anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

E oare utila suedeza? Intreb pentru ca m-am apucat de vreo luna sa invat de una singura. Pare stupid, dar m-am apucat doar pentru ca imi placea cum arata un actor suedez rolling on the floor.
Germana sau franceza nu am reusit sa le invat deloc. La un moment dat am crezut ca am eu o problema. Dar acum imi dau seama ca pur si simplu nu imi placeau. Cu suedeza a mers lin. Am invatat forme de adresare, timpurile verbelor si pot face conversatie scurta.
Merita sa continui?
Sau ar trebui sa renunt si sa ma chinui totusi sa invat germana sau franceza?
Si nu, nu stiu ce vreau sa fac cu viitorul meu.

18 răspunsuri:
| SingleForOne a răspuns:

Pe plan internațional, nu prea.
Dacă te interesează sa lucrezi, să trăiești și să călătorești prin Suedia, Norvegia și/sau Danemarca, e foarte folositoare. Au viața mult superioară față de noi, dar și mările "țări vestice moderne".

Răspuns utilizator avertizat
| 94Lucifer94 a răspuns:

Este utilă dacă vei merge in viitor in Suedia. In rest, nu e precum engleza, spaniola, o limbă internatională. Germana, cel puțin acolo găsești și salariu de 3000 de euro. Franceza la fel, poate fui folositoare doar in Franța. Invață ce ți se pare mai util. Eu de exemplu nu imi place germana, dar aș vrea să am un job in Germania, pentru că e aproape de România, și se câștigă destul de ok. Am lucrat in Anglia in azil, pentru că mi-a plăcut să am grijă de bătâni, dar aș face o schimbare și aș prefera Germania

| johnnny123 a răspuns:

Nu ai reușit să înveți franceza, în schimb într-o lună ai reușit să înveți pe cont propriu suedeza până la nivelul de a face conversație? Hmm...

Dar presupunând că așa stau lucrurile, atunci rezultă că dacă mai studiezi încă șase luni cu un profesor o vei stăpâni la nivel avansat. Deci merită.

| Eireann a răspuns (pentru Bubico2022):

Cea mai vorbita la nivel de vorbitori nativi e mandarina. In Brazilia se vorbeste portugheza deci aproape o treime din populatia Americii latine nu vorbeste spaniola ( din 660 de milioane de locuitori 214 de milioane sunt in Brazilia).

| relian a răspuns:

Cred ca esti ciudata laughing cine vorbeste suedeza, si aia acolo pe linga limba lor stiu si engleza, deci pune daca vrei sa te ajute si invata engleza.
Daca nu stii e bun,mergi asa cu valu laughing Eu zic ca e problema totusi, ma refer ca inveti limbi straine greu, nu e pentru ca nu-ti plac unele,e pentru ca nu-ti plac nici unele laughing de aia se invata greu.

Dar daca insisti, daca ai vointa, in timp inveti, dar cum am zis invata engleza, suedeza nu te ajuta absolut cu nimic.
Daca mergi in Suedia, vorbesti engleza, multi acolo stiu si engleza.

Se pare inveti numa chestii ce nu-ti folosesc mai pe nicaeri laughing
Nu te chinui sa inveti nici germana si nici franceza, chinuite sa inveti engleza, ce arati tu nu te ajuta decat daca ai merge in tarile alea, in rest in general te ajuta engleza, in vizita de mergi, engleza te ajuta oriunde.

Deci la nivel mondial, vorbin ca si calatorie, sau daca meergi la munca schimburi de experienta etc, acolo se cere engleza, peste tto unde mergi se vorbeste engleza.

Daca te duci in china in vizita, aia tot engleza vorbesc laughing in america altina ce spune bubico, daca mergi in vizita tot engleza vorbesc si aia la hotele la magazine etc.

Nu te apuca sa inveti spaniola, cine dreacu ii baga pe aia in sama, niste ultimii oameni.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru relian):

Ai scris un comentariu in care ai repetat de 20 de ori sa invat engleza fara sa ca macar sa ma intrebi dac am invatat-o. Da, o stiu la nivel C2.

| relian a răspuns (pentru anonim_4396):

Repetitia e mama invataturii asta daca nu stiai laughing Daca stii engleza, atunci e bun si asa rau. Daca ai timp si nu ai ce face cu el, mai bine fa ceva sport, alearga e mai util decat sa inveti suedeza laughing

Nivel C2 cei ala? Invata sa stii nivel X10 laughing nu stiu cei ala, dar invata sa stii si mai bine, asta daca nu ai chef sa alergi, alergi dimineata pe aer proaspat matinal laughing

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Merită.

| darrio2007 a răspuns:

La câte actrite mi-au placut mie de-a lungul timpului, cred ca invatam aproape toate limbile globului. Suedez iti foloseste cel mai mult daca vrei sa te stabilesti acolo.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Bubico2022):

Suedeza nu e deloc mai grea ca germana, îți zice cineva care a studiat un pic din ambele.
Suedeza și-a pierdut cazurile, în timp ce germana a păstrat patru dintre ele. De fapt, singurele limbi germanice care și-au păstrat cazurile sunt germana și islandeza (care e foarte izolată și abia s-a schimbat în ultimii 1.000 de ani).

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Dacă te fascinează, merită!
Învățatul unei limbi te ajută să îți dezvolți creierul, în primul rând, dar poate fi folos și dacă vrei să înveți o limbă înrudită în viitor. De aia e utilă latina, măi băieți: un om care știe latină va putea învăța mult mai ușor orice altă limbă romanică.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Bubico2022):

Asta e adevărat, dar eu mă refeream la comparația germană-suedeză.

| tinytim123 a răspuns (pentru johnnny123):

Sa inveti o limba care nu iti place la scoala e mult mai greu decat una care iti place. plus ca suedeza e foarte usoara

| tinytim123 a răspuns (pentru Bubico2022):

Suedeza e la fel de usoara ca engleza dar are cuvinte asemanatoare germanei, nu vorbi daca nu stii. e o limba extrem de usoara