Buna! Eu sunt clasa a 10a filo-engleza. Diferenta dintre filo simplu si filo eng/fr e faptul ca avem 6 ore de eng/fr (dintre care una e cultura si civilizatie) la profilul asta se pune accent pe istorie si romana +limba limba de bilingv, dar o sa ai : 4 ore ro, 2 ore de istorie 2 de geografie 2 mate, fizica, chimie, si de limba a doua, una de bio si alte materii mai putin importante. In fiecare an vei avea o alta materie : logica, pshiologie, sociologie si filozofie (in ordinea asta, fiecare intr.un an) si tu vei avea 2 ore din acestea comparativ cu realul care are doar o ora. Oricum sunt usoare daca înveti la inceput. Vei mai avea in a10 educatie antreprenoriala (despre afaceri...maruntisuri) si in a 11a economie - nu stiu mare lucru. De asemenea vei avea cate o ora de lat in a 9a si a10a si 2 in ceilalti doi ani. Bacul il dai la romana si istorie si la alegere dintre geografie logica psiho sociologie si filozofie (posibil si economie, nu-s sigura ) si competente la romana, engleza si info (la informatica lucruri banale, oricum ) sper ca iti e de folos romanul asta scris de mine am fost si eu in momentul ala decisiv cand trebuie sa alegi, dar sa stii ca orice ai alege, daca vrei la facultate de "real" se poate, daca nu vrei nu. Sa nu crezi in faza cu "injumatatirea optiunilor ", cine vrea, poate. In plus, privind altfel lucrurile, dai un bac usor si faci o pregatire un an-2 (pe care oricum o s.o faci de mult mai devreme la real pentru ca e greu, cel putin in liceul meu ) si ajungi acolo unde vrei. Cei de la real : bac greu, materii grele ce necesita pregătiri si de obicei profesori mai stricti....depinde de tine acum
In principiu, la orice - cu un pic de munca, o pregatire de un an. Dar ca facultăti de profil ai destule optiuni : litere, filologie si jurnalism - astea.s baza in teorie. De la litere ai diverse profile cu mai multe limbi, nu iesi neaparat profesoara, poti iesi traducator si jurnalist, poti lucra la relatii umane cred Nu e strălucit. La drept cred ca stii detaliile, e concurenta mare dar merge daca ai ambitie. Apoi mai ai snspa aka stiinte politice ...numele vorbeste de la sine, sincer nu ma pricep, in turism si la geografie mai sunt si relatii internationale, acolo as vrea eu. Sunt diverse specializări si poti iesi traducător, jurnalist, sa lucrezi pe posturi de resurse umane si publicitate la orice firma Parlamentul european, bine iti dai seama si la celelalte probabil ca sunt mai multe optiuni eu m.am documentat pentru asta mai poti da si la un ase cu o pregatire mica de cateva luni la mate daca nu esti paralel totaln. Ai si acolo specializări de limba straina si altele, sunt optiuni, sa zicem ca medicina si poli nu sunt chiar accesibile dar restul e ok
Bună!
La "Filologie" dai BAC/examen SCRIS "obligatoriu" din Română şi Istorie!
Iar la proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă - poţi alege între : Geografie, Logica si argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie; vezi Anexa 1 de la linkul :
subiecte2011.edu.ro/bacalaureat/Legislatie/Ordin_4800-31-08-2010.zip
ÎNAINTE de acestea vei da ( obligatoriu ) COMPETENŢELE lingvistice si digitale :
* "proba A: proba orala - Proba de evaluare a competenţelor de comunicare orala în limba româna
* proba C: (proba orala, scrisa si
practica) - Proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limba de circulaţie internaţionala studiata în liceu
* proba D: proba scrisa/practica - Proba de evaluare a competenţelor digitale".
Asta, dacă NU se schimbă Metodologia/legislaţia până vei da tu BAC-ul
Toate cele bune.
Vezi materiile & nr de ore la linkul :
http://www.tvrcs.ro/trunchi_comun.php
La "Filologie" dai următoarele teze :
"* Teza la Limba si literatura romana
* Teza la Limba moderna 1
* Teza la Istorie/ Geografie (la alegere)
* Teza la Limba latina (la seral si frecventa redusa la clasa a XIII-a se sustine la Stiinte socio-umane)" - SURSA :
http://www.isjbn.ro/upimg/MEN%2062281-11102013%20Discipline%20TEZE.PDF
AlexaC98Z întreabă: