Poate ești prea obișnuit cu filmele de exemplu, unde tot este mai interesant, pentru că se creează suspans prin muzică, personaje, etc., pe când în carte sunt doar litere
De acord, totul e sa fiecare lucru in parte.
Poate filmele sunt interesante si e mai multa actiune dar odata ce incepi sa citesti o carte o sa ai o experienta cu totul diferita. poti sa iti imaginezi tu cum arata personajele, locul, actiunea..plus ca iti dezvolta vocabularul.
Eu cred ca nu ai ales cartea potrivita. Alege un gen care te-ar fascina mai mult. Spre exemplu, cartile cu detectivi sunt fascinante din punctul meu de vedere. In timp ce citesti te poti gandi care ar fi scenariul/cine e faptasul.
Alege o carte care nu are multe pagini. Cauta cartea pe internet si vezi recenzia -》 daca te atrage, o vei citi.
Poate preferi mai mult naratiunea decat descrierea. Cartile chiar sunt interesante dar depinde de tine ce preferinte ai.
Nimanui nu ii place sa faca ceva la care nu are experienta. Niciunui om nu i-ar placea sa faca desen tehnic daca nu e experimentat in asa ceva, nimanui nu i-ar placea sa predea matematica la clasa sau fizica, daca nu are experienta in domeniu, nimanui nu i-ar placea sa tina o prezentare in public daca nu a exersat deseori inainte si nu e destul de curajos s-o faca, nimanui nu i-ar placea sa se dea cu skiurile la un concurs national daca nu are experienta anterioara. Din asta reiese faptul ca cu cat exersezi mai mult, cu cat te pregatesti mai mult la ceva, devii mai stapan pe fortele proprii si mai stapan pe ceea ce faci in sine. Astfel, iti va placea mai mult ceea ce faci. Tradus in termeni de citit ar fi ca cu cat citesti mai des cateva pagini, apoi cateva zeci de pagini pe zi dintr-o carte, cu atat devii mai concentrat pe ceea ce citesti, cu atat devii mai implicat in actiunea de a citi, devii mai consecvent, mai stapan pe faptul ca vei termina cartea respectiva si ca vei intelege si extrage ideile principale din acea carte. Carti in bibliotecile si librariile romanesti sunt cu miile, milioanele, domenii si teme de interes iar sunt cu miile, sutele de mii etc. Importanta e cautarea. Sa stii ceea ce-ti place, ce te intereseaza si sa cauti acel ceva. Pe langa sa cauti teme care-ti plac, la fel de mult conteaza si sa fii curios si deschis la alte teme de lectura. Poate ca te-au plictisit acele carti care au descrieri prea elaborate si inutile. Poate ca te intereseaza ceva mai activ, mai palpitant, poate ca ceva mai stiintific, mai tehnic, poate ca ceva mai putin intalnit. Important e sa stii ceea ce te intereseaza si sa citesti carti care te ajuta cu adevarat in prezent in viata ta si carti care te vor ajuta pe viitor, de asemenea.
Un alt lucru pe care trebuie sa-l ai cand citesti o carte, pe langa placerea de a citi din domeniul ales de tine, este rabdarea. Pe masura ce citesti, trebuie sa fii mai rabdator cu o carte, sa lasi cititul sa decurga de la sine in ritmul sau, ca sa intelegi subiectul. Cititul unei carti nu e ca cititul unor articole pe internet, unde in primul paragraf iti este sintetizata toata informatia. Pe internet, multe publicatii sunt sintetizate, chiar sintetice. Nu-ti dezvolta gandirea critica prea mult. Ti se da o informatie mura-n gura, fara a dezvolta problema discutata. Fara a-ti oferi mai multe puncte de vedere. O carte, in schimb, tocmai asta iti ofera, mai multe unghiuri din care sa vezi o situatie, mai multe ganduri pe acea tema, iti dezvolta gandirea critica pe un subiect dat.
Dacă ar exista doar cărțile oribile pe care ne punea profa să le citim, și eu aș zice că nu îmi plac deloc cărțile. Dar după am aflat că există și alte genuri de cărți, găsești tot felul de cărți interesante în comerț acum pentru toate tipurile de persoane cu un limbaj mai relaxat.
S-ar puteasă mai fie destui ca tine dar eu n-am întâlnit. Oameni care probabil n-au crescut înconjurați de cărți (poate nu citeau nici ceilalți din familie), n-au avut parte de profesori dedicați care să le trezească dorința de a citi.
La mine a fost exact invers, am avut și am o bibliotecă enormă, toți din familie erau/sunt cititori pasionați. Dacă nu citesc măcar câteva pagini în fiecare zi, am o senzație de rău fizic.
Au și filmele farmecul lor dar nu te ajută să te exprimi mai bine și nu-ți îmbunătățesc vocabularul, cum o face o carte...
Treaba cu cititul stă în felul următor, până nu găsești ceva care să îți placă nu te vei atinge de cărți dar dacă apuci sa vezi cat e de frumos sa citesti o carte îți garantez eu că o sa-ti devină un drog, dar macar asta e un drog bun nu unul distrugător.
Eu ador sa citesc, mă trezesc într-o altă lume, una plina de imaginație și după mă simt un om mai bogat dar nu în cifre.
obiwankenobi întreabă:
AdelinRO123123123 întreabă: