Pentru titlu: Introducere (spui si tu ceva scurt si la obiect care sa cuprinda o explicatie a titlului). Dupa in cuprins faci: Alcatuire (spui din ce e alcatuit faci referire la valoarea morfologica) si iei fiecare termen pe rand si il explici asa cum apare in text. In incheere mai spui o concluzie referitoare la titlul textului.
Cu mesajul e destul de greu. Introducere: spui care e mesajul tot pe scurt tot la obiect (pe scurt dar sa contina mai tot ). Apoi in cuprins: un argument care sa imi sustina opinia (daca in cerinta iti cere sa iti spui opinia spui asa daca nu treci direct si spui: ) mesajul textului este nu stiu care. O iei pe aratura si bagi figuri de stil le explici. Alt aliniat, alte figuri dezvolti ideea care ai inceput-o despre mesaj. In incheere bagi o concluzie...
Pai e chiar simplu cu explicarea mesajului textului citesti bine poezia si o iei pe versuri si explice a a vrut autorul sa demonstreze prin folosirea figurilor de stil sau a imaginilor artistice, cat despre titlul e tot la fel incearca se te concentrezi atunci cand citesti poezia.
De care compunere? De aia care sa incadrezi un text in genul epic sau liric sau compunere de asta oarecare ( ex.:O zi de vara... etc) Daca e de aceea sa explici genul epic sau liric te pot ajuta eu;) Uite aici linkurile http://www.scribd.com/doc/63445777/Trasaturile-Genului-Epic ( genul epic) http://www.scribd.com/doc/58229603/Trasaturile-genului-liric ( genul liric ) Am si eu marti examen stiu ce senzatie ai :) :*
Orice compunere are trei parti : introducere, continut (minim doua aliniate) si concluzie.
In introducere spui cate ceva despre textul care urmeaza sa fie analizat, despre autor.
In continut faci practic analiza titlului, mesajul textului sau orice se cere in indicatie, fiecare idee e intr-un paragraf separat, dar un paragraf (aliniat) nu are voie sa contina doar o singura propozitie.
In concluzie faci o scurta recapitulare a ideilor principale, sau tragi tu o concluzie personala.
De fapt am lucrat numai pe gen epic și gen liric dar am zis să fiu pregătit în caz că îmi pică la examen...
Pai trebuie sa lucrezi pe liric (liric+pastel) si epic(epic, schita, nuvela, basm si fabula). Doar atat, e simplu . Si tot legat de literatura: textul nonliterar (textul publicitar, anuntul publicitar, stirea si parca mai era unul).
Http://copyrightdea.wordpress.com/2011/06/19/semnificatia-titlului/ (pentru titlu) si http://copyrightdea.wordpress.com/2011/06/19/mesajul-unui-text-liric/ (pentru mesaj, ai si model de examen).
BAFTA MULTA! :)
AdelinRO123123123 întreabă: