdicţii sau sfaturi deloc agreate de către tineri, deci sortite din start eşecului.
Democratia ne-a permis sa abordam in discutii diverse, subiecte care in regimul comunist erau privite ca o dezonoare a celor ce ridicau aceste probleme. Eliberarea din tiparele comunismului si accesul la informatii si imagini din tari cu un nivel de trai si putem spune si de cultura mai ridicat, au schimbat si opiniile romanilor despre viata. Dupa 1999, piata presei romanesti a fost invadata cu reviste sexi si porno. Printre primii care au cumparat aceste publicatii au fost si elevii. Pe ascuns de parinti si profesori, singuri sau in grup, au rasfoit paginile, gasind aici subiecte pentru imaginatiile unor minti tinere, usor de influentat. In acel moment s-au impus mai mult ca niciodata, discutii cu privire la o educatie sexuala sanatoasa, intre parinti si copii sau intre profesori si elevi. Dar jena, pudoarea au fost obstacole pe care atat parintii cat si cadrele didactice au trebuit sa le invinga, pentru a-i putea sfatui pe cei tineri. Cu trecerea anilor aceste bariere psihologice au fost depasite, ajungand astazi ca discutiile despre sex sa fie purtate cat mai normal. Scoala, cea care se ocupa de educarea viitorului adult, era normal sa cuprinda si ore cu tematica sexuala.
Este bine ca cineva asculta de sfaturile specialistilor. Si reuseste pastrarea unei sanatati a tinerilor, se evita sarcini nedorite, care de multe ori duc la tragadii. Sigur vor exista si accidente, dar cunoasterea amanuntita a pericolelor, va reduce numarul lor.
Astazi, tinerii au acces mult mai usor la diferite surse de infomare si pot primi sfaturi legate de acest aspect al vietii lor. Pe langa medicul ginecolog sau la un Cabinet d Planificare Familiala, medicul psiholog este alaturi de elevii care vor sa afle mai multe.
Poate ar trebui sa existe mai multe programe adresate elevilor pe tema educatiei sexuale, programe prin care scoala sa-i ajute sa se informeze corect, pentru ca in ziua de azi ei au acces la tot felul de informatii pe aceasta tema, dar sursele din care provin acestea nu sunt intotdeauna cele mai potrivite.
Parintii ar trebui sa discute aceste probleme legate de debutul vietii sexuale de la o varsta mai frageda, gradual, pentru ca este un subiect ca trebuie discutat cu copiii din timp, pentru ca atunci cand acestia decid sa-si inceapa viata sexuala, sa fie pregatiti. A te preface ca subiectul nu exista, nu inseamna ca acesta nu este acolo. Parintii trebui sa ia atitudine cu multa intelepciune si rabdare.
Totusi cred ca educatia sexuala ar trebui sa inceapa cu parintii, carora sa li se acorde consiliere in legatura cu modul in care ar trebui sa raspunda curiozitatilor, firesti pana la urma, ale copiilor. Aceasta"greseala" a parintilor se perpetueaza de la o generatie la alta. Fiecare la randul nostru nu am primit educatie sexuala de la parinti, si la randul nostru, nu suntem foarte priceputi in a oferi acest gen de educatie copiilor...
Chiar daca suntem stresati de viata pe care o ducem in ultimul timp, TREBUIE sa gasim timp pentru a face educatie propriilor copii... oare ce este mai important pentru un parinte? ...cat de rau il poate lovi o BOALA VENERICA, SIDA, O SARCINA NEDORITA sau LEGATURA CU UN TANAR/A CU DEVIATII SEXUALE? GANDITI-VA PARINTI...CINE/CE MERITA MAI MULTA ATENTIE IN VIATA VOASTRA?

| annagabi a răspuns:

Sincer, si pe mine ma ingrijoreaza ceea ce citesc pe internet. O solutie ar fi introducerea obligatorie (prin programa scolara) inca din clasa a 5 a la orele de dirigentie a unor teme de discutie despre sex, transformarile biologice prin care urmeaza sa treaca incepand de la aceasta varsta, lecturi sau pagini de web ce ar trebui accesate, invitarea macar o data pe trimestru a unui medic ginecolog care sa le raspunda la intrebari( cu sau fara prezenta dirigintelui la aceste discutii, dupa cum voteaza clasa), implicarea activa a parintilor ar fi deja ceva ideal. Pentru ei, parintii, cred ca ar fi util ca pe langa casele de cultura sa se infiinteze, cu sprijinul primariilor, cluburi ale parintilor, unde sa poata sa faca schimb de experienta, sa afle de la specialisti modalitati de imbunatatire a comunicarii cu copii lor, cum ii pot ajuta sa isi formeze personalitatea, cultura generala... Sunt multe de spus si de facut, chiar un site dedicat special parintilor...

| mircea a răspuns:

Lipsa prezentei parintilor in viata propriilor copii, creeaza si aftfel de situatii. Educatia sexuala trebuie inceputa in familie printr-o abordare graduala, dar presupune prezenta parintilor in viata copiilor. Cei mai multi dintre parinti nu sunt. Imbunatatirea acestei situatii este dupa parerea mea fff grea, daca nu chiar imposibila uneori. De ce? Pentru ca trebuie modificate prea multe elemente esentiale in dinamica societatii umane prezente si mai ales cateva :
1. interzicerea lucrului mai mult de 8 ore pe zi, indiferent de motive, necesitati, etc., pentru ca parintii sa poata fi alaturi mai mult timp de copii;
2. organizarea in cadrul scolii a unor seminarii, unde sa vina pe langa parinti si copii si specialisti care sa explice tuturor ce reprezinta "sexul si sexualitatea" pentru specia umana;
3. incepand cu varsta de 14-16 ani, toti adolescentii/tinerii care se prezinta la medic sa fie informati si discret chestionati de medic, de fiecare data asupra problematicii inceperii vietii sexuale, iar aceste observatii sa fie consemnate in fisa medicala.

| claudelle a răspuns:

Buna...este adevarat ceea ce spuii... din pacate si parinti au o vina in educatia copiilor lor... le da prea multa libertate...copilului...si nu discuta cu el despre ce este bine si ce este rau sa faca...eu cred ca copilul trebuie invatat de mic...deja la 7 ani...incepe sa inteleaga... ce este bine sau rau de facut...nu ca nu ar inteloege mai devreme... dar daca ii explici copiilului ca relatia sexuala cu un baiat...nu trebuie sa o incepii doar de a fii si tu in ton cu moda...sau ca cineva iti povesteste ca ce bine e...copii daca sunt invatati de mici,,,,, doar asa pot sa se rerpecte...si sa stie sa ia o decizie ...pe viitor cred ca trebuie mai multa comunicare intre parinti si copii...sa isi faca timp pentru ei... daca nu vor sa regrete mai tarziu...la cate cazuri sau mai intamplat...Comunicarea este foarte importanta... dar daca parintii... dau atata libertate copiilor...nu le fac un program pe care sa il respecte...si ...nu doar parintii sunt de vina... cea ce se difuzeaza la televiizor... a ajuns la un nivel extrem de prost ...crime, violuri, filmee pe care un copiil (da la 16 ani tot un copiil esti )nu trebuie sa il vada...desenele deja sunt...toate indiscrete...atunci de unde poate lua copiilul educatia...si scoala, are o vinaa,,, acum nu mai ai niciunde adapost...PARINTII daca nu vreti ca copii sa mai fie influentati, ...incercati sa ii cresteti si educa...si a le comunica...despre viata sexuala...pentru a nu mai fi atatea dezastre...happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca un psiholog ar fi cel mai in masura sa ii sfatuiasca.Numai ca, din pacate, acesta este un lux in zilele noastre.Cred ca mai pot sa incerce si la un cabinet de planning familial(ceea ce costa).
Eu zic ca ar fi bine ca acesti tineri sa comunice cu parintii lor(si acestia i-ar putea indruma).
Trebuie facut apel la toti parintii sa-si faca timp sa comunice cu copiii lor, sa nu-i judece, ci sa incerce sa-i inteleaga si sa-i ajute.Sa le ofere afectiune, ascultare si intelegere.
Cred ca in acest fel s-ar putea evita o multime de lucruri nedorite.

| ioana17bebe a răspuns:

Un rol importat il au in primul rand parintii, la scoala profesorii, chiar si de la televizor pot invata...ar trebui sa fie mai multa comunicare intre parinti si copii sa fie incredere reciproca, chiar si cu prietenii merita discutat dar depinde de prieten daca te si asculta si ii pasa de tine...

| monalisa a răspuns:

Problema nu e catusi de putin simpla, contrar aparentelor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un adolescent ar trebui sa le cunoasca. Poate ca unii dintre voi ar considera absurda ideea de a introduce in programa scolara tema sexualitatii, mie una mi-i se pare o idee excelenta, avand in vedere modul de gandire al majoritatii parintilor si totodata luand in considerare si modul de viata care l-au avut pe timpul comunismului, nu putem sa-i condamnam ca nu au puterea de a-si indruma si de a-si sfatuii copii in ceea ce inseamna viata sexuala.

| mirela03 a răspuns:

Consider ca parintii sunt personajele principale.
Copii pregatiti de acasa, la scoala nu vor mai susoti pe la colturi si nici nu vor fi la fel de tentati sa incerce marea cu degetul fara sa-si ia anumite masuri de precautie.
De ex., noi avem 3 copii cu varste intre 7 si 12 ani (doi baieti si o fetita). Fetita are 8 ani. Toti stiu varianta corecta a venirii unui bebelus pe lume. Fetita stie ce este acela ciclu menstrual, perioada de fertilitate, medic ginecolog. Nu am facut nimic deosebit, doar am raspuns intrebarilor care ni s-au pus fara sa aplicam reguli de genul "tu esti fetita, du-te la mami". Cine a fost intrebat a dat raspunsul.
Asteptam acum urmatoarele intrebari de la baieti, in special cel mare, deoarece e momentul unor schimbari ale corpului lui. Anul acesta a facut botanica la scoala, iar anul viitor va face zoologie. Anul acesta se inrosea si râdea la inceput cand vorbea despre organele sexuale ale florii, pana cand a fost intrebat ce gaseste de ras la acest subiect. Astfel a realizat ca este ceva normal si culmea, e ceva ce are si el.
Ideea principala ar fi sa ne adaptam noi cerintelor lor de cunoastere, fara prejudecati.
Din exterior copiii nostri pot fi ajutati de psihologul scolii, care teoretic ar trebui sa le cunoasca problemele. De asemenea, ar putea sa existe ore de educatie sexuala si la clasele 5-8, nu doar la clasele de liceu. Asa cum vine stomatologul in scoala si le povesteste de igiena orala, tot asa ar putea sa intre si alte cadre medicale care sa-i invete si alte aspecte:alimentatie, sport-miscare, sexualitate etc.

| vianora100 a răspuns:

Locuiesc in Australia si aici se invata asta la scoala, chiar in clasele a sasea si a saptea.Cred ca ar trebui sa se intample la fel si in Romania.

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Tinereţea este vârsta cea mai plină de dinamism, de energie şi disponibilitate afectivă. Această vârstă este în mod curent asimilată unei perioade de tranziţie, întrucât marchează un proces de formare a personalităţii, de dezvoltare fizică, psihică, morală, socială şi culturală a acesteia.
Tranziţia experimentată de către tinerii români este dublă, întrucât, pe de o parte, ea este implicată de vârsta acestora, iar pe de altă parte, societatea în care aceşti tineri trăiesc se află într-un lung şi dificil proces de tranziţie, fenomen ce determină o serie întreagă de consecinţe la nivelul vieţii individuale şi sociale.
O altă problemă dominantă în viaţa tinerilor, de rezolvarea căreia depinde echilibrul şi integritatea persoanei pe parcursul întregii vieţi, o reprezintă sexualitatea. Cele mai comode atitudini din partea adulţilor, referitor la un astfel de subiect, sunt fie evitarea unei abordări explicite, fie recurgerea la interdicţii sau sfaturi deloc agreate de către tineri, deci sortite din start eşecului.
Democratia ne-a permis sa abordam in discutii diverse, subiecte care in regimul comunist erau privite ca o dezonoare a celor ce ridicau aceste probleme. Eliberarea din tiparele comunismului si accesul la informatii si imagini din tari cu un nivel de trai si putem spune si de cultura mai ridicat, au schimbat si opiniile romanilor despre viata. Dupa 1999, piata presei romanesti a fost invadata cu reviste sexi si porno. Printre primii care au cumparat aceste publicatii au fost si elevii. Pe ascuns de parinti si profesori, singuri sau in grup, au rasfoit paginile, gasind aici subiecte pentru imaginatiile unor minti tinere, usor de influentat. In acel moment s-au impus mai mult ca niciodata, discutii cu privire la o educatie sexuala sanatoasa, intre parinti si copii sau intre profesori si elevi. Dar jena, pudoarea au fost obstacole pe care atat parintii cat si cadrele didactice au trebuit sa le invinga, pentru a-i putea sfatui pe cei tineri. Cu trecerea anilor aceste bariere psihologice au fost depasite, ajungand astazi ca discutiile despre sex sa fie purtate cat mai normal. Scoala, cea care se ocupa de educarea viitorului adult, era normal sa cuprinda si ore cu tematica sexuala.
Este bine ca cineva asculta de sfaturile specialistilor. Si reuseste pastrarea unei sanatati a tinerilor, se evita sarcini nedorite, care de multe ori duc la tragadii. Sigur vor exista si accidente, dar cunoasterea amanuntita a pericolelor, va reduce numarul lor.
Astazi, tinerii au acces mult mai usor la diferite surse de infomare si pot primi sfaturi legate de acest aspect al vietii lor. Pe langa medicul ginecolog sau la un Cabinet d Planificare Familiala, medicul psiholog este alaturi de elevii care vor sa afle mai multe.
Poate ar trebui sa existe mai multe programe adresate elevilor pe tema educatiei sexuale, programe prin care scoala sa-i ajute sa se informeze corect, pentru ca in ziua de azi ei au acces la tot felul de informatii pe aceasta tema, dar sursele din care provin acestea nu sunt intotdeauna cele mai potrivite.
Parintii ar trebui sa discute aceste probleme legate de debutul vietii sexuale de la o varsta mai frageda, gradual, pentru ca este un subiect ca trebuie discutat cu copiii din timp, pentru ca atunci cand acestia decid sa-si inceapa viata sexuala, sa fie pregatiti. A te preface ca subiectul nu exista, nu inseamna ca acesta nu este acolo. Parintii trebui sa ia atitudine cu multa intelepciune si rabdare.
Totusi cred ca educatia sexuala ar trebui sa inceapa cu parintii, carora sa li se acorde consiliere in legatura cu modul in care ar trebui sa raspunda curiozitatilor, firesti pana la urma, ale copiilor. Aceasta"greseala" a parintilor se perpetueaza de la o generatie la alta. Fiecare la randul nostru nu am primit educatie sexuala de la parinti, si la randul nostru, nu suntem foarte priceputi in a oferi acest gen de educatie copiilor...
Chiar daca suntem stresati de viata pe care o ducem in ultimul timp, TREBUIE sa gasim timp pentru a face educatie propriilor copii... oare ce este mai important pentru un parinte? ...cat de rau il poate lovi o BOALA VENERICA, SIDA, O SARCINA NEDORITA sau LEGATURA CU UN TANAR/A CU DEVIATII SEXUALE? GANDITI-VA PARINTI...CINE/CE MERITA MAI MULTA ATENTIE IN VIATA VOASTRA?
postat la 19 Iunie 2009 21:06

| rodel a răspuns:

Cea mai mare tampenie cu"educatia sexsuala". Mii de ani, oamenii si animalele... s-au imperechiat fara educatie. Invatati-i pe copii cum sa se reguleze de mici si ati dat toata civilizatia peste cap, daca nu chiar ati dat-o. Vorbiti asa de mult de SEX incat au inceput sa se imperecheze intre ei barbati cu barbati si femei cu femei. D-zeu a lasat simplu si precis, cum fiecare lucru in viata se face natural, discret si la timpul potrivit. Opriti-va perversilor sa mai distrugeti omenirea ( ce a mai ramas din ea).