Cel mai bine este sa apelezi la un logopped. In cateva sedinte te poti invata cu pronuntia corecta.
Alta metoda este sa citesti cu voce tare texte "dificile" cat mai complexe, sa te inregistrezi, dupa care redai vocea ta. Este exact la fel ca si cum te aranjezi, te corectezi in fata oglinzii.
Asemenea exercitii de dictie le poti face ori de cate ori ai timp liber si sunt foarte folositoare pentru corectarea oricarei probleme de dictie.
Combinand oglinda /inregistrarea audio-video poti sa-ti corectezi usor si gesturile si ticurile, devenind chiar un interpret /narator de exceptie!
Cauta video cu exercitii de dictie. Sunt pe Youtube! Ele sunt bune pentru pronuntarea cuvintelor si a litereor in propozitie :)
Exe: https://www.youtube.com/watch?v=oIm_wEFbiqA
PS: Si nu-ti bate capul cu Sasitul, fa exercitii de dictie si nu o sa mai ai probleme in privinta asta Cand vei mai creste, se va mai duce din el
Am 24 de ani, am avut probleme cu s de mica. Nu stiu ce sa fac, am facut exercitii pe net degeaba. Nu a iesit nimic. E rusinos sa merg la un logoped? Multumesc mult doamna.
E bună și problema cu logopedul dar cea mai importantă problemă, atunci cînd e vorba de pronunțarea unor consoane, este aceea a dispunerii normale în gură a tuturor dinților și a intervenției limbii ( sau nu) asupra vălului palatin și a dinților.
În mod normal, la pronunțarea consoanei „ș", limba nu intervine în relația cu capătul vălului palatin și atingerea dinților de sus.
La pronunțarea consoanei „ s" acest contact se întîmplă.
Aici e toată diferența.
Dacă la tine, în mod natural, dentiția de pe maxilarul superior ( cei patru dinți din față) are ceva nenormal, impietează asupra ieșirii coloanei de aer din gură și, implicit, la pronunțarea unui „ ș" corect.
Oricum, foarte exact este ca, pentru acest lucru, să te adresezi unui logoped. Mai întîi medicului de familie și apoi acesta te va îndruma către un logoped.
Este cît se poate de probabil ca logopedul, ca specialist în acest domeniu, să indice niște exerciții cît mai adecvate în acest sens.
Și, n-ar fi exclus ca acesta, înainte de a-ți propune niște anumite asemenea exerciții, să te trimită la un cabinet de radiografiere, ca să - ți facă o radiografie a părții anterioare a maxilarului tău. Să vadă ce ar putea să nu fie bine așezat la a ta dentiție.
Îți doresc să rezolvi problema, pentru că, într-un anume fel, e jenantă această situație și devine una de natură psihică, îndeajuns de nesănătoasă.
Să ai sănătate!
WeAreSmart întreabă: