| Petrut360 a întrebat:

Fulgerul este atras de orice metal?

29 răspunsuri:
| mont a răspuns:

In principiu da.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doar de cele cu conductivitate electrica ridicata (Aur, Argint, Fier).
Staniul de exemplu este tot metal dar are conductivitate electrica slaba si e folozit ca izolator in instalatii electrice.

| Iote a răspuns:

happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

rolling on the floor

| Anonimat2001 a răspuns:

NU. Fulgerul de obicei loveste cladirile inalte care n-au paratraznet sau copacii. Fierul e doar conducator de curent dar nu il atrage. Daca eu merg cu fier pe strada cand fulgera sunt sanse egale sa fiu traznit chiar daca nu am fieratanii la mine

| Anonimat2001 a răspuns (pentru mont):

Daca e conducator asta nu inseamna ca il atarage. Fulgere lovesc in copaci, in oceane sau pe campuri. Daca tu faci un bloc din metal si unul din beton si nu au paratrazneturi aman2 au sanse egale de a fi lovite de fulgere

| sierra1 a răspuns:

Este "atras" mai mult de substanțele cu conductivitatea electrică cea mai mare de exemplu materiale de mare conductivitate, cum sunt: Ag, Cu, Al, Fe, Zn, PB, Sn

| gabicoo a răspuns (pentru anonim_4396):

Dă haur, hargint șî fer nu ieste atras numa fulgeru!
winking

| Irinelp a răspuns:

Nu chiar toate metalele ca de exemplu aluminiul nu, s-au metalul acoperit cu plastic și cauciuc,

| InOrOut a răspuns:

Intra si prin cauciuc fulgerul, au demonstrat la MythBusters.
"Mitul : Anvelopele de cauciuc de pe o mașină vă protejează de fulgere izolându-vă de sol.
Fapt: Majoritatea mașinilor sunt ferite de fulgere, dar acoperișul metalic și laturile metalice vă protejează, NU anvelopele de cauciuc. Amintiți-vă, decapotabilele, motocicletele, bicicletele, vehiculele de agrement în aer liber cu coajă deschisă și mașinile cu carcase din fibră de sticlă nu oferă nici o protecție împotriva trăsnetului. Când fulgerul lovește un vehicul, acesta trece prin rama metalică în pământ. Nu vă sprijiniți pe uși în timpul unei furtuni."
https://www.youtube.com/watch?v=wfB3TpcN9VU

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru gabicoo):

Subtil, am inteles big grin

| DascaluIoan a răspuns:

Doar ca idee, fulgerul e atras de diferența de potențial, nu de un metal anume, dacă apare diferență de potențial între nori (încărcați negativ) și, de exemplu, o zonă împădurită, fulgerul nu va avea probleme în a se descărca într-un copac. Paratrăsnetele sunt folosite ca niște poli pentru direcționarea fulgerului, deorece fulgerul "preferă" să circule printr-un conductor decât prin aer.

| halogen001 a răspuns:

Fulgerul e o descarcare electrica si acele sarcini electrice merg pe drumul cel mai favorabil, mai scurt, mai conducator de electricitate. Orice material care conduce curentul, nu neaparat foarte bine, de exemplu un obiect acoperit cu apa, ud daca e la o anumita inaltime si e in legatura cu pamantul, acel obiect se va afla mai aproape de norul incarcat cu sarcini electrice, va scurta drumul si va declansa fulgerul. Un zmeu care are o sfoara uda, va atrage fulgerul. Chiar si un obiect care nu e in contact cu pamantul, dar care conduce curentul, avand o anumita lungime si aflandu-se intre nor si pamant sau intre 2 nori sau chiar in cadrul aceluiasi nor, scurteaza distanta pe care fulgerul o are de strabatut prin aer si poate declansa fulgerul. Metalele conduc foarte bine curentul electric si orice metal cu o lungime mare pozitionat in asa fel incat sa scurteze drumul fulgerului va declansa fulgerul. Si un avion fiind metalic poate scurta drumul sarcinilor electrice si poate declansa fulerul care va trece "prin" avion (pe suprafata avionului, pentru ca sarcinile electrice se resping si ocupa suprafata conductorilor).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Irinelp):

Poate te-ai grabit in a raspunde.
Aluminiul este un bun conductor electric. Se fac retele electrice intregi cu conductori din aluminiu. Pana si eu am in casa la prize conductor din aluminiu.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Anonimat2001):

