| sabin89 a întrebat:

"Filosofia lui Berkeley este cea mai grea de combătut dintre filosofiile idealiste" - am scris în ultima mea întrebare. E corect "cea mai grea"? Ar fi trebuit "cel mai greu"?

Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

Corect se spune: Cel mai greu de combatut este filosofia lui Berkeley.

"Cel mai greu" se acorda cu adverbul "de combatut" Ce este cel mai greu? De combatut este cel mai greu.

"Cel mai greu" este o caracteristica data adverbului "de combatut". Adica, acel "de combatut" este foarte greu DE REALIZAT. Asta lipsea. Este GREU DE REALIZAT sa combati filosofia lui. Acum se intelege de la sine de ce se spune "cel mai greu" si nu "cea mai grea".

Faptul ca tu ai pus "Filosofia lui Berkeley" la inceputul propozitiei da impresia falsa oamenilor ca ar trebui sa acorde "cel/cea" cu filosofia, ca si cum filosofia ar fi un subiect. Cand de fapt filosofia asta a lui berkeley nici macar nu este subiectul in propozitie. Si iar ne intoarcem la gramatica dintr-a opta. laughing

In propozitia asta subiectul este ascuns. Este genul ala de propozitii generaliste care incep cu "Este greu sa [verb]", "Este dificil sa [verb]", "Este de apreciat comportamentul lui" etc.

Iar in aceste tipuri de propozitii, "filosofia" este un complement direct, nicidecum un subiect laughing

Ce este greu de combatut? Filosofia.
Ce este de apreciat? Comportamentul lui.

14 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"cea mai grea", faci acordul cu termenul "filosofie", caci la el te referi(la termen), nu la autor.

| Ellie2emma a răspuns:

E corect așa

| minrest a răspuns:

Ce este greu? E grea filozofia? Sau e greu de combatut? Este greu de combatut aceasta filozofie, in cazul de fata, asa ca, corect este ''greu'', iar nu ''grea''. Sigur, asta nu face filozofia mai usoara!

| Celcestietot a răspuns:

Cea mai grea.

| Catrice a răspuns:

Pau nu stiu.
Academic vorbind e corect 'cea', da' daca mergi pe la colturi dre bloc si cartiere mărginașe, corect e și 'cel'.

| sabin89 explică (pentru Catrice):

Nu e vorba de colţuri de bloc. Uită-te la răspunsul lui minrest, că are sens şi "cel mai greu".

| Catrice a răspuns (pentru sabin89):

Una din chestii era de gramatica. Eu ți-am raspuns la aia.

| Caporal4464 a răspuns:

E corect cum ai scris.

| sabin89 explică (pentru Celcestietot):

Totuşi, spunem "E greu de combătut filosofia lui...", nu "E grea de combătut".

| sabin89 explică (pentru minrest):

Şi eu cam înclin înspre partea asta. Păi mă gândesc cum ar fi fără superlativ, deci fără "cel mai/cea mai", ci simplu "greu/grea". Cum am zice? Filosofia lui Berkeley este greu de combătut (nu grea de combătut).

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Greu de combatut, da. Celui care o combate ii este greu. Daca spui ca este grea, se intelege ca este grea filozofia, nu actiunea de a o combate.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Posibil că filosofia lui să se întindă pe câteva sute de pagini, aşa că, dacă o pui pe cântar, vei constata că e grea (nu greu). happy

| sabin89 explică (pentru laSoledad):

Mulţumesc de răspuns! Un răspuns de profesor. Exhaustiv. Aşa îmi place, să înţeleagă tot românul, chiar şi cea care scrie "va trebuii". Spune-mi te rog "de combătut" este adverb? Nu este verb la supin? Cât despre propoziţii cu subiect ascuns pot să zic că mă cam necăjesc. Am întrebat şi eu pe unul, pe altul care e subiectul în propoziţia "Mie îmi place ciocolata". Păi să vezi, c-o fi, c-o păţi - nu m-a lămurit nimeni. Poate oi fi eu mai greu de cap. Nu-mi plac subiectele ascunse pentru că nu îmi plac oamenii ascunşi. Şi omul este un subiect, până la urmă. De fapt, mi-a spus mie cineva că nimic din ce este ascuns nu va rămânea ne descoperit. happy Acum, fără glumă, ar fi important să cunoaştem cât mai bine gramatica propriei noastre limbi. Am să propun adminilor o categorie numită "gramatică". Eu aş fi primul care aş pune întrebări. Ce este d.p.v. sintactic "mari" din propoziţia "Ei, auzi, vedea-i-aş mari"? Sau, am tot auzit că verbul "a trebui" este de cele mai multe ori impersonal. Eu aş zice că e întotdeauna impersonal, nu de cele mai multe ori, Când este el personal? Astea ca să dau doar câteva exemple. O să propun înfiinţarea categoriei.

| laSoledad a răspuns (pentru sabin89):

A, da, voiam sa spun despre "greu" ca e adverbul fata de verbul "de combatut" si ca de aia, fiind adverb nu trebuie acordat dupa "filosofia". E o idee buna laughing daca vor fi intrebari din gramatica, chiar n-ar trebui ignorate sau eliminate de pe site. Macar la atat sa contribuim cand ii ajutam e altii, sa contribuim la raspandirea folosirii corecte a limbii noastre.