Primul lucru pe care-l face taranul cand este pe camp la fan si vine furtuna cu fulgere si traznete este sa puna pe pamant, acoperite cu fan, cat mai departe de el coasa si furca. De asemenea stie ca nu trebuie sa se adaposteasca de ploaie sub copaci izolati, mai ales cu varful ascutit. De ce oare?

| Valy4567 a răspuns:

Fulgerul nu e atras de nimic, fulgerul nu e ființă rațională, nu gîndește. Fulgerul este doar o descărcare electrică prin care două regiuni ale aerului se echilibrează d.p.d.v electrostatic. Lovitura de fulger "caută" mereu cel mai rapid traseu către pămînt, de aceea cele mai vulnerabile sunt clădirile foarte înalte, arborii, stîlpii, etc.

| Valy4567 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Se pune la pămînt pentru că fulgerul lovește cel mai des obiectele înalte. Țăranul de pe cîmp fiind mai înalt decît zona de lîngă el, are șanse mari să fie lovit de fulger. Lungindu-se pe pămînt, diminuează șansele de a fi lovit. Coasa și furca nu atrag fulgerul, doar conduc electricitatea foarte bine, iar arcul electric rezultat poate „sări" din coasă în el.

| Zuzu1991 a răspuns:

Nu, sunt metale care nu conduc electricitatea cum ar fi ferita
insa sunt atrase de orice chestie care conduce curentul electric, inclusiv cladiri (care in teorie sunt ude, de la ploaie)
totusi se pot face paratraznete, si exista solutii si pentru avioane sa conduca fulgerul in afara avionului

| Anonimat2001 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Nu are suficienta scoala. Cand e sa te loveasca fulgeru te loveste si fara furca

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Anonimat2001):

Experienta milenara a taranului roman si inteligenta lui nativa face tot la fel de mult, daca nu mai mult decat o scoala (ca invatatura). Am avut ocazia sa asist la umilirea unor persoane care se dadeau mari invatati de oameni simpli, nu cu multa carte, dar cu experienta vietii.

| Anonimat2001 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Nu stiu ce legale ai fumat dar sfatul meu e sa te duci sa iei o gura de aer si sa te bagi la somn eventual

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Anonimat2001):

Nici tigari normale nu mai fumez, ca m-am lasat de cativa ani. laughing Aceasta zicere este doar putin modificata si adaptata. Ea este exprimata de unul din marii nostri invatati. Nu-ti spun, ca esti mai destept decat mine si stii unde sa cauti.

| Anonimat2001 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Nu ma dau destept eu doar am spus un fapt, poti merge pe si cu 7 kg de fier dupa tine pe furtuna ca nu atrage nici-un fulger. Fulgerele lovesc puncte inalte, automat cand esti pe camp nu prea sunt copaci iar intr-o furtuna sunt sanse minime sa te loveasca pe tine daca e furtuna violenta.

| sierra1 a răspuns:

Așadar Petruț mamă, ce concluzie ai tras?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Anonimat2001):

Cat de prosti sunt cei de la Institutul American de Siguranţa Fulgerelor, care te contrazic. Dau si astia niste indicatii aiurea.

| Anonimat2001 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Adica Nikola Tesla (cel mai mare engier al lumii) si oamenii de stiinta din Elvetia sunt primate comparativ cu americanii. Americanii fac studii pe orice bazate pe nimic. Daca pui un american sa-ti arate 2 tari pe harta nu sunt capabili si tot 60% din americani cred ca Europa e o tara. Trebuie sa fii idiot sa pui bot-ul la niste afirmatii facute de o tara care cauzeaza numai dezastre geopolitice. ''Institutul American de Siguranta Fulgerelor'' =) Sa rad de nume sau de cat de cretin esti? *Laughts in German* my dear

| Anonimat2001 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Ce prosti sunt cei de la liniile Boeing si Emirates ca fac avioane de metal care atrag fulgerele, eu propun sa le faca de lemn sa nu mai atraga fulgerele tu ce zici? esti de acord cu mine?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Anonimat2001):

Eu zic sa te mai documentezi cu avioanele. Eu nu am zis metal, eu am zis fier. Nu toate metalele atrag fulgerele.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Anonimat2001):

Vezi ca nu te-am jignit. Doar cei care nu au argumente fac acest lucru. Lipsa de cultura. Si referitor la faptul ca razi de institutul american